Na co použít vodu z těstovin? Vylít ji je hřích, podívej se proč

Na co použít vodu z těstovin

Těstoviny jsou oblíbené nejen ve slunné Itálii, ale i v našich končinách. Těstoviny jsou oblíbenou italskou pochoutkou, která se vyrábí z mouky a vody, často i s přidáním vajec. Existuje mnoho druhů těstovin, od špaget a makarónů po ravioli a lasagne, přičemž každý druh má své specifické využití a způsob přípravy.

Těstoviny se tradičně podávají s různými omáčkami, masem, zeleninou nebo sýrem a jsou oblíbené po celém světě pro svou všestrannost a chuť. V mnoha kulturách se těstoviny staly základem díky jejich jednoduché přípravě a schopnosti zasytit, což z nich činí ideální jídlo pro rodinná setkání a slavnostní příležitosti.

Mnoho lidí se však dopouští jedné velké chyby – vodu, ve které těstoviny vařili, bez milosti vylévají do dřezu. Přitom mnozí vědí, že jde doslova o tekuté zlato. Voda z těstovin má využití nejen při vaření, ale i při jiných činnostech v domácnosti. Jak všestranně využít vodu z těstovin? Možná budete překvapeni, co všechno můžete s touto tekutinou udělat.

Tip pro vás: Neuvěříš, co dokáže voda z vařené rýže: Odteď ji už nevylévej!

8 tipů, jak využít vodu z vařených těstovin:

1. Voda z uvařených těstovin zahustí omáčku

Pokud se chystáte připravit omáčku k těstovinám, rozhodně se vody z těstovin nezbavujte. Voda z těstovin obsahuje škrob, který může pomoci zahustit a obohatit omáčky, přičemž jim dodá krémovou texturu. Škrob v ní obsažený totiž omáčku perfektně zahustí a celý pokrm bude vypadat a chutnat podstatně lépe.

2. Vhodná je na přípravu vývarů a polévek

Ve vodě lze také připravit polévku. Použijte škrobovou vodu z těstovin jako základ pro polévky a vývary. Tento trik dodá vašim polévkám více hloubky a bohatší chuť. Můžete ji kombinovat s vývarem nebo použít samostatně s přidáním zeleniny a koření.

3. Voda z těstovin na domácí pečivo i pesto

K těstovinám se výborně hodí pesto. Mnoho lidí si tuto lahůdku připravuje doma. Zkuste někdy do pesta přidat trochu vody, ve které jste vařili těstoviny. Hned bude mít mnohem lepší konzistenci. Při přípravě pesta nebo jiných studených omáček přidejte trochu těstovinové vody, abyste dosáhli požadované konzistence. Škrobová voda pomůže spojit všechny ingredience do hladké omáčky.

Stejnou službu vám voda z těstovin udělá i v případě těsta na domácí chléb nebo pizzu. To bude mít lepší chuť i konzistenci.

voda z těstovin do rizota
Depositphotos

4. Slaná voda z těstovin do rizota

Při přípravě rizota je klíčové dosáhnout krémové a hladké konzistence, která je typická pro toto italské jídlo. Voda z těstovin obsahuje škrob, který může pomoci dosáhnout této konzistence. Při přípravě rizota můžete postupně přidávat vodu z těstovin místo vývaru. Tento trik dodá jídlu jemnou chuť a krémovost, která je pro rizoto typická, a zároveň ušetří suroviny.

5. Voda z těstovin jako čisticí prostředek na mastné hrnce a pánve

Voda z těstovin vám pomůže i při mytí nádobí. Když touto tekutinou vypláchnete mastné hrnce a pánve, spolehlivě z nich odstraníte tu největší mastnotu, se kterou si někdy neporadí ani čisticí prostředky.

6. Voda z těstovin jako hnojivo a zálivka rostlin

Jak už bylo řečeno, voda, ve které se vaří těstoviny, bývá plná škrobu. Ten obsahuje mnoho minerálních látek a vitamínů, které mohou být potřebnými živinami pro rostliny a květiny. Voda z těstovin prospěje jak venkovním, tak i pokojovým rostlinám. Nesmí být ale samozřejmě horká a osolená. Stejně tak by se neměla používat často a ve velkém množství.

Přečtěte si: Vyzkoušejte praní ručníků s jedlou sodou, výsledek vás překvapí

Voda z těstovin uleví bolavým nohám
Depositphotos

7. Uleví bolavým nohám

Minerály obsažené ve vodě z těstovin lze využít i k relaxaci, když vás po celém dni bolí nohy. Vodu ohřejte na příjemnou teplotu a unavená chodidla na chvíli ponořte do koupele. Bolest i únava brzy zmizí. Doporučujeme přidat i bylinky, jako je kořen lopuchu, pampeliška, kopřiva dvoudomá, které účinky koupele znásobí.

8. Krásná hříva

V neposlední řadě můžete vodu z těstovin využít ke zkrášlení svého vzhledu. Tato tekutina dodá vašim vlasům objem a lesk. Stačí, když vodu z těstovin necháte na vlasech působit alespoň 10 minut a potom si umyjete vlasy šamponem. Efekt je okamžitý. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE