Co s bohatou úrodou jahod? Máme skvělé tipy, jak zpracovat jahody

Co dělat s čerstvými jahodami

Jahůdky nepochybně patří mezi nejoblíbenější jarní a letní ovoce mnohých z nás. Nejsou jen sladké, chutné a osvěžující, ale především velmi zdravé. Existuje mnoho důvodů, proč jíst jahody pravidelně. V první řadě jsou bohatým zdrojem vitamínu C, dále obsahují mnoho různých minerálů, mají příznivý vliv na srdce, cévy či mozek a rovněž podporují zdraví pokožky. Nejlepší je pochutnávat si na čerstvých jahodách, ale co v případě, když jich máme velké množství, ať už z vlastní zahrádky nebo samoobslužných míst? Jahody čerstvé nevydrží zvlášť dlouho. Proto vám přinášíme několik tipů, jak toto oblíbené ovoce zpracovat a využít.

Tip pro vás: Nejlepší recept na jahodové tiramisu!

Dezerty a moučníky 

Čerstvé jahody jsou prostě čerstvé. Rychle se ale kazí, proto jejich zpracování není dobré dlouho odkládat. Čerstvé jahůdky si můžete hodit rovnou do úst, ale stejně tak se dají použít při přípravě mnoha dobrot. Domácí jahodová bublanina je hotová raz dva a potěší celou rodinu. S jahodami do ní nešetřete. Toto ovoce můžete přidat do nejrůznějších moučníků i koláčů z kynutého těsta. Jahody také můžete využít do různých nepečených dezertů a zákusků, například takový jahodový cheesecake určitě získá mnoho slávy. Pokud si držíte linii nebo preferujete zdravější stravování, nemusíte se obávat. Internet je přece plný receptů na zdravé moučníky, zákusky či koláčky bez mouky, cukru a podobně.

Doporučujeme: Co s nasbíraným bezem? Zkuste netradiční recept na bezový cukr!

mražené jahody Depositphotos

Mražené jahody  

Dobrým způsobem, jak využít nebo dlouhodobě uskladnit přebytek jahod, je jejich zmrazení. Tímto způsobem můžeme uchovat jahody v dobrém stavu a plné živin i během zimy a vlastně až do další sezóny. Stačí mít jen dostatek místa v mrazáku. Na mrazení jsou nejlepší ještě čerstvé a pevné plody, měkké a přezrálé jahody již nemrazíme. Umýté a osušené jahody bez stopek můžeme v mrazáku uskladňovat ve vhodných nádobách nebo sáčcích. Takto zmrazené plody se později dají použít například při přípravě smoothie nápojů, ovocných knedlíků a zákusků či moučníků.

Dřeň, domácí zmrzlina nebo nanuky 

V mrazáku se dají skladovat nejen celé ovocné plody, ale rovnou i různé jahodové pochoutky. Snad nejjednodušší je udělat si z jahod ledovou dřeň. V tomto případě už nevadí, pokud jsou jahody i trochu měkčí. Jahody umyjeme, očistíme a v misce je pořádně rozmačkáme, například pomocníkem na drtění brambor, případně je možné použít mixér. Kašovitou směs osladíme cukrem a naplníme jí vhodné misky. Už zamrzlou dřeň můžeme rovnou vyjídat lžičkou, ale stejně tak ji je možné použít na přípravu různých dezertů a nápojů. Pokud máte dostatek jahod i místa v mrazáku, můžete připravit i domácí zmrzlinu nebo nanuky. Rozmixované jahody osladíme, zjemníme smetanou a směsí naplníme formičky na nanuky. Z takové dobroty se budou radovat nejen malé děti.

Doporučujeme: Recept na snídaňovou placku z vajec: Jiné snídaně už dělat nebudete!

jahodový džem Depositphotos

Džemy nebo marmelády 

Velké množství jahod, které už nejsou ani nejčerstvější, můžete spotřebovat přípravou lahodných domácích lekvárů, marmelád a džemů. Jahody můžete kombinovat i s jiným bobulovým ovocem, také například s rebarborou. Receptů na internetu je mnoho. Vyzkoušet můžete i tento na klasický jahodový džem. Budeme potřebovat 1,5 kg jahod, 750 g krystalového cukru a šťávu z jednoho citronu. Jahody umyjeme a zbavíme stopky. Nakrájíme je na menší kousky, případně i trochu rozmixujeme. V hrnci je povaříme asi 8 až 10 minut, následně přidáme cukr i šťávu z jednoho citronu. Vaříme kolem 25 až 30 minut, případně do požadovaného zhoustnutí. Hustotu džemu je vhodné vyzkoušet na ochlazeném talířku. Hotový džem nalijeme do čistých sklenic, uzavřeme a na 10 minut otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujeme v chladu a suchu.

Jahodový sirup

Pokud máte dostatek jahod a nevadí vám strávit čas v kuchyni, můžete si do zásoby udělat i jahodový sirup. Připravíme si 1800 g jahod, 6 hrnků vody, 4 hrnky cukru a šťávu z jednoho nebo dvou citronů. Zelené stopky z jahod odstraníme, ovoce umyjeme a nakrájíme. Jahody v hrnci zalijeme vodou a směs za občasného míchání přivedeme k varu. Následně vaříme asi 15 minut. Potom jahodovou šťávu sceďte do čistého hrnce, přidejte k ní cukr a citronovou šťávu a opět přivedeme k varu. Následně vaříme pár minut, dokud se cukr důkladně nerozpustí a sirup přiměřeně zhoustne. Hotovým sirupem naplníme skleněné láhve nebo sklenice, uzavřeme je a na 20 minut otočíme dnem vzhůru. Vychlazené sirupy skladujeme v chladu a suchu.

Podívejte se také na: Nejlepší bezový sirup podle našich babiček

Jahodový sirup Depositphotos

Omáčka k grilovanému masu 

Z oblíbeného letního ovoce si můžete připravit takzvaný pikantní jahodový relish. Budeme potřebovat 500 g zralých jahod, 1,5 lžičky chilli koření, 150 g cukru, 60 ml červeného vinného octa, 1 PL balsamikového octa, sůl a pepř. Očištěné jahody nakrájíme na menší kousky a spolu s dalšími surovinami je vložíme do hrnce. Přivedeme k varu a na středním plameni vaříme asi 20 minut. Občas promícháme. Když jahody změknou a směs mírně zhoustne, odstavíme ji z ohně. Podle chuti můžeme přidat ještě sůl a pepř. Omáčkou naplníme skleněné pohárky a po vychladnutí je držíme v lednici přibližně týden. Je však možné ji sterilizovat jako džem a skladovat dlouhodobě. Tato jahodová omáčka se skvěle hodí k grilovanému masu i sýrům a rychle nahradí BBQ omáčku při grilování.

Domácí peeling 

Nakonec vám přinášíme i jeden nejedlý tip na zpracování jahod. Co tak si z nich připravit jedinečný domácí peeling? Můžete na něj použít i jahody, které už nejsou úplně čerstvé. Přibližně 5 jahod rozmačkáme, přidáme k nim trochu přírodního oleje, například kokosového či mandlového a nakonec i 1 až 2 čajové lžičky nemletého máku. Směs pořádně vymícháme. Hotový peeling je voňavý a citlivý k pleti i pokožce celého těla. Na internetu však opět najdete nejrůznější recepty na domácí masky či scruby na tělo z lahodných jahod. Stačí je jen vyzkoušet a najít ten pravý.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE