Nejchudší země světa: Tam bys žít nechtěla!

Nejchudší země světa

V některých zemích žijí lidé v nepředstavitelných podmínkách. Často si říkáme, jaké by to bylo žít v elegantní Paříži, válet se na pláži v Miami nebo jezdit po horkých písečných dunách v Dubaji. Toužíme po tmavě hnědé clutch kabelce z nejnovější kolekce známé značky nebo pokukujeme po novém červeném Mustangu.

Někdy si stěžujeme na naši politickou situaci, kvalitu potravin, drahou elektřinu a nedostatečné zdravotnictví. Dokáže nás pořádně rozčílit sousedova nová motorka nebo to, jak si poslanci opět zvýšili platy. Zkusme se ale podívat na věci z druhé strany. Na světě existují země, které ani zdaleka nejsou schopny zajistit svým obyvatelům základní životní standardy. Čistá voda z kohoutku, jídlo, hygiena, domov – pro nás naprostá samozřejmost.

Chudoba, bída, hlad. Tak lze popsat tyto země. Nepříznivé klimatické podmínky, diktatura, slabý právní systém, korupce, válka, násilné konflikty, kolonizace, nepokoje v zemi, negramotnost obyvatel, financování ozbrojených sil – to vše jsou důvody, proč tyto země patří mezi nejchudší na světě. Pojďte se s námi podívat na několik z nich.

Podívejte se také na: Červená Lhota: Pohádkový zámek uprostřed jezera!

Chudoba v zemích

Které země jsou nejchudší a kde je největší chudoba? Chudoba znamená, že je těžké naplnit základní potřeby a podmínky pro život. Když se míra chudoby zvyšuje, země čelí různým sociálním problémům, jako je kriminalita, hlad a podvýživa, omezený přístup ke vzdělání a dalším základním službám, sociální diskriminace a vyloučení, a nedostatečné zapojení do rozhodování.

Svět má dostatek bohatství a zdrojů, aby zajistil slušnou životní úroveň pro celou lidskou rasu. Chudé africké země jako Burundi, Jižní Súdán či Středoafrická republika však stále žijí v zoufalé bídě. Dalšími kandidáty na nežádoucí titul nejchudší země světa jsou Afghánistán, Sýrie a Jemen, které po léta sužují přetrvávající konflikty, jež znemožňují jakékoliv zlepšení životních podmínek.

Je těžké určit jedinou příčinu dlouhodobé chudoby. Korumpované vlády mohou proměnit velmi bohatý národ v chudý. Totéž platí pro historii vykořisťovatelské kolonizace, slabý právní stát, války a sociální nepokoje, drsné klimatické podmínky nebo nepřátelské, agresivní sousedy.

Pandemie COVID-19 připravila již tak chudé lidi o práci, protože v těchto zemích neexistovaly sociální sítě ani dočasné půjčky, které by udržely podniky v chodu a zaměstnávaly lidi. Následně válka na Ukrajině vedla k prudkému růstu cen potravin.

Chudoba v zemích je velkým globálním problémem, který vyžaduje čas, dostatek zdrojů, mír a spolupráci, aby lidé měli zajištěny základní životní potřeby.

Burundi

Malá africká vnitrozemská země je poznamenaná etnickými konflikty mezi skupinami Hutu a Tutsi a občanskou válkou. Burundi zaujímá první místo v žebříčku nejchudších zemí.

Města postrádají infrastrukturu s velmi omezeným přístupem k elektřině, hygieně a čisté vodě. Většina obyvatel dokončí pouze tříleté vzdělání a na 100 000 živě narozených dětí připadá 740 úmrtí. Obyvatelstvo postižené chudobou, přibližně 12 milionů lidí, závisí na omezeném zemědělství, aby uživilo a obléklo své rodiny. Klimatické změny a potravinová nejistota způsobená neúrodou jsou téměř dvakrát vyšší než průměr v jiných subsaharských zemích.

Tip pro vás: Zámek Buchlovice: Skrytý klenot Moravy, kde se psaly dějiny Evropy

Súdán
Depositphotos

Jižní Súdán

Jižní Súdán vznikl na základě dohody, která ukončila nejdelší občanskou válku v Africe. Vznikl 9. července 2011 z deseti nejjižnějších oblastí Súdánu. Je to nejmladší a druhá nejchudší země světa s 11,5 miliony obyvatel.

Tato země, bohatá na ropu, čelí nerovnostem, sociálním a politickým rozporům, korupci a nedostatku ekonomické rozmanitosti s vysokou závislostí na jediné komoditě. Spoléhá se na tradiční zemědělství a je silně závislá na mezinárodní humanitární pomoci. Sucha, záplavy, devalvace měny a přerušení dodávek z Ukrajiny ještě více zhoršují již tak špatnou situaci v zemi.

Středoafrická republika

Velmi bohatá země s ropnými zdroji, uranem, zlatem a diamanty, obývaná chudými lidmi. Takto by se dala charakterizovat Středoafrická republika. Země však postupně vykazuje určité pokroky. Poprvé od své nezávislosti na Francii v roce 1960 má země od roku 2016 demokraticky zvoleného prezidenta. Faustin A. Touadéra se snaží překonat propast mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou.

Zatímco jeho úspěšné volby byly považovány za důležitý krok směrem k národní obnově, přibližně 75 % obyvatel žijících pod hranicí chudoby má před sebou ještě dlouhou cestu. Země se začala vzpamatovávat díky oživení zemědělství, těžebního sektoru a dřevařského průmyslu, což vedlo ke snaze o zlepšení životní úrovně. Hospodářství také těží z částečného obnovení prodeje diamantů, které v minulosti sloužily jako zdroj financování ozbrojených náboženských skupin.

Somálsko

Po občanské válce a dlouhotrvajícím konfliktu je dnes Somálsko jednou z nejchudších afrických zemí a jednou z nejchudších na světě. To je z velké části způsobeno rozpadem Somálské demokratické republiky v roce 1991. V současnosti je míra chudoby v Somálsku 73 %, takže většina toho, co z této země zbylo, je chudá a bojuje o přežití.

Somálsko je zemí s dlouhodobou politickou nestabilitou, rostoucí inflací a špatným podnikatelským prostředím, což činí zemi nespolehlivou pro investory a spotřebitele. Rozvoji Somálska nepomáhají ani sucha, nedostatek potravin, nízká proočkovanost a slabé ekonomické vyhlídky.

Úmrtnost v Somálsku je kvůli chudobě vysoká. Asi 70 % somálské populace má 30 let nebo méně. Předpokládaná délka života je přibližně 57 let. Tato nízká průměrná délka života je způsobena různými faktory souvisejícími s chudobou, špatnou infrastrukturou a nedostatečným přístupem k formální zdravotní péči.

Komory

Toto sopečné souostroví v Indickém oceánu je nedotčeným rájem s nádhernými plážemi a úchvatnou lesní vegetací. Z ekonomického hlediska je však země jako žhnoucí peklo. Vysoká nezaměstnanost způsobená nekvalifikovanou pracovní silou a závislost na zahraniční a technické pomoci představují největší problémy této země.

Většina půdy je pokryta lávou, a proto se obyvatelé živí turismem, rybolovem a lesnictvím. Po získání nezávislosti v roce 1974 prošly Komory dlouhým procesem nestabilní politické nezávislosti, který přiměl mnoho obyvatel zemi opustit. Současný prezident Azali Assoumani zavedl několik změn a reforem, jejichž hlavním cílem je snížení míry chudoby. Přesto však špatná politická situace v zemi nadále přetrvává.

Niger

S osmdesáti procenty své rozlohy tvořenými Saharskou pouští a rychle rostoucí populací, která je do značné míry závislá na zemědělství, patří Niger mezi nejchudší země světa. Potravinová nejistota, vysoká úmrtnost, opakované konflikty a střety armády s džihádistickými skupinami a větvemi Islámského státu, desertifikace půdy a nepříznivé klimatické podmínky – to vše přispívá k migraci obyvatel a k rostoucí úrovni chudoby.

Jeden z hlavních motorů nigerského hospodářství – těžba cenných přírodních zdrojů, jako je uran a zlato – je ovlivněn nízkými cenami těchto komodit. Od roku 2011, s přijetím nového investičního zákona, zlepšením podmínek pro získání úvěrů a větším zájmem zahraničních investorů, se zdá, že i Niger vstupuje do nové politické a hospodářské éry.

Malawi
Depositphotos

Malawi

Malawi je ekonomicky omezená země, která se spoléhala především na jednu zemědělskou plodinu – tabák. Omezené finanční možnosti, závislost na mezinárodním financování a špatné podnikatelské prostředí nedokážou efektivně podporovat obyvatele.

Lidé postrádají služby z velkých soukromých investic a podnikání je narušeno výpadky elektrické energie. Země čelí extrémním povětrnostním podmínkám a nekonzistentnímu zemědělství závislému na deštích. Malawi se také potýká s neustálým problémem odlesňování, omezenými vodními zdroji, klesajícími výnosy z rybolovu, omezenou schopností spravovat přírodní zdroje a zemědělskými praktikami, které vedou k erozi půdy a snížení její úrodnosti. Nedostatek potravin byl dále zhoršen válkou na Ukrajině, která výrazně ovlivnila ceny komodit a inflaci.

Doporučujeme: Nejúžasnější pláže na Sardinii, které tě ohromí!

Africká vesnice v Malawi
Depositphotos

Demokratická republika Kongo

Od získání nezávislosti v roce 1960 se tato africká země několik desetiletí zmítala v diktatuře, neustálém násilí a politické nestabilitě. Nyní je však země připravena na změny pod vedením nového prezidenta Félixe Antoine Tshisekedi Tshilomba, zvoleného v lednu 2019.

Velká válka v Africe si vyžádala 6 milionů obětí na životech v bojích, nemocích a podvýživě, po kterých následovalo přetrvávající vypuknutí eboly a nedávné obnovení násilí. Průměrný věk obyvatel Demokratické republiky Kongo je 17 let, přičemž 64 % z 90milionové populace přežívá za méně než dva dolary denně.

Země má potenciál stát se jednou z nejbohatších afrických zemí díky bohatým zdrojům vzácných kovů a minerálů a 80 milionům hektarů orné půdy. Politická situace a korupce však stále brání tomuto záměru.

Mozambik

Tato bývalá portugalská kolonie disponuje množstvím orné půdy, dostatkem vody, energie a nerostných surovin. Navíc nedávno objevené ložisko zemního plynu v moři by mohlo do roku 2035 přinést do rozpočtu země až čtyřicet miliard amerických dolarů. Mozambik má také výhodnou strategickou polohu, protože jeho sousední země jsou vnitrozemské a závisejí na něm jako na spojení s globálním obchodem.

Navzdory těmto skutečnostem patří Mozambik mezi deset nejchudších zemí světa. Obyvatelé zde žijí hluboko pod hranicí chudoby. K tomu přispívají nepříznivé klimatické podmínky, korupce, politická nestabilita a 15letá občanská válka, která zanechala za sebou spoušť a bídu. Letos v říjnu si země bude volit nového prezidenta, ale málokdo věří, že se něco změní.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE