Jak rychle snížit horečku? Zkuste osvědčené triky lepší než tabletky!

jak snížit horečku bez tablety

Horečka je jakousi reakcí organismu na infekci nebo zánět, který se v těle nachází. Je však velmi důležité odhadnout závažnost situace, a tedy i závažnost horečky. Horečka může být nepříjemná a znepokojivá, zvláště když se snažíme pokračovat v každodenním životě.

Ať už jde o mírné zvýšení tělesné teploty nebo výraznější nárůst, často se uchylujeme k tabletám jako první pomoci. V některých případech je však nezbytné vyhledat odbornou pomoc a nezkoušet žádné domácí triky. Existují ale i jiné, často přehlížené a přírodní metody, které mohou být stejně účinné, pokud ne ještě účinnější, při snižování horečky.

V tomto článku se podíváme na osvědčené triky a strategie, které můžete vyzkoušet, abyste rychle a bezpečně snížili horečku. Tyto metody jsou jednoduché, snadno dostupné a mohou poskytnout úlevu bez potřeby sahat po lécích. Co pomůže při snižování teploty? Jak snížit vysokou teplotu bez léků?

Tip pro vás: Jak se projevuje kýla? Odhalte příčiny problému i zásady prevence!

Normální tělesná teplota 

Normální tělesná teplota člověka se může lišit v závislosti na různých faktorech, včetně věku, pohlaví, času dne a místa měření. Tradičně se za normální tělesnou teplotu považuje rozsah kolem 36,5 °C až 37,5 °C při měření orálně (v ústech).

Rektální měření jsou obvykle o 0,5 °C vyšší než orální měření. Podpažní měření jsou často o něco nižší, obvykle o 0,3 °C až 0,4 °C nižší než orální měření. Ušní měření a měření na čele mohou poskytnout výsledky srovnatelné s orálními nebo rektálními měřeními, ale jejich přesnost může ovlivnit správná technika a vnější faktory.

Je důležité mít na paměti, že tělesná teplota se může během dne přirozeně měnit. Teplota je obvykle nižší ráno a dosahuje svého vrcholu v pozdních odpoledních nebo večerních hodinách. Také fyzická aktivita, emocionální stres, oblečení, těhotenství a fáze menstruačního cyklu mohou ovlivnit tělesnou teplotu.

Rozdíl mezi zvýšenou teplotou a horečkou – kdy podat lék proti horečce?

Lékaři se shodují, že pokud dosáhnete teploty v rozmezí od 37 do 38 °C, je vhodné nechat organismus, aby se s teplotou sám vyrovnal. Většinou při této zvýšené teplotě dokáže organismus sám bojovat se zánětem, proto nemusíte panikařit a sahat hned po utišujících lécích.

Pokud se teplota vyšplhá nad 38 °C, v tomto okamžiku můžeme hovořit o horečce, kterou je třeba začít snižovat. V případě horečky nad 40 °C je nutné vyhledat odbornou lékařskou pomoc, protože hyperpyrexie již představuje skutečně nebezpečný stav.

Podívejte se také na: Jak léčit ječné zrno a chalazion? Poznejte ingredience, které pomohou

Jak snížit horečku Depositphotos

Jak rozpoznat horečku?

Ke zvýšení tělesné teploty dochází, když se náš imunitní systém potýká s viry nebo bakteriemi nacházejícími se v našem těle. Prvotními příznaky horečky jsou zimnice, ale také návaly horka, bolest svalů a kloubů, únava a někdy i lesklé (skleněné) oči. Obecně platí, že teplota v ranních hodinách je nižší než teplota ve večerních hodinách.

U dětí rodiče většinou ihned sahají po lécích na snížení horečky, což je skutečně velká chyba. Tímto způsobem nenecháváte organismus samotný bojovat s nemocí.

U dospělých je to podobné. Snažíme se co nejrychleji snížit teplotu, protože práce a péče o domácnost nepočká.

Možné komplikace při horečce

Dehydratace: Horečka zvyšuje tělesnou teplotu, což může vést ke zvýšené ztrátě tekutin prostřednictvím pocení. To může způsobit dehydrataci, pokud nejsou tekutiny pravidelně doplňovány. 

Febrilní křeče: Tyto křeče, také známé jako febrilní záchvaty, jsou relativně běžné u malých dětí (ve věku od 6 měsíců do 5 let) a mohou být vyvolány rychlým zvyšováním tělesné teploty. Ačkoli jsou obvykle neškodné a krátké, mohou být pro rodiče velmi znepokojující. 

Vyčerpání z horka nebo úpal: Při vysokých teplotách, zejména v kombinaci s vysokou vlhkostí a fyzickou aktivitou, může horečka zvýšit riziko vyčerpání z horka nebo dokonce úpalu. 

Zhoršení chronických stavů: U lidí s existujícími chronickými onemocněními, jako jsou srdeční onemocnění nebo diabetes, může horečka zhoršit jejich zdravotní stav.

Nepřehlédni: Přírodní diuretika: Toto jsou nejlepší potraviny na odvodnění organismu!

Jak snížit horečku – babské rady a triky starých mám 

Pokud jste zásadně proti lékům, nebo chcete vyzkoušet přírodní způsoby snižování zvýšené teploty, stačí se inspirovat osvědčenými triky našich prarodičů. Ti věděli, co skutečně pomáhá. Jak snižovat horečku bez léků?

  • Citrón a citrónový zábal – neuvěřitelné, ale ano, citrón skutečně pomáhá a v tomto případě ho můžete využít hned dvojím způsobem. V prvním případě ho můžete nakrájet na kolečka a vložit do dlaní a na spodky chodidel, a to po jednom kolečku do dlaní a dvě kolečka na chodidla. Alternativně můžete citrón odšťavnit a do šťávy namočit bavlněné ponožky. Ty si natáhněte na chodidla a na ně ještě další suché bavlněné ponožky. 
  • Octový obklad – v misce smíchejte jablečný ocet s vodou v poměru 1:3. Následně do tohoto roztoku ponořte ručník a přiložte ho na čelo, zápěstí, hrudník a kotníky. Jakmile se ručník zahřeje, opět ho namočte do roztoku. 
  • Tvaroh nebo brambory – v případě zvýšené teploty vám může pomoci i tvaroh nebo syrové brambory. Tvaroh nebo nastrouhané syrové brambory vložte do dlaní a rovněž aplikujte na chodidla (nejlépe je vložte do ponožek) a nechte působit, dokud se úplně nezahřejí. Tyto potraviny vytáhnou teplotu z organismu a vy si budete užívat každodenní radosti. 
  • Bylinky – při vysoké teplotě mohou být užitečné i různé bylinky, z nichž se doporučuje udělat čaj a popíjet ho po douškách. Nejlepší jsou lípa, máta peprná nebo černý bez. 
  • Pikantní jídlo – pikantní jídla nebo koření, zejména chilli nebo kajenský pepř, obsahují látku zvanou kapsaicin, která vyvolává pocení. To je při zvýšené teplotě velmi potřebné!

Podívej také: Nejužitečnější rady a tipy pro psychické a fyzické zdraví

Kdy použít léky proti horečce? Depositphotos

Kdy použít léky proti horečce? 

Takzvaná antipyretika, tedy léky snižující tělesnou teplotu, je třeba podat v případě, že jiné metody na snížení horečky nezabírají. Léky vhodné na snižování horečky mohou pomoci zmírnit bolest a nepohodlí spojené s horečkou, jako jsou bolesti hlavy, svalové bolesti nebo celková slabost.

U dětí podání léků proti horečce neodkládejte, pokud tělesná teplota přesahuje 38,5 °C. V každém případě dodržujte pokyny uvedené v příbalovém letáku.

Kdy neodkládat návštěvu u lékaře?

  • Horečka trvající déle než 3 dny
  • Velmi vysoká horečka, která se nesnižuje po podání antipyretik
  • Horečka u velmi malých dětí (u novorozenců a malých dětí mladších než 3 měsíce s tělesnou teplotou 38 °C nebo vyšší byste měli okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, děti ve věku 3 měsíce až 3 roky s tělesnou teplotou 39 °C nebo vyšší si také vyžadují lékařskou pozornost)
  • Přítomnost dalších znepokojujících příznaků (vyrážka, záchvaty, potíže s dýcháním, zvracení, silná bolest hlavy, ztuhlost šíje, zmatenost nebo extrémní ospalost)
  • Osoby s oslabeným imunitním systémem (osoby podstupující chemoterapii nebo imunosupresivní léčbu, osoby s HIV/AIDS)
  • Výskyt příznaků dehydratace (zřídkavé močení, tmavý moč, suchá ústa, únava nebo závratě spolu s horečkou)
  • Horečka po návratu ze zahraniční cesty
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE