Jak odstranit milia bezbolestně a bez jizvy? A co milia u dětí?

Jak odstranit milia

Trápí vás bílé pupínky milia? Milia postihují stejně muže jako ženy, stejně tak děti či batolata. Jedná se o drobné bílé výrůstky, které se objevují převážně kolem očí, nosu a na tvářích. Jedná se o odumřelé kožní buňky, které se nedostaly přes kůži na povrch, zůstaly pod kůží a následně se z nich staly tvrdé cysty.

Jedná se o nedostatečné odstranění odumřelých buněk - jak odstranit milia bezbolestně a bez jizev? Mohou milia zmizet samy? Milia obvykle zmizí tak, jak se objevily, převážně u dětí. Jsou úplně neškodné, vadí nám převážně z estetických důvodů. U dětí se vůbec nedoporučuje odstranění, milia odejdou samy.

U dospělých může špatné zacházení s tímto výrůstkem způsobit na pleti více škody než užitku. Ideální scénář je, že se svěříte do rukou odborníkovi. Pokud však nedokážete vydržet, než dostanete termín u kosmetičky nebo dermatoložky, přinášíme jednoduchý návod. Jak milia odstraňovat doma?

Tip pro vás: Vytláčení černých teček je stále hitem. Tyto videa viděly miliony!

Malé bílé tečky na pokožce – jak vypadají milia?

Jak jsme již výše psali, milia jsou drobné bílé vyrážky, které vznikají na povrchu pokožky. Tvoří je převážně keratin. A i když na první pohled vypadají jako vyrážky s bílými hlavičkami, vyrážky to nejsou. Nejde ani o akné, ale spíše o cystu, která se vytváří na pokožce.

Proč vznikají milia na obličeji? 

Příčiny vzniku milií nejsou jednoznačné. U každého může být totiž příčinou něco úplně jiného. Pod jejich vznik se stejně podepisuje množství faktorů, ale stejně se mohou objevovat spontánně.

Hlavní příčinou jejich vzniku je však nahromadění odumřelých kožních buněk. Pokud odumřelé kožní buňky nejsou z povrchu pokožky odstraněny, může dojít k ucpaní póru, což vyústí do vzniku milie. Mezi další příčiny můžeme zařadit i sluneční záření, používání nevhodných pleťových přípravků - např. přípravky na bázi oleje mohou ucpaní pórů.

Tyto bílé pupínky můžou vznikat i v důsledku výkyvů hormonů. Pokud nejsou hormony v našem těle v rovnováze (např. během menstruace) dochází k vyšší produkci kožního mazu, což může rovněž vést k vzniku milií.

Podívejte se také: Rada z lékárny: Jak si vybrat opalovací přípravek na míru

milia na obličeji Depositphotos

Jak odstranit milia efektivně?

Pokud byste milii odstraňovali neodborně, můžete si zbytečně udělat na obličeji jizvičku nebo způsobit v místě odstraňování zánět. Ale pokud máte alespoň malý jemnocit v ruce, čisté a sterilizované nástroje (očištěné v alkoholu), zvládnete to snadno i doma. Pleť musí být úplně suchá, aby se vám nesmykala sterilní jehla či pinzeta.

Dá se odstranit milia snadno vytlačením?

Tento kosmetický defekt nesmíte klasickým způsobem vytlačovat jako vyrážku (i když tu se také nedoporučuje vytlačovat prsty), tvrdou cystu je třeba nejprve naříznout. Zní to děsivě, ale jde o mikro řez, a uděláte ho pomocí sterilizované jehly.

Je třeba píchnout buď přímo do cysty nebo těsně k jejímu okraji a tenkou pinzetou s ostrými hroty milii vytáhnout. Následně místo ošetřit alkoholem a více nedráždit.

Jaké následky mohou mít neodstraněné milie?

Milie mohou bez léčby trvat delší dobu. Na rozdíl od akné nebo jiných kožních problémů se mohou milie udržet na pokožce dlouhé měsíce nebo dokonce roky, pokud nejsou odstraněny mechanicky (často je na jejich odstranění potřebný dermatolog).

Ačkoliv nejsou zdravotním problémem, mohou způsobit nejistotu nebo nespokojenost s vlastním vzhledem, zejména jsou-li umístěny na viditelných místech jako obličej (např. milie na oku). Ačkoliv je to neobvyklé, existuje teoretické riziko, že milie mohou být podrážděny a může dojít k jejich zánětu, zejména pokud se s nimi nevhodně manipuluje.

Podívej se také: Maska na popraskané paty jen z 3 surovin: Lepší než pemza

Milie u dětí Depositphotos

Prevence milií – jak zajistit, aby se bílé tečky na obličeji neobjevovaly?

  • DŮKLADNÉ ČIŠTĚNÍ PLETI: Používejte jemný čistící prostředek pro každodenní odstraňování nečistot, oleje a make-upu, které mohou ucpat póry a vést k tvorbě milií.
  • EXFOLIACE POKOŽKY: Začněte používat různé mechanické peelingy nebo chemický peeling (chemický exfoliant). Peelingy pomáhají odstraňovat odumřelé buňky z povrchu pleti, což je vlastně příčinou vzniku milií. Exfoliace pleti by měla být prováděna s ohledem na základní typ pleti. S peelingem to však netřeba přehánět. 2-3krát do týdne stačí používat peeling na domácí péči. Existují i silnější varianty peelingů, tzv. chemické peelingy, ty se zbaví kromě odumřelých buněk i vyrážek či vrásek. Pravidelná exfoliace je způsob, jak bojovat proti vzniku milií.
  • RETINOL: Pravidelně si pleť mažte retinolem. Retinolový krém podporuje rychlejší obnovu kůže, což pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky z povrchu pokožky a zabránit ucpaní pórů, což může vést k tvorbě milií.
  • HYDRATACE POKOŽKY: Udržujte svou pokožku hydratovanou pomocí vhodných hydratačních krémů nebo séra, které neucpávají póry (nezanedbávejte hledání produktů označených jako "non-comedogenic" nebo nekomedogenní).
  • SLUNEČNÍ OCHRANA: Ochrana pokožky před slunečním zářením je důležitá, protože poškození od slunce může zhoršit stav pokožky. Používejte širokospektrální ochranu před sluncem s vysokým SPF.
  • VHODNĚ VYBRANÁ KOSMETIKA: Vyberte si kosmetiku, která je určena pro citlivou nebo aknózní pokožku a vyhýbejte se těžkým nebo komedogenním produktům, které mohou póry ucpat. Dávejte pozor i na to, jaké oční krémy vybíráte, protože milie se neraz dělají v okolí očí.

Vyzkoušej: Upokojující bylinková koupel - hladí tělo i duši

Milie u dětí 

Milie jsou běžné u dětí a obvykle nevyvolávají žádné zdravotní problémy. Tyto malé bílé uzlíky se obvykle objevují na obličeji, zejména na nose, lícních kostech, čele a pod očima. Milie jsou v podstatě ucpané mazové žlázy, které se mohou objevit u novorozenců i starších dětí. U novorozenců se mazové žlázy mohou ještě jen vyvíjet, což může vést k tvorbě milií.

K vzniku mohou přispívat i některé produkty, které mohou ucpané póry a způsobovat tvorbu milií. Milie obvykle nevyžadují specifickou léčbu, protože jsou pouze kosmetickým problémem a neohrožují zdraví dítěte. Většina milií zmizí spontánně bez jakýchkoli zásahů.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE