Rada z lékárny: Jak si vybrat opalovací přípravek na míru

krém na opalování na míru

Při pobytu na slunci je důležité chránit pokožku před účinky ultrafialového (UV) záření a zároveň dodržovat základní pravidla správného slunění. UV záření je v určité míře pro člověka prospěšné, mimo jiné například na tvorbu vitamínu D. Nadměrné vystavování kůže jeho účinkům však může na organismus působit v mnoha směrech negativně.

 

Aby byla vaše pokožka během léta jako v bavlnce, je nesmírně důležitý správný výběr opalovacího přípravku. S jeho výběrem vám na základě typu pokožky a místa cestování pomůže lékárník či vyškolený dermoporadce. Důležitá je také intenzita a frekvence natírání přípravků chránících před slunečními paprsky. "Většina lidí obvykle nanáší na kůži výrazně menší množství opalovacího přípravku, než jaké je potřebné k dosažení deklarovaného stupně ochrany. Přitom, pokud se na pokožku nanese nedostatečné (například jen poloviční) množství, ochrana se sníží až o dvě třetiny. 

Dospělý člověk potřebuje na jedno nanesení na celé tělo přibližně dvě polévkové lžíce opalovacího přípravku. Na obličej je to přibližně množství, které odpovídá objemu jedné kávové lžičky. Důležité je ale pamatovat na to, že žádný opalovací přípravek neposkytuje 100 % ochranu před slunečním zářením," radí farmaceutka Jana Varsová.

Doporučujeme: Nový opalovací krém Melano 50+ s efektivní anti-ageing ochranou

fototup pleti Depositphotos

Každý z nás má určitou vrozenou odolnost kůže proti slunečnímu záření, jde o takzvaný fototyp.

  • Určuje se podle citlivosti kůže na sluneční záření. 
  • Rozlišujeme šest fototypů podle typu pleti, barvy vlasů, sklonu k vzniku pigmentových skvrn a pih, jakož i podle toho, zda se naše kůže snadno spálí, nebo se, právě naopak, rychle opálíme dohněda. 
  • Každý fototyp reaguje na slunce jinak a s rostoucím číslem fototypu odolnost kůže proti slunečnímu záření roste. 
  • Od toho, jaký jsme fototyp, se, samozřejmě, odvíjí výběr správného opalovacího přípravku, jakož i ideální ošetření kůže po opalování.

"Venujte své kůži pozornost, kterou si zaslouží. Sledujte její stav a pravidelně kontrolujte všechna znaménka, pigmentové skvrny, jakož i výrůstky, které na těle máte. Pokud objevíte jakékoli nepřirozené změny, navštivte co nejdříve kožního lékaře," dodává odbornice z lékárny Dr.Max.

Doporučujeme: Kosmetické přístroje pro péči o pleť: Které jsou vhodné pro domácí péči o obličej?

 

 

SPECIFICKÁ OCHRANA DĚTÍ

Pokožka dítěte je na působení slunečních paprsků mnohem citlivější než pokožka dospělého člověka. Je tenčí, na sluneční záření není zvyklá a až do puberty nemá úplně vyvinutou obrannou schopnost. Aby nebylo nutné utíkat s vaším drobečkem k lékaři se spálenou pokožkou, úžehem či dehydratací, mějte během slunění na paměti základní zásady správné sluneční ochrany.

ochrana dítěte pred sluncem Depositphotos

Zásady bezpečného pobytu na slunci pro děti:

  • Děti do 6 měsíců je ideální přímému slunci vůbec nevystavovat. Při každém pobytu venku chráňte dítě před přímým sluncem. 
  • Děti do 3 let by se neměly cíleně opalovat. Sledujte čas strávený na slunci a dbáte na důsledné a pravidelné natírání opalovacím přípravkem. 
  • U dětí používejte opalovací přípravky s vysokým ochranným faktorem (bez rozdílu fototypu a ve všech pásmech UV indexu). 
  • Děti v kočárku chráňte na odkrytých částech těla vhodným opalovacím přípravkem
  • Dítě chráňte opalovacím přípravkem i v případě, že se koupe ve šatech. Po koupání ho nenechávejte ve vlhkém oblečení. 
  • Dbáte na dodržování pitného režimu. 
  • Nezapomínejte na pokrývku hlavy a sluneční brýle
  • Mějte na paměti, že děti jsou na působení slunce citlivější než dospělí. 

I krátký pobyt na intenzivním slunci může mít za následek přehřátí, úžeh nebo poškození pokožky. A ta si i v dospělosti pamatuje každé spálení z dětského věku. Dlouhodobý pobyt malých dětí na přímém slunci se nedoporučuje, protože podle výzkumů zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže v dospělosti. "Jemná dětská pokožka lépe snáší přípravky, které neobsahují barviva, konzervační látky (nejčastěji používané parabeny) ani parfémy. Dětské opalovací přípravky mají jasné označení, že jsou určené speciálně pro děti. Při jejich výběru se obraťte na lékárníka či vyškoleného dermoporadce, kteří vám doporučí nejvhodnější produkty," upozorňuje Mgr. Jana Varsová z lékárny Dr.Max.

Nepřehlédněte: Opalovací mléko nebo olej? Víme, co bude sedět právě vám

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE