Co dělat a co nedělat, pokud chcete zdravější, pevnější a silnější vlasy?

jak na silnější vlasy

Trápí vás křehké, vypadávající či lámavé vlasy? Řiďte se radami odborníků a zjistěte, co dělat a co nedělat, pokud chcete zdravější, pevnější a silnější vlasy.

Na kvalitu vlasů má vliv všechno, co (ne)děláme, a nemalou roli v celém procesu jejich poškozování hraje i věk. Pokud máte v poslední době pocit, že vaše vlasy vypadaly už i lépe, je nutné něco změnit, a je potřeba to udělat co nejrychleji a co nejprofesionálněji. Jak dosáhnout zdravějších, pevnějších a silnějších vlasů podle odborníků? Řiďte se jejich radami a neuděláte chybu!

Doporučujeme: TOP tip od kadeřníka: Účes z polodlouhých i dlouhých vlasů za 60 sekund

Roli hraje věk i stres

S přibývajícími roky uvedenými na občanském průkazu se mění hladina hormonů v krvi a s tím v mnoha případech doslova klesá kvalita vlasů. Na to, zda jsou naše vlasy obdivuhodné nebo spíše žalostné, má vliv také stres a mnoho dalších faktorů.

Abyste měli dlouhé a kvalitní vlasy, podle odborníků v oblasti péče o vlasy většinou drahé procedury v salonech nepotřebujete. Vlasy si totiž často ničíme samy, protože děláme chyby v péči o vlasy, o kterých mnohdy ani nevíme.

Mohlo by se vám líbit: Příčné nebo podélné rýhy na nehtech – může jít o signál onemocnění?

Správná péče o vlasy
Depositphotos

Co NEDĚLAT?

Správná péče o křehké vlasy, jejímž výsledkem jsou pevné a zdravé vlasy, začíná už při výběru produktů, které používáte. Co nedělat? Nikdy nepoužívejte kosmetiku, která obsahuje příliš mnoho chemikálií. To platí i pro různé barvy a melíry, které vlasy vysloveně ničí. Na vlasy by se také neměly používat různé doplňky stravy, které jste nekonzultovali s odborníkem. Abyste měli zdravé vlasy, musíte nejprve vědět, jak vypadá správná péče o vlasovou pokožku. Alfou a omegou je, aby byla čistá, důkladně hydratovaná a dostatečně prokrvená.

Co DĚLAT?

Všechny špatné praktiky v péči o křehké a jemné vlasy máme za sebou. Teď si povíme, co dělat, abychom dosáhli vlasů, po kterých tolik toužíme. Pokud jde o kosmetiku, pro dosažení silnějších vlasů někdy platí, že méně je více. Sáhněte raději po jemnějších vlasových produktech, které vyživují, a to platí i pro šampon a kondicionér. Pokožce pod vlasy dopřejte pravidelnou masáž, abyste podpořili cirkulaci krve.

Jak podpořit růst vlasů?

Růst vlasů je často tématem, které zajímá mnoho lidí, a existuje několik způsobů, jak podpořit jejich růst. Zde je několik tipů:

Strava a zdravé vlasy

  1. Vyvážená strava: Klíčem ke zdraví vlasů je pestrá a vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály.
  2. Vitamíny a minerály:
  • Biotin: Tento vitamín skupiny B je známý svými přínosy pro zdraví vlasů. Najdete ho v potravinách jako vejce, ořechy a ovesné vločky.
  • Vitamín D: Pomáhá udržovat zdravé vlasy. Získejte ho sluněním a konzumací potravin jako ryby a houby.
  • Železo: Důležité pro prokrvení pokožky hlavy. Jeho nedostatek může vést k vypadávání vlasů.
  • Zinek a omega-3 mastné kyseliny: Přispívají ke zdraví pokožky hlavy a podporují růst vlasů.

Mytí vlasů + masáž pokožky hlavy

  1. Šetrné mytí a sušení vlasů: Používejte jemné šampony a kondicionéry a vyhněte se příliš častému mytí, které může vlasy vysušovat.
  2. Masáže pokožky hlavy: Pravidelná masáž podporuje prokrvení a může pomoci stimulovat růst vlasů.
  3. Vyhýbejte se chemickým úpravám: Snažte se minimalizovat používání agresivních chemikálií, jako jsou barvy a trvalé ondulace.

Životní styl a silné vlasy

  1. Hydratace: Pijte dostatek vody a zajistěte, abyste byli dostatečně hydratovaní.
  2. Stres a spánek: Chronický stres a nedostatek spánku mohou negativně ovlivnit růst vlasů. Praktikování technik ke zmírnění stresu, jako je jóga nebo meditace, může pomoci.
  3. Fyzická aktivita: Cvičení zlepšuje cirkulaci krve, což má pozitivní vliv na zdraví vlasů.

Doplňky stravy – takto můžete pěstovat dlouhé vlasy

  • Doplňky stravy: Můžete zvážit užívání speciálních doplňků na růst vlasů, které obsahují biotin, vitamíny a další prospěšné látky.

Přírodní oleje jako aktivátor růstu vlasů

  • Rostlinné oleje: Oleje jako jojobový, kokosový nebo arganový olej mohou pomoci hydratovat vlasy a zabránit jejich lámavosti. Pravidelné používání těchto olejů může přispět ke zdravému vzhledu vlasů.

Všechny tyto tipy mohou přispět k podpoře růstu vlasů, ale výsledky se mohou lišit u každého jednotlivce. Je důležité být trpělivý a dodržovat zdravý životní styl. Pokud máte vážné obavy z vypadávání vlasů, je dobré se poradit s odborníkem.

Podívej se: Jak si doma zastřihnout vlasy? Máme užitečné tipy, díky kterým to zvládneš

Šetrné mytí a sušení vlasů
Depositphotos

Chyby při mytí vlasů

Mytí vlasů je běžná činnost, ale mnoho z nás při ní dělá různé chyby, které mohou ovlivnit zdraví a vzhled našich vlasů. Zde jsou některé z nejčastějších chyb, kterým bychom se měli vyhnout, abychom měli krásné vlasy.

  1. Špatný výběr šamponu a kondicionéru: Každý typ vlasů potřebuje jinou péči. Používání produktů, které nejsou přizpůsobeny specifickým potřebám vašich vlasů (například suché, mastné, barvené), může způsobit jejich poškození nebo nedostatečnou hydrataci.
  2. Příliš časté mytí: Časté mytí vlasů může narušit jejich přirozenou rovnováhu olejů, což vede k suchosti a křehkosti. Většině lidí stačí mýt vlasy jednou nebo dvakrát týdně.
  3. Zanedbání předmytí: Důležitým krokem je důkladné namočení vlasů před aplikací šamponu. To pomůže šamponu lépe pěnit a účinněji čistit vlasy i pokožku hlavy.
  4. Špatná technika mytí: Mytí vlasů nevhodnou technikou, například intenzivním třením, může vést k jejich poškození. Správný způsob je jemně masírovat pokožku hlavy prsty bez tahání vlasů.
  5. Zapomenutí na oplachování: Důkladně opláchněte šampon a kondicionér, aby na vlasech nezůstávaly zbytky produktů. Ty mohou vlasy zatížit a způsobit jejich matnost.
  6. Používání horké vody: Horká voda může vlasy vysušovat a narušovat jejich přirozený hladký povrch. Doporučuje se mýt vlasy vlažnou nebo studenou vodou, což pomůže uzavřít vlasové kutikuly a zajistit lesk.
  7. Nepoužívání kondicionéru: Kondicionér je klíčový pro hydrataci a ochranu vlasů. Bez něj mohou vlasy ztratit pružnost a být náchylné na lámání.
  8. Zanedbání přírodních olejů a masek: Pravidelná aplikace přírodních olejů nebo masek na vlasy může pomoci udržet jejich zdraví a hydrataci. Tyto produkty dodávají vlasům živiny a chrání je před vnějšími vlivy.
  9. Špatné sušení vlasů: Přílišné tření mokrých vlasů ručníkem nebo používání horkého fénu může způsobit lámání vlasů. Vyhněte se tomu a raději vlasy jemně osušte ručníkem a sušte je na vzduchu nebo při nízké teplotě fénu.
  10. Pravidelné stříhání: Mnozí si neuvědomují, že pravidelné stříhání konečků vlasů (každých 6-8 týdnů) je klíčové pro udržení zdravých vlasů a prevenci třepení.

Vyhýbáním se těmto chybám můžete svým vlasům poskytnout lepší péči a zajistit, že budou zdravé, lesklé a krásné.

Nezapomeňte na masku na vlasy

Investujte do kvalitní vlasové masky a aplikujte ji alespoň jednou týdně. Pokud se vám však zdá, že už jste za vlasové produkty utratili příliš mnoho, zkuste DIY masku na křehké vlasy. Jako u všeho, kvalita vlasů se odvíjí i od toho, co konzumujete. Do jídelníčku zařaďte omega-3 mastné kyseliny, vitamín D, bílkoviny a selen. A co produkty navíc? Odborníci nedají dopustit na přírodní arganový olej pro posílení vlasů!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE