Jak využít kávovou sedlinu? 5 osvědčených receptů si hned zamiluješ!

Jak využít kávovou sedlinu

Možná jste ani netušili, že zbytek kávy, který jste dnes možná vyhodili do koše po jejím vypití, má velmi příznivé účinky, pokud jde o zkrášlování. Dokáže se vyrovnat předraženým kosmetickým přípravkům s jedním rozdílem – je v podstatě zadarmo (samozřejmě kromě ceny kávy, ale máme na mysli to, že tento „zbytek“ kávy byste stejně vyhodili do koše).

Použití kávové sedliny má mnoho možností, například na podporu růstu rostlin na zahradě – kávová sedlina jako hnojivo, kávový peeling na tvář i tělo, domácí kávový peeling, kávová sedlina při úklidu domácnosti, kávová sedlina na vlasy a podobně. Využití kávové sedliny je skutečně doslova neomezené!

Jak využít kávovou sedlinu? Podívejme se tedy blíže na její účinky!

Jak využít kávovou sedlinu v domácnosti? 

Zde je několik osvědčených receptů! Rostlinné hnojivo, zlepšovač kompostu i odpuzovač škůdců!

Kávová sedlina může být skvělým zdrojem pro mnoho nečekaných využití v domácnosti. Zde je několik nápadů, jak ji můžete využít:

  • Hnojivo pro rostliny: Kávová sedlina je bohatá na živiny, jako je dusík, draslík a fosfor, což z ní dělá skvělé přírodní hnojivo pro vaše rostliny. Stačí ji smíchat s půdou nebo vodou a zalít své rostliny tímto hnojivem.
  • Odstraňovač zápachu: Kávová sedlina má příjemnou vůni, která může absorbovat nepříjemné zápachy v domácnosti. Stačí umístit nádobku s kávovou sedlinou do lednice, koupelny nebo jiného prostoru, kde se vyskytují nežádoucí pachy.
  • Čisticí prostředek: Kávovou sedlinou můžete také otřít nebo vyčistit různé povrchy v domácnosti, jako jsou například hrnce nebo dřez. Je to účinný a přírodní způsob, jak odstranit nečistoty a zároveň provonět prostor.
  • Péče o pokožku: Kávová sedlina může být také vynikajícím přírodním exfoliantem pro pokožku. Stačí ji smíchat s trochou kokosového oleje nebo medu a jemně masírovat pokožku. Tento peeling odstraní odumřelé buňky a zanechá vaši pokožku hebkou a hydratovanou.

Vyzkoušejte: Desatero krásné manikúry: Jak na domácí manikúru?

Káva - hnojivo pro rostliny
Depositphotos

Jak efektivně kávovou sedlinu použít?

  • Kávová maska na obličej: Smíchejte kávovou sedlinu s trochou medu a jogurtu. Naneste na obličej a nechte působit 15-20 minut. Tato směs má hydratační a omlazující účinky na pokožku.
  • Kávový exfoliační tělový peeling: Smíchejte kávovou sedlinu s trochou kokosového oleje a hrubou solí. Tuto směs použijte na pokožku při sprchování k odstranění odumřelých buněk a zanechání jemné a hebké pokožky.
  • Kávové aroma svíčky: Přidejte kávovou sedlinu do rozpuštěného vosku a smíchejte s vůní esenciálních olejů, jako je vanilka, levandule nebo citrusy. Takto vytvořte vlastní kávové svíčky, které vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru ve vaší domácnosti.
  • Kávové hnojivo pro rostliny: Smíchejte kávovou sedlinu s vodou a nechte ji odstát několik dní. Tuto směs poté použijte jako hnojivo pro vaše rostliny, které budou mít prospěch z obsažených minerálů a organických složek.
  • Kávové barvivo na drobnosti: Použijte kávovou sedlinu k barvení textilních materiálů, jako jsou například trička, šálky nebo ručníky. Stačí namočit materiál do vody s kávou a nechat působit několik hodin. Takto získáte originální a zajímavé vzory na povrchu textilií.

Takto můžete využít kávovou sedlinu v domácnosti pro různé účely a zároveň ji recyklovat a neznečišťovat životní prostředí. Vyzkoušejte tyto recepty a užijte si benefity kávy nejen v šálku, ale i ve vašich každodenních činnostech!

1. Čisticí peeling pro zesvětlení a zjemnění pokožky

Co se týče nadměrně ztmavlé a poškozené pokožky, káva je pro ni výborným lékem. Hodí se na to maska z kávové sedliny, kterou si nanesete na obličej. Její účinky, kromě toho, že vám zesvětlí pokožku, jsou viditelné – dokáže zmírnit viditelnost vrásek, odstranit odumřelé kožní buňky a uvolnit póry.

Využívá se také ve formě peelingu. Smíchejte zbytky kávy se solí a s vlažnou vodou a promasírujte si touto směsí obličej.

Doporučujeme: Trápí tě vrásky na čele nebo kolem očí? Nauč se, jak bojovat s vráskami!

Čisticí peeling
Depositphotos

2. Čistič vlasů pro zvýraznění barvy vlasů

Kávová sedlina dokáže zvýraznit barvu vlasů a dodat jim objem. Vmasírujte ji do pokožky hlavy (po umytí vlasů), nechte pár minut působit a poté vlasy opláchněte. Navíc, taková kúra pomáhá i při růstu vlasů!

3. Peeling proti celulitidě – zmírňuje viditelnost celulitidy

Naneste kávovou sedlinu na postižená místa a nechte ji působit několik minut. Funguje to následovně: kofein obsažený v kávové sedlině stimuluje cirkulaci krve, což vede k odstranění přebytečného tuku a tekutin. Pokožka se tímto způsobem zpevní.

Tip pro vás: Jak pečovat o pleť v létě?

Peeling proti celulitidě
Depositphotos

4. Odstranění otoků a kruhů pod očima

Otoky a kruhy pod očima mohou svědčit o nedostatku spánku, pokud je to váš případ (pokud máte dostatek spánku, signalizují, že vaše tělo volá o pomoc, a takovou věc není radno podceňovat – doporučujeme navštívit lékaře). V takovém případě naneste směs z kávové sedliny a kokosového oleje (v poměru jedna ku jedné) na kruhy pod očima a otok zmizí. Navíc tato směs odstraní únavu z očí, protože kofein je povzbudí – podpoří cirkulaci krve.

5. Zlepšení prokrvení pleti ve formě ledu

O účincích kostek ledu aplikovaných na obličej jste možná už slyšeli. Co takhle si vyrobit kávové kostky? Sedlinu, která vám po kávě zůstane, zalijte studenou vodou, promíchejte a nalijte do sáčků nebo do formiček na led a dejte zmrazit.

Věříme, že po tomto si dvakrát rozmyslíte, jestli budete vyhazovat „odpad" po vypité kávě! I vaše ruce ocení peeling z kávové sedliny.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE