Jak vyčistit pohovku? Známe triky pro různé materiály!

jak čistit pohovku

Dominantním prvkem v každém obývacím pokoji je nepochybně pohovka. Pokud se o ni nebudeme pečlivě starat, může rychle ztratit barvu, tvar nebo se jednoduše poškodit. Kdo vlastní koženou sedačku, má jednoznačně výhodu, alespoň co se týče čištění. Jak si ale poradit s jinými materiály? Poradíme vám, jak na to!

Tip pro vás: Jak prát polštáře v pračce? Čistotu a svěžest získáš jedině takto!

Jak čistit jednotlivé materiály?

• Látka

Možností je několik. Vyzkoušejte vysavač s mokrým vysáváním, pěnový čistič na čalouněný nábytek nebo vodu s malým množstvím pracího prášku. Další alternativou jsou pěnové čističe s malým kartáčkem. Obvykle stačí pěnu nastříkat, nechat působit a následně setřít vlhkou hadrou.

Naše rada: Pro oživení barvy doporučujeme přetřít pohovku hadrou namočenou ve vodě s trochou octa. Kromě toho vyčistí skvrny a látka získá zářivější a novější vzhled.

Doporučujeme také: Vyzkoušejte praní ručníků s jedlou sodou, výsledek vás překvapí

čištění pohovky
Depositphotos

• Kůže a koženka

Odstraňování drobných skvrn je celkem jednoduché. Obvykle na to stačí obyčejná navlhčená hadřík. Mohou vám také pomoci dětské vlhčené ubrousky nebo speciální čisticí prostředky na kůži. Důležité je vědět, že kožená sedačka by se měla minimálně dvakrát ročně impregnovat.

Naše rada: Vyzkoušejte směs octa a lněného oleje v poměru 1:1. Tento recept si poradí i se světlou sedačkou.

• Ekokůže

Důležitou zásadou je nepoužívat žádné chemické prostředky a přípravky určené na pravou kůži, a už vůbec ne tvrdé kartáče. I v tomto případě stačí obyčejná hadřík navlhčená v čisté vodě, případně v slabém roztoku mýdla s neutrálním pH. Ekokůži můžete také pravidelně ošetřovat sprejem, který je speciálně určený na tento materiál. A co se skvrnami od tekutin? Nejprve je potřeba rychle vysát tekutinu papírem a následně vyčistit vlhkou hadrou. V případě těžko odstranitelných skvrn, jako je inkoust nebo lak na nehty, se raději obraťte na odbornou úklidovou firmu.

A jak bychom měli své „relaxační hnízdo“ chránit?

„Všechny materiály je třeba chránit před přímým slunečním zářením a také před příliš suchým vzduchem. Potahové látky jsou citlivé na poškození ostrými předměty, jako jsou zipy nebo spony,“ dodává odbornice ze společnosti nábytek Tempo Kondela.

Doporučujeme také: Pro lepší spánek se začněte lépe starat o své povlečení

čistení pohovky - kůže a koženka
Depositphotos

Tipy: Jak si poradit s různými skvrnami?

• Žvýkačka

Stačí obyčejný led. Místo důkladně ochlaďte přitlačením ledové kostky. Poté žvýkačku seškrábněte nehtem. Na závěr potřete lihem.

• Víno

„Místo s vínem“ byste měli ihned posypat solí. Ta pohltí vlhkost a částečně i červenou barvu. Následně použijte minerálku, která uvolní nečistoty z jednotlivých vláken. Přebytečnou tekutinu odsajte papírovým ubrouskem. V některých případech se osvědčil i následující způsob. Pokud víno ještě nezaschlo, použijte na zředění barvy z červeného vína nejprve bílé víno a až poté čistou vodu. Bílé totiž ředí červené lépe než voda.

• Krev

Na čerstvou krev byste měli rozhodně použít studenou mýdlovou vodu. V případě zaschlých skvrn můžete aplikovat roztok citronové šťávy, který si připravíte z 1 lžičky a 100 ml vody. Ten vetřete bílou hadrou do skvrny.

• Káva a kakao

Vyčistíme je roztokem saponátu nebo šamponu s vodou. Opatrně je vetřeme do skvrny a vykartáčujeme. Pokud je skvrna od kávy čerstvá, můžeme ji nejprve posypat solí a pomalu ji vytřít. Skvrny od kakaa je lepší navlhčit, poté přetřít neriedeným saponátem a nakonec vyčistit kartáčem namočeným v saponátovém roztoku.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE