Které ryby jsou nejzdravější? Tyto by měly být v našich jídelníčcích!

nejzdravější ryby

Ryby by se měly na našich talířích objevovat alespoň jednou či dvakrát týdně. Jak si ale mezi nimi vybrat? Které ryby jsou nejzdravější, se dozvíte v článku.

Ryby a transmastné kyseliny – jaký je jejich poměr mastných kyselin?

Ze všech stran slyšíme, že alespoň jednou či dvakrát týdně by se v našem jídelníčku měly objevit ryby. A není to bezdůvodné. Ryby jsou skutečně velmi vítanou součástí naší stravy. Jsou bohaté na mnoho živin, minerálů i vitamínů a mají našemu tělu co nabídnout.

Existuje mnoho důvodů, proč pravidelně jíst ryby. Především je můžeme zařadit mezi nejlepší zdroje zdravých tuků. Obsahují hlavně velké množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Také jsou jedním z nejlepších potravinových zdrojů vitamínu D, jehož může být zejména v zimních měsících nedostatek, protože se tato látka tvoří primárně v naší kůži díky slunečnímu záření.

Rybí maso – mononenasycené mastné kyseliny a polynenasycené mastné kyseliny

Ryby mají díky svému složení příznivý vliv na zdraví kardiovaskulárního systému a rovněž podporují správnou funkci mozku. Také přispívají ke zdraví naší pokožky. Přesto se ryby, navzdory svým benefitům, na našich talířích neobjevují tak často. Je to tak i u vás? V tom případě je čas to napravit a pochutnat si na dobře připravené rybě s pečenými bramborami nebo čerstvým zeleninovým salátem.

Kterou rybu však vybrat? Obecně se doporučuje konzumovat hlavně tučnější druhy ryb. Vhodné jsou mořské ryby, ale i mezi sladkovodními lze najít skvělé úlovky. V následujícím článku se podíváme na některé druhy ryb, které jsou v našich jídelníčcích více než vítané.

Doporučujeme: Jaké aktivity a zážitky nabízejí zahrady na zámcích

Losos
Depositphotos

Aljašský losos – zdravé tuky na talíři

Samozřejmě, jako první nemůžeme zmínit žádnou jinou rybu než právě lososa. Tato ryba s charakteristickým růžovým až oranžovým masem si v posledních letech získává stále více příznivců. A není divu. Tento dravec poskytuje našemu tělu pořádnou dávku bílkovin a esenciálních aminokyselin, omega-3 mastných kyselin, draslíku, fosforu a mnoha vitamínů. Navíc je to skutečná delikatesa, která podporuje paměť i zdraví pokožky.

Makrela atlantská

Do našeho jídelníčku jsou vítány i makrely, což jsou opět dravé mořské ryby. Dorůstají do délky okolo 45 centimetrů a jsou charakteristické svou ocasní ploutví, která je hluboce vidlicovitě vykrojená. Makrelu opět řadíme mezi tučnější druhy ryb a našemu tělu doplní mnoho důležitých zdravých tuků, čímž přispívá k prevenci srdečních onemocnění. Je také zdrojem kvalitních bílkovin, draslíku a několika vitamínů skupiny B.

Tuňák – má vysoký obsah vitamínů

Skvělou rybou je také tuňák. Samozřejmě, v jídelníčku je vítán především v jiných formách než v konzervě, i když ani kvalitní konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě či olivovém oleji nemusí být špatnou volbou. Tuňáci jsou mořské ryby žijící především v tropických a subtropických oblastech.

Rozšířeni jsou například v Atlantském oceánu či Středozemním moři. Patří mezi nejrychlejší ryby. Tuňák je opět zdrojem tuků, bílkovin, ale také železa a vitamínu D. Navíc má tuňák méně kalorií než předchozí dvě ryby.

Kapr je klasika!

Kapr je velmi zdravý a chutný druh ryb, který bychom měli pravidelně konzumovat z několika důvodů. Kapr je bohatý na bílkoviny, vitamíny a minerály, jako je vápník, železo a omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce a mozku.

  • Navíc kapr obsahuje málo tuku a kalorií, což z něj činí ideální volbu pro zdravou stravu. 
  • Konzumace kapra může také pomoci posílit imunitní systém, podpořit zdraví srdce a snížit záněty v těle.

Proto bychom měli zařadit kapra do našeho jídelníčku alespoň několikrát měsíčně, abychom si udrželi zdraví a vitalitu.

Doporučujeme: Olej z hroznových jadérek: Co všechno dokáže? Neuvěříš, jaké má účinky!

Kapr
Depositphotos

Pstruh – patří mezi ryby s nejvyšším obsahem mastných kyselin

Výhodou sladkovodních ryb je především to, že obecně obsahují méně škodlivin a toxických látek než mořské ryby. Z hlediska obsahu zdravých tuků však často nejsou tak významné. Velmi dobrou sladkovodní rybou je však pstruh, zejména pstruh duhový, který je z hlediska výživy skutečně hodnotnou rybou.

Obsahuje množství kvalitních polynenasycených i mononenasycených tuků, stejně jako velké množství bílkovin a vitamínu D. Pstruh je podobně nízkokalorický jako výše zmíněný tuňák. Na sto gramů obsahuje přibližně 140 kcal.

Sardinky, ančovičky – zdravý životní styl a výživa na talíři

V našich jídelníčcích jsou vítány mnohé další druhy ryb, ale zmínit můžeme nenápadné sardinky a ještě menší sardele, známější jako ančovičky. Oba druhy představují tučné mořské ryby a jsou především zdrojem nenahraditelných omega-3 mastných kyselin i zmiňovaného vitamínu D.

Doplňují tělu také železo, vápník a několik vitamínů skupiny B. Jsou rozšířené v Atlantském oceánu, Středozemním a Černém moři. Lze je koupit čerstvé, mražené i konzervované.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE