Jak vyčistit připálený hrnec? Pomohou ti 2 základní suroviny

Jak vyčistit připálený hrnec

Není snad nikdo, komu by se někdy nepřipálil hrnec. Stačí nechat mléko ohřívat o něco déle, pořádně nepromíchat omáčku nebo přehlédnout vyvařenou vodu z čočky a na dně hrnce zůstane připálenina, kterou nejde vydrhnout. A ani myčka nepomůže. I ta nejlepší hospodyňka v kuchyni zažila situaci, kdy se jí připálil hrnec. Stačí chvilka nepozornosti a po vaření zůstane na památku černé dno hrnce.

Nemusíte ho však vyhazovat. Jak vyčistit připálený hrnec? Nepomáhá na připálené nádobí obyčejný saponát? Nevadí, existují účinnější pomocníci! Na odstranění nečistot pomohou i základní suroviny, které najdete doma v kuchyni nebo spíži. Které babské rady vyzkoušíte a oceníte? Pojďme na to!

Tip pro vás: Jak vyčistit pohovku? Známe triky pro různé materiály!

Co nedělat, pokud se nám připálí hrnec?

Jak správně čistit připálené nádobí? Zapomeňte na drátěnku, kterou byste hrnec nevyčistili a jen byste si zbytečně zničili ruce. Připálený hrnec byste neměli drhnout drátěnkou z několika důvodů. Drátěnka může poškodit povrch hrnce, zejména pokud jde o hrnec s nepřilnavým povrchem (teflon, keramika). Tyto povrchy jsou náchylné na poškrábání, což může vést ke zhoršení jejich nepřilnavých vlastností a v konečném důsledku ke zkrácení životnosti hrnce.

I na hrncích z nerezové oceli nebo litiny může drátěnka zanechat škrábance, které mohou později zhoršit vaření, protože se na těchto místech může jídlo více připalovat. Vyhýbat byste se však neměli pouze drátěnce. I silné chemické čisticí prostředky mohou poškodit povrch hrnce a dokonce zanechat zbytky, které mohou být později škodlivé pro zdraví.

Co tedy dělat? Hrnec nemusíte hned házet do koše a psát Ježíškovi žádost o nový. Můžete ho ještě zachránit. Stačí vám k tomu destilovaný bílý ocet.

Nepřehlédni: Jak vyčistit vodovodní baterii? S touto levnou přísadou to zvládneš levou zadní!

jedlá soda a ocet
Depositphotos

Vyčistit hrnec pomůže ocet – efektivnější než saponát

Smíchejte ocet s vodou ve stejném poměru a nalijte do poškozeného hrnce tak, aby hladina tekutiny byla asi centimetr nad připáleninou. Poté ho postavte na sporák a přiveďte tekutinu k varu. Nechte vařit na středním plameni pět až deset minut. Nemělo by to trvat dlouho a uvidíte první účinky.

Během varu můžete zkusit dřevěnou vařečkou, zda se připálenina postupně odlepuje. Po deseti minutách by měla být připálenina odstraněna z povrchu hrnce a měla by se jen vznášet na hladině. Vodu i s připáleninami vylijte, ale pozor, abyste se neopařili. Hrnec poté umyjte klasickým saponátem a houbičkou.

Jak účinněji vyčistit hrnce – Coca-Cola, citrony nebo jedlá soda

Pokud chcete dosáhnout ještě většího efektu, můžete přidat jedlou sodu (soda bikarbona). Přidejte ji ve chvíli, kdy sundáváte hrnec ze sporáku. Soda bude šumět, takže se nelekejte. Jinou variantou je použití prášku do pečiva místo sody. Postižená místa posypte sodou nebo práškem a nechte pár minut působit. Místo sody můžete použít i šťávu vymačkanou z citronů nebo colu. Nakonec opláchněte teplou vodou.

Doporučujeme: Ovlivňuje mražení hub jejich kvalitu? A jak huby správně skladovat?

na připálený hrnec
Depositphotos

Sůl – silný solný roztok

Jak vyčistit hrnce pomocí soli? Čištění připáleného hrnce pomocí silného solného roztoku je jednoduchý a účinný způsob, který využívá abrazivní vlastnosti soli a její schopnost odstraňovat připáleniny. Budete potřebovat kuchyňskou hrubozrnnou sůl, vodu a jemnou houbičku. Do připáleného hrnce nalijte dostatek vody tak, aby zakryla připálené místo. Pokud je připálenina jen na dně hrnce, postačí jen pár centimetrů vody.

Přidejte do vody velké množství kuchyňské soli. Můžete použít i 3–4 polévkové lžíce soli, záleží na velikosti hrnce a rozsahu připáleniny. Sůl by měla vytvořit hustý roztok. Nechte solný roztok v hrnci působit alespoň 1–2 hodiny. Pokud je připálenina velmi silná, můžete nechat hrnec namočený i přes noc.

Pokud připálenina nejde dolů po namáčení, můžete hrnec s roztokem pomalu zahřát. Ujistěte se, že nedosáhne bodu varu, ale pouze teplé teploty. Teplo pomůže uvolnit připáleniny. Po namočení a případném zahřátí vylijte solný roztok. Na připálené místo nasypte další vrstvu soli (suché) a jemně ji vtírejte do povrchu hrnce pomocí vlhké houbičky nebo hadříku. Sůl působí jako jemný abrazivní prostředek, který pomáhá odstranit připáleninu bez poškození povrchu hrnce.

Další babské rady, co funguje na připálený hrnec – kostky cukru, prací prášek, černý čaj

Připálený hrnec je noční můrou každé hospodyňky. Používat nůž na seškrábání připáleniny se nedoporučuje, protože tím můžete poškodit povrch hrnce, což by ho mohlo odsoudit k vyhození. Místo toho můžete vyzkoušet další triky, které si s připáleninou hravě poradí.

  • Kostkový cukr – cukr působí jako peeling. Než ho použijete, je třeba hrnec nejprve nechat odmočit. Poté vodu z hrnce vylijte, vezměte kostku cukru a doslova s její pomocí seškrábejte připálené zbytky. S jednou kostkou cukru si určitě nevystačíte, ale stojí to za pokus.
  • Černý čaj – vyzkoušeli jste už tento trik? Pokud ne, připravte si silnější odvar, přidejte trochu soli a nalijte tento roztok do hrnce. Nechte působit 24 hodin a poté hrnec běžně umyjte.
  • Prací prášek – může se zdát zvláštní použít prací prášek na čištění hrnce, ale tento trik skutečně funguje. Nasypte lžíci pracího prášku do hrnce, zalijte ½ litrem vody a nechte přibližně 5 minut vařit. Připálenina se z dna hrnce snadno odloupne!
  • Alobal – místo drátěnky můžete použít hliníkovou fólii. Stačí si utrhnout dostatečně velký kus a použít ho k vydrhnutí připáleniny.
  • Víno – pokud máte v lednici déle otevřené víno nebo nějaké levné víno, nebude vám líto ho použít na čištění hrnců. Stačí ho nalít do hrnce a nechat vařit. Připálené zbytky se začnou postupně odlupovat.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE