Jednoduchý recept na sýrové pagáčky: Chutnější jsi ještě nejedla!

recept na sýrové pagáčky

Pagáče představují skvělé malé pohoštění, které je možné připravit při různých příležitostech. Takovéto malé pochoutce neodolá žádná návštěva, a zároveň jsou vhodné jako občerstvení na oslavy, párty, silvestrovské veselice nebo jen tak večer k filmu a sklenici vína. Navíc je možné je připravit na různé způsoby a z různých surovin. Mezi ty nejtradičnější určitě patří škvarkové pagáče, kterým mnozí nedokážou odolat.

Komu škvarky nechutnají, může si oblíbit bramborové, brynzové či tvarohové pagáče. V každé domácnosti se určitě najde alespoň jeden osvědčený recept na chutné pagáče. Tyto recepty se jako by dědily z generace na generaci a každý miluje své tradiční pagáčky od babičky.

Pokud náhodou takový recept nemáte, nebo chcete vyzkoušet něco nového, máme pro vás jednoduchý recept na sýrové pagáče, které jsou měkoučké a zároveň zvenku křupavé. Hotové jsou raz-dva a snědené ještě rychleji. Neváhejte vyzkoušet! Zalíbí se vám tento jednoduchý recept na sýrové pagáčky také?

Doporučujeme: Česnekové mléko: Předsudky stranou, do hry vstupuje elixír zdraví!

sýrové pagáče
Redakce zaKRASOU.cz

Na rychlé sýrové pagáčky budeme potřebovat:

  • 400 g hladké mouky 
  • 250 gramů strouhaného sýra (např. Eidamu) 
  • 250 g Hery 
  • 1 kysanou smetanu 
  • 1 prášek do pečiva 
  • sůl (cca 1 malá lžička) 
  • na posypání sezam, kmín apod. 
  • žloutek na potření

Doporučujeme: Pravé americké palačinky: Snídaně, za kterou vás budou partner i děti milovat

sýrové pagáče
Redakce zaKRASOU.cz

Jak připravit tradiční sýrové pagáče – postup receptu:

  • Nejdříve si najemno nastrouháme sýr. Přidáme k němu ostatní ingredience, tedy mouku, Heru, sůl, prášek do pečiva a smetanu.
  • Vypracujeme těsto, které necháme odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny, klidně však i přes noc.
  • Před válením těsto ještě prohněteme a následně ho rozválíme. Mělo by mít tloušťku asi 1 až 1,5 centimetru.
  • Z těsta postupně vykrajujeme malé pagáčky. Použijte libovolně velké vykrajovátko ve tvaru kruhu, podle toho, jak velké pagáčky chcete.
  • Pagáčky klademe na plech s pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným žloutkem a podle chuti posypeme sýrem, sezamem, kmínem či lněnými semínky.
  • Pečeme při teplotě 200 °C asi 10 až 15 minut. Po vychladnutí můžeme podávat. Dobrou chuť!

Doporučujeme: Tak tomu neuvěříš: Toto jsou zákeřné vedlejší účinky řepy!

pagáče
Redakce zaKRASOU.cz

Vyzkoušejte také nivové pagáčky

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g nivy
  • 250 ml mléka
  • 100 g strouhaného sýra
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 150 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička oregana
  • sůl a černý pepř

Postup: Do velké mísy prosejeme mouku a zamícháme prášek do pečiva. Přidáme strouhaný sýr, rozdrolenou nivu, sůl a cukr. Poté přidáme rozpuštěné máslo, žloutky a mléko. Dochutíme prolisovaným česnekem, paprikou, tymiánem, oreganem, solí a pepřem. Zamícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Vypracujeme těsto a necháme ho 20 minut odpočinout.

Rozválíme ho na tloušťku 1 cm a začneme vykrajovat kolečka, podle preferencí menší nebo větší. Pagáčky poklademe na plech s pečicím papírem a dáme do trouby na 180 °C. Pečeme asi 20 minut (v závislosti na velikosti pagáčků kratší nebo delší dobu – pokud děláme malé pagáčky, postačí i poloviční čas). Když jsou zlatavé, vyndáme je ven a necháme vychladnout.

Zdroj úvodnej fotky: Redakce zaKRASOU.cz

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE