Dýně hokkaido a její léčivé účinky – proč ji zařadit do jídelníčku?

Dýně hokkaido

Máte rádi dýně? Hokkaido patří k chutným, zdravým a všestranným druhům dýní, které se vyplatí zařadit do jídelníčku. Tyto dýně jsou neocenitelným pomocníkem pro naše zdraví. Mají nízkou kalorickou hodnotu, ale jsou bohaté na různé živiny.

Dýně hokkaido je atraktivní už svým vzhledem. Její veselá oranžová barva a menší, téměř „halloweenský“ vzhled okamžitě upoutají naši pozornost v obchodě. Ani nepatří k dražším produktům, takže si ji může čas od času dovolit opravdu každý. A to už jen proto, že z ní lze připravit kompletní menu – od chuťovek, přes polévku, hlavní chod až po dezert nebo dokonce nápoj!

Jak může dýně hokkaido prospět našemu zdraví? Kolik prospěšných látek obsahuje? Jaké vitamíny a minerály ukrývá? Musí se dýně hokkaido loupat? A pro koho je tato dýně nejvíce prospěšná? Zjistěte více v článku!

Doporučujeme přečíst: TOP recepty na zdravé jednohubky – 9 pochoutek, které jsou hotové raz dva!

dýně hokkaido
Depositphotos

Nutriční hodnoty – hokkaido jako vitamínová bomba

Má máslovou chuť a obsahuje samé dobré látky pro tělo. Najdeme v ní hned několik vitamínů, jako A, B, C, E, K, dále kyselinu listovou, pantotenovou, omega-3 a omega-6 mastné nenasycené kyseliny, betakaroten, ale také železo, vlákninu, hořčík, sodík, zinek, bílkoviny, draslík a sodík.

Je bohatá na vlákninu, která prospívá střevům. Přibližně 100 gramů hokkaido obsahuje kolem 36 kalorií. Hokkaido je také významným zdrojem antioxidantů (má antioxidační účinky) a dokonce se doporučuje pro své protirakovinné účinky.

Chrání buňky před škodlivými volnými radikály a podle některých zdrojů také zabraňuje nádorovému bujení. Má tedy obrovský přínos ve zdravé výživě.

Doporučujeme přečíst: Proč konzumovat králičí maso? Odteď mu určitě neodoláš!

Účinky hokkaido
Depositphotos

Jaké má hokkaido příznivé účinky na naše tělo?

Dýně hokkaido působí jako prevence proti onemocněním ledvin, kardiovaskulárním problémům (snižuje krevní tlak a vysokou hladinu cholesterolu) a také proti onemocněním močových cest.

Pomáhá čistit organismus, což oceníte při detoxikaci. Z těla také odvádí přebytečnou vodu, a tím přispívá ke štíhlejší linii. Reguluje stolici a celkově podporuje trávicí systém.

Díky obsahu různých vitamínů a minerálů je prospěšná pro zdravé oči, pokožku i srdce.

Kdo by měl využít pozitivní účinky této dýně?

Dýně hokkaido je mimořádně vhodná pro těhotné ženy (nejen díky obsahu kyseliny listové), ale také díky bohatému zdroji vitamínů, minerálů a živin, které přispívají ke správnému vývoji dítěte.

Hokkaido je vhodné i pro osoby s bezlepkovou dietou. Doporučuje se také při léčbě kožních onemocnění či hojení ran. A pokud na vás padne melancholie či smutek, můžete ji využít jako antidepresivum, a to nejen kvůli její veselé barvě. Je vhodná pro děti i starší osoby.

Doporučujeme přečíst: Recept na jednoduché belgické vafle – dokonalá snídaně

Pečené hokkaido
Depositphotos

Jak zpracovat a konzumovat dýni hokkaido?

Velmi jednoduše. Tato dýně se konzumuje i se slupkou, stačí ji důkladně umýt, rozříznout a odstranit část se semínky. Dýni můžete jíst syrovou, ale lze ji také upéct, podusit nebo ugrilovat. Výborná je jen tak s pečivem nebo jako krémová polévka. Pečená dýně je vhodná například jako příloha.

Domácí hokkaido polévka – TOP recept z hokkaido

Jaké recepty s touto dýní máte nejraději? Pokud s dýní hokkaido teprve začínáte, určitě doporučujeme krémovou dýňovou polévku, která je hotová raz dva a chutná fantasticky.

Ingredience:

  • 1 středně velká dýně hokkaido
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru (nebo vody)
  • sůl a mletý černý pepř
  • 1 dl smetany
  • bylinky jako tymián nebo rozmarýn
  • muškátový oříšek

POSTUP:
Dýni umyjte, rozkrojte, vydlabejte a nakrájejte. Na oleji orestujte cibuli s česnekem, přidejte dýni a krátce restujte. Zalijte vývarem. Vařte, dokud dýně nezměkne. Polévku rozmixujte dohladka a dochuťte solí, pepřem a smetanou. Podávejte teplou s oblíbenými bylinkami nebo semínky (například doma připravenými dýňovými semínky).

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE