Pleseň tě už nepřekvapí! Takto je třeba skladovat jahody, aby byly dlouho čerstvé

Takto je třeba skladovat jahody

Už jeden kousanec vyplaví tolik endorfinů, že nedokážeme přestat. Chutné, šťavnaté, červené jahody jsou dokonalým požitkem pro každého. I jen jedna jahoda ve sklenici se šampaňským dokáže vystřelit naše chuťové zážitky do vesmíru, ale co se děje, když začneme konzumovat jednu po druhé? Díky jejich chuti jim nedokážeme odolat a v konzumaci přestat, dokud není miska prázdná. ALE!

Přineseme si z obchodu balení dokonale červených a na pohled krásně vypadajících jahod, uložíme je do ledničky a po pár dnech je rovnou házíme do koše, protože se na nich objevila plíseň. Jahody byly drahé a plýtvání jídlem je skličující. Avšak plíseň na jahodách vzniká právě v důsledku jejich špatného skladování. Naštěstí existuje několik metod, jak jahody udržet čerstvé delší dobu. Zjistěte tedy, jak je správně skladovat.

Doporučujeme: Co s bohatou úrodou jahod? Máme skvělé tipy, jak zpracovat jahody

Základní tipy, jak jahody uskladnit

Při správném skladování v ledničce vám jahody mohou vydržet čerstvé a šťavnaté až po dobu jednoho týdne. Samozřejmě, vždy platí, že před konzumací je třeba je zkontrolovat a ujistit se, že na nich není žádná plíseň. To platí i v případě, že je budete ukládat do ledničky. Skladovat by se měly jen ty jahody, které nevykazují žádné známky poškození.

  • Vzduchotěsná nádoba – neumyté jahody přeložte z plastové nádoby (ve které jste je přinesli z obchodu) do vzduchotěsné nádoby. Nádobu uzavřete a uložte do ledničky. 
  • Metoda papírové utěrky – před uskladněním a přesypáním jahod do nádoby položte na její dno papírovou utěrku. Položte na ni neumyté jahody, nádobu uzavřete a skladujte v ledničce. 
  • Opláchněte v octovém roztoku – připravte si roztok z octa a vody v poměru 1:3. Roztok promíchejte a ponořte do něj jahody na pár minut. Jahody následně sceďte, osušte a přeložte do skleněné nádoby, na jejímž dně bude papírová utěrka. Nasaďte víko a vložte do ledničky.

Tímto způsobem můžete v ledničce skladovat i nakrájené jahody. Mějte však na paměti, že umyté a nakrájené jahody vydrží v ledničce poměrně kratší dobu – obvykle jen maximálně 3 až 4 dny. Pokud již jahody nakrájíte, udělejte z nich jahodovou dřeň nebo džem. Takto je ještě využijete a budete mít jistotu, že nezhnijí a nevytvoří se na nich plíseň.

Podívejte se také: Nejlepší recept na jahodové tiramisu!

jak jahody uskladnit Depositphotos

Je možné jahody mrazit?

Popravdě, neexistuje asi žádné ovoce, které by se nemohlo mrazit – tedy, možná se nějaké najde, ale jahody to nebudou. Jahody je totiž možné mrazit, a to buď vcelku, nakrájené na poloviny, na plátky nebo jakkoliv jinak.

Pokud chcete jahody používat například při přípravě koláčů a zákusků, musíte je i správně zamrazit. Aby jste po rozmrazení neměli jen jednu nevzhlednou hmotu něčeho jahodového, mrazte jahody jednotlivě. To znamená, že nakrájené jahody je potřeba uložit na plech vyložený pečicím papírem, a to řeznou stranou dolů. Jahody poskládejte vedle sebe a plech vložte na pár hodin do mrazničky. Po zamrazení je budete moci přeložit do nádoby a skladovat v mrazničce. Takto zmrazené jahody by si měly udržet svou čerstvost a chuť po dobu 10 až 12 měsíců.

V případě, že je budete chtít použít do koláče, rozmrazujte je postupně. Buď je můžete vybrat z mrazničky a přeložit do ledničky, kde se budou rozmrazovat pomalu – tato metoda trvá cca 6 hodin. Druhou možností, jak je rozmrazit o něco rychleji, je jejich ponoření do studené vody na 30 minut.

Počítejte však s tím, že po rozmrazení jahody nebudou úplně tak krásné, jako když jste je do mrazničky vkládali. Budou o něco tmavší a upřímně, na zdobení koláčů se hodit nebudou. Spíše je využijete do smoothie, do ranní kaše nebo do koláče – skvělá je např. jahodová bublanina.

Podívejte se také: Co je to epsomská sůl? Zázrak, který ti pomůže s mnoha neduhy!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE