Let s dítětem do 1 roku? Tipy pro vás, jak se nezbláznit

Létání bývá náročné i pro dospělé lidi. O to více pro malé děťátko. Všichni to známe. Stačí nepříjemný a hlučný soused v letadle a celý let je utrpením. V dnešní době létají i ty nejmenší děti a to bez jakýchkoliv problémů.

Je to rozhodnutí každého rodiče. Někdy nemá na výběr a okolnosti ho k tomu donutí. Jinak na výběr má, jako je například v případě letní dovolené. Při létání s malými dětmi je mnoho faktorů, které je nutné zvážit.

Podívej také: Vliv videoher na děti - jsou škodlivé a přispívají k vzniku agresivity?!

Od jakého věku mohu vzít dítě do letadla? 

Pokud se zeptáte svého pediatra, pravděpodobně dostanete odpověď, že malé děti by létat neměly. Většina pediatrů doporučuje létat s dětmi od dvou, někteří dokonce od tří let. Důvod je jednoduchý. Tlak v kabině může být pro dítě velký problém. Malé tělíčko dítěte může takový velký tlak nést velmi špatně. Tedy s menšími dětmi, než jsou dva roky, létáte na vlastní riziko.

Na druhé straně je tu zase spousta žen, matek, které například kvůli práci létat musí a svou ratolest nemají kde nechat, tak jednoduše létají s nimi. A to i od čtyř, případně šesti měsíců. Jelikož tyto maminky neměly na výběr, neřešily v první řadě to, proč s dítětem nelétat, ale jak ten let zvládnout co nejlépe.

Doporučení jsou jasná. Rozhodnutí je však jen a jen na vás. Vy znáte sebe a své dítě nejlépe. Pokud vaše dítě moc nespí ani doma a potřebuje vaši neustálou pozornost a bývá často mrzuté, tak byste asi létání s ním měli odložit. Není to jako cesta autem. Nezastavíte si na pumpě nebo v restauraci, či na menší procházku kočárkem. Pokud si nejste jistí tím, zda vaše malinké let zvládne, je jedno jak dlouhý, volte raději dovolenou autem.

Let s dítětem Depositphotos

Let s malým dítětem

Pokud jste se rozhodli pro leteckou letní dovolenou, připravte se na let jednoznačně dopředu. A připravte se dobře. Zajistíte si tak co možná nejhladší průběh letu pro své dítě, pro ostatní spolucestující a nakonec i pro sebe. Spolucestující jsme zmínili záměrně. Už přesně vidíme ty pohledy, když budete čekat se svým miminkem na nástup na palubu. Je to normální. Děti v letadle jsou vždy jen děti.

Jsou hlučné, vyvádějí nebo pláčou a takovýto začátek dovolené není každému po chuti. Nemějte to však ostatním za zlé. Když jste byli bezdětní, určitě jste se na trápící se rodiče dívali stejně. Uvědomte si však, že každý zvuk, který vaše dítě vyprodukuje, ostatní slyší asi sto krát hlasitěji.

Vy jste na své dítě zvyklí, i na jeho pláč i na projevy radosti. Příroda to tak zařídila. Ale ti kolem vás to slyší poprvé a bude to pro ně drsné. Snažte se být proto podle možnosti ohleduplní.

Tip redakce: Pokud je vaše dítě nemocné nebo nachlazené a má sopel, raději dovolenou zrušte. Tlak v letadle a sople nebo ucpané dutiny, to je ta nejhorší kombinace a velmi velká bolest.

Příprava před letem

Balení miminka, které nemá ani rok, je zase úplně jiná káva. Vždyť když si jen zvážíte, co všechno s sebou vláčíte do parku na procházku, natož na týdenní dovolenou. Začněte si tedy chystat vše dostatečně v předstihu. Hlavními věcmi pro vás jsou pleny, vlhčené ubrousky, krémy na zadek, léky a oblečení podle potřeby.

Pleny jsou však velmi důležité a i do letadla. Dbajte na to, abyste jich měli dostatek a rozdělte je do všech kufrů a tašek, aby jeden nevážil příliš mnoho. Oblečení si operete i v rukách, případně necháte vyčistit v hotelu. Pleny, na které je ale vaše dítě zvyklé, se vám bude shánět těžší.

Vyberte si sedadla

Pokud to letecká společnost a váš let umožňují, vyberte si sedadla předem. Pokud ne, buďte na letišti dostatečně brzy, abyste šli na odbavení co nejdříve. Zaměstnanci letiště se rodinám s dětmi vždy snaží pomoci, když vás však na palubě bude více, nebude to tak jednoduché. Když budete mít možnost, požádejte si sedadlo k uličce. Bude pro vás mnohem praktičtější z několika důvodů.

Pokud vám to vaše finanční možnosti a letecká společnost umožní, dokupte pro své dítě střední sedadlo. Může na něm později spát. Zvláště pokud letíte na velmi velkou vzdálenost.

Prioritní boarding

Zajistěte si také prioritní boarding. V překladu a na naše české poměry to znamená, že vám umožní nastoupit na palubu letadla jako prvním nebo mezi prvními. Ne všechny lety a letecké společnosti takovou možnost mají. Můžete se informovat předem nebo alespoň při odbavení.

Doporučujeme: Domácí repelent proti klíšťatům: Nejúčinnější, který musíte mít v zásobě!

Let s dítětem Depositphotos

Co si zabalit do příručního zavazadla?

Ideálně mějte s sebou všechny základní věci, jako například na procházku do parku. Vlhké ubrousky ve cestovní velikosti, raději více balení a plenky vždy do rezervy. I když si myslíte, že vám dvě stačí, vezměte pro jistotu čtyři.

Musíte myslet i na stravu pro dítě. Dejte ale pozor na tekutiny, můžete vzít jen 100 ml flaštičky, dohromady 1 l tekutin včetně dezinfekce, parfému a podobně. Proto si na tom dejte extra záležet, zvláště pokud vaše dítě pije umělé mléko a vy ho musíte na palubě připravit. Pokud již dítě přikrmujete, zabalte co nejvíce věcí, které již může nebo má rádo. Tak vám čas rychleji uběhne.

Naplánujte si předem každou minutu letu. Budete za to později velmi vděční. Nespolehávejte se jen na to, že máte klidné dítě a celý let vám prospí. Pokud to tak bude, jste šťastný člověk. Pokud však ne, musíte být připraveni. Zabalte oblíbené hračky, mějte po ruce tablet s pohádkami, pokud už vaše dítě pohádky sleduje. Jednoduše se připravte na to, abyste ho byli schopni zabavit. Nezabalte mu však hlučné hračky. Malé knížky, lepící barevné papírky, něco, s čím se vyhraje, ale nezpůsobuje to velký hluk.

Nezapomeňte si zabalit náhradní oblečení pro dítě, ale i pro sebe, kdyby došlo k nějaké nehodě. Myslete i na to, že v letadle bude během celého letu zapnutá klimatizace, takže dítěti určitě zabalte tenčí čepici, nákrčník a ponožky. Určitě mějte k dispozici i lehčí deku, v případě potřeby.

Nástup do letadla

Nástup do letadla bude v pohodě. Jakmile se dostanete na své místo, vydezinfikujte vše, čeho se vaše dítě může potenciálně chytit. Postačí vám na to i dezinfekční vlhké ubrousky. Pokud máte už trochu větší dítě (například 2 – 3 roční), zabavíte ho tím, že bude povrchy utírat samo. Zase vám čas rychleji uběhne a je to pro děti velká zábava. Dítě můžete zaujmout i tím, že bude mávat ostatním nastupujícím, které můžete sledovat přes okénko.

Tipy na přistání a vzlet

Poprvé to bude asi stresující, protože nebudete vědět, co očekávat a jak vaše dítě bude reagovat. Maminky i pediatři doporučují vyrovnat nastávající tlak u dítěte kojením, láhví s umělým mlékem nebo vodou, případně dudlíkem. Základ je, aby dítě něco cucalo a nezalehlo mu tak v uších.

Dejte si také bonbón nebo žvýkačku, pokud s tím máte problém. Připravte se na tento moment psychicky už dopředu. Buďte úplně v klidu, aby dítě necítilo vaši nervozitu a vlastně ani nevědělo proč. Síla pozitivního myšlení funguje stoprocentně, ale vyplatí se být připravený.

Podívejte se také: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (5. díl)

Let s dítětem Depositphotos

Na palubě letadla s dítětem

Let může trvat hodinu a půl nebo čtyři, s dítětem a zejména velmi malým, se vám určitě bude zdát nekonečný. Mějte vždy na mysli, že jednou přistanete a snažte se zachovat chladnou hlavu. Máme pro vás ještě několik tipů, které vám pomohou let zvládnout nebo ulehčit. Vezměte však na vědomí, že jsou to jen pomůcky. Nikdo vám nezaručí to, že vaše dítě bude andílek a bude mít zrovna svůj den. To je riziko, které musíte podstoupit, pokud chcete letět. Můžete si však pomoci například takto:

1. Střídejte se

Pravděpodobně nebudete letět s tak malým dítětem sami. Takže, ať už bude s vámi manžel, přítel nebo starí rodiče, střídejte se u dítěte. Bude to mít na něj podobný účinek jako změna prostředí. Vy se vydechnete a naběráte nové síly a vaše dítě bude mít změnu.

2. Nechte je prozkoumat okolí

Samozřejmě pod vaším dohledem a bezpečně. Když jste všechno poobtírali dezinfekčními ubrousky, nechte je, ať si pootevřou tácky na jídlo, prohlédnou bezpečnostní manuál nebo vás zapnou do pásu. Uvidíte, jak dlouho je to bude bavit. Mnohokrát dítě zabaví právě to, co není hračka. Případně si vyžádejte od letušky plastové poháriky navíc. Vyhraje se dalších 15 minut.

3. Přineste dostatek občerstvení

Pokud máte příkrmy nebo umělé mléko, určitě toho mějte dostatek. Pokud je již vaše dítě zvyklé i na kupované věci a má něco oblíbené, určitě to mějte s sebou. I když mu to třeba nedáváte často, teď je ten správný moment.

Samozřejmě si předem prohlédněte gramáže a mililitráže, abyste to vůbec na palubu letadla mohli vzít. U větších dětí jim určitě vezměte vše, co mají rádi a co je zakázané. Ano. I chipsy. Dokáže je to zabavit na velmi dlouhou dobu. A vůbec za to nemusíte mít výčitky svědomí. U malých dětí do 1 roku se snažte dodržovat časy krmení. V tom zmatku a shonu na to můžete zapomenout a po půlhodinovém pláči přijdete na to, že vaše malé chudátko je jen hladové.

4. Oblečte dítě co nejjednodušeji na přebalování

Pravděpodobně ho budete přebalovat na WC, kde je už tak dost úzký prostor nebo na sedadle v letadle. Musí to být rychlé a efektivní. Takže místo toho, aby bylo vaše dítě prudce stylové, sázejte na pohodlné a co nejpraktičtější věci, které se rychle oblékají i svlékají.

A to platí dvojnásobně pro děti, které přebalování a oblékání nesnášejí. Pokud budete mít štěstí, možná se vám přebalování při krátkém letu vyhne a v klidu si dítě přebalíte na letišti po přistání. Nespoléhejte se však na to.

5. Překvapení uprostřed letu

Své eso vytáhněte uprostřed letu nebo tehdy, když to už opravdu nebude k vydržení. Připravte pro dítě překvapení ve formě nové hračky, kterou ještě nevidělo a která by mu vzhledem k věku mohla zajímat. Může se klidně stát, že díky této drobnosti budete mít do konce letu klid. A možná i ne. Ale za pokus to stojí. Když máte starší děti, může to být něco, po čem vaše ratolest už dlouho touží.

6. Spánek v letadle

Spánek v letadle je to nejlepší, co se vám může podařit. Realita je však taková, že vaše dítě nemusí spát vůbec. Když se vám podaří dodržovat režim krmení, tak skvělé. Se spánkem však nebuďte tak striktní. Dítě bude vyhozeno z konceptu tak jako tak. Je lepší s ním nebojovat a nechat váš pobyt v letadle jen tak plynout. Uložte ho ke spánku, když už bude vykazovat známky únavy.

Pokud však bude chtít zkoumat a objevovat okolí, je zbytečné dávat ho spát. Hodně záleží také na tom, na co je vaše dítě zvyklé. Pokud vám dokáže usnout například v nosítku, máte vyhráno a nosítko určitě vezměte s sebou. Pamatujte ještě na to, že jak dítě uložíte, tak bude spát. Takže pokud se chystá ke spánku, určitě jděte rychle na toaletu. Klidně se vám totiž může stát, že dítě bude spát následující dvě hodiny a vám praskne močový měchýř.

Doufáme, že vám tyto tipy pomohou zvládnout cestu s menšími i většími dětmi a že si nakonec dovolenou užijete. Pokud tam bude časový posun nebo se vám rozhodí rytmus spánku vašeho dítěte, nenechte se odradit. Nechte to plynout a nenervejte se. Zbytečně se budete snažit něco nastavit, když vás ještě čeká cesta zpět. Až budete doma, věci se vrátí do normálu. Zatím však užívejte moře, slunce a používejte svou intuici na své dítě. Tím nikdy nic nezkazíte. Přejeme krásnou dovolenou!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE