Jak vyčistit vodovodní baterii? S touto levnou přísadou to zvládneš levou zadní!

Jak vyčistit vodovodní baterii

Vodní kámen se objevuje na jakékoli baterii v domácnosti s tvrdou vodou. A nejen vodovodní baterie by vám mohly povyprávět, jaké to je být označkovaný vodním kamenem. Dokonce i umyvadlo, zejména nerezové, nebo hrnce jsou často napadány kamenem, který není tak snadno odstranitelný. Nebo snad je? My jsme totiž objevili jeden levný a účinný způsob, respektive prostředek, díky kterému se celá vaše domácnost bude lesknout.

Vodní kámen mnohým z nás vadí jen z estetického hlediska. To by vás ale mělo trápit nejméně. Vodní kámen, který se usazuje na baterii, v umyvadle či dokonce ve sprchovém koutě, je jakýmsi rájem pro bakterie. Ty se na něm drží mnohem déle a kromě toho vodní kámen představuje ideální prostředí pro jejich množení.

Vodní kámen automaticky nutí všechny hospodyňky běžet do obchodu pro speciální přípravky, které jsou poměrně cenově dostupné, ale to neznamená, že jsou i účinné. Co je lepší než komerční čisticí prostředky? Jaký čisticí prostředek zvolit? A co takhle raději nahlédnout do své komory nebo spíže a „vytáhnout“ z ní dvě přísady, které tam určitě máte. Dvě přísady, které mají tu moc odstranit vodní kámen. Které to jsou?

Nepřehlédněte: Zázračný trik, jak odstranit mléčný povlak od myčky nádobí – to musíš znát!

Jak odstranit vodní kámen
Depositphotos

Mouka a ocet – lepší než klasické čisticí prostředky

Zkoušeli jste někdy odstranit vodní kámen pomocí hladké mouky? Ano, obyčejné mouky, kterou používáte při pečení. Asi jsme se nemýlili, když jsme řekli, že se určitě nachází i ve vaší spíži, že? Pokud mouku smícháte se správnou ingrediencí, v tomto případě s octem, vytvoříte pastu, kterou můžete použít k odstranění vodního kamene z baterie, umyvadla nebo sprchového koutu, které zůstanou lesklé a jako nové.

Tuto pastu můžete použít jak v koupelně, tak v kuchyni, ať už potřebujete vyčistit povrch baterie, vodovodní kohoutky nebo jiné povrchy. A také vám nic nebrání v tom, abyste ji použili i na vyčištění nerezového sporáku nebo jiného nerezového spotřebiče v domácnosti.

Podívejte se také: Co dokáže tableta do myčky? Tyto tipy musíš vyzkoušet!

tipy na čištění baterie a sprchy
Depositphotos

Jak ještě odstranit vodní kámen?

Kromě výše uvedené pasty můžete k odstranění vodního kamene použít i samotný ocet, který vodní kámen rozpouští. Zde si však dávejte pozor a chraňte svůj zrak i pokožku, protože ocet může být dráždivý.

Dalším pomocníkem pro vás může být kyselina citronová, kterou stačí smíchat s vodou v poměru 1:1, čímž vznikne kaše. Tu stačí natřít na baterii a nechat chvíli působit. Pokud nemáte po ruce kyselinu citronovou, můžete ji nahradit práškem do pečiva.

Podobně jako mouka působí i prášek do pečiva. Ten můžete využít nejen při pečení, ale také k odstranění vodního kamene. Jak ho použít na čištění povrchu baterie? Stačí prášek do pečiva smíchat s trochou vody a pastu natřít na vodovodní baterie a nechat působit. Následně pastu a baterie vyleštěte bavlněnou hadříkem.

Další tipy na čištění baterie:

  • Citronová šťáva: Nastříkejte na baterii, nechte působit 30 minut, opláchněte. Citronová šťáva patří mezi účinné ekologické čisticí prostředky.
  • Zubní pasta: Naneste bílou zubní pastu na postižená místa, nechte působit 15 minut, poté vydrhněte starým zubním kartáčkem a opláchněte.
  • Peroxid vodíku a jedlá soda: Smíchejte do pasty, naneste na baterii, nechte působit 20 minut, vydrhněte a opláchněte. Údržba baterie bude raz dva hotová a na usazeniny vodního kamene hned zapomenete.
  • Vodka: Namočte hadřík do vodky, omotejte ho kolem baterie, nechte působit 30 minut, poté odstraňte a opláchněte.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE