Co dokáže oregano? Vyzkoušej následující fantastické léčivé účinky

léčivé účinky oregana

Dáváte si oregano jako koření na pizzu či jiné pokrmy? Tak to nepochybně děláte dobře, ale možná jste ještě úplně neodhalili sílu této úžasné bylinky, jejíž léčivé účinky znali už ve starověkém Řecku. Oregano nás fascinuje i dnes, když se mimo jiné potvrzuje jeho protirakovinné působení (zejména v případě rakoviny prostaty).

V článku se dočtete o širokospektrálních benefitech oregana pro zdraví člověka, ale zároveň v něm najdete i návod na blahodárný oreganový olej a také čaj. Kdo nevyzkouší, neuvěří! Jaké léčivé účinky má?

Tip pro vás: Kardamom – koření, které tě vyléčí. Jak?!

Oreganový olej – malý zázrak, který si snadno vyrobíte 

Z hlediska benefitů pro zdraví je mimořádně oceňovaným zejména oreganový olej, přičemž jde opravdu o osvědčený přípravek proti mnoha neduhům. Tento olej se klasicky lisuje za studena z listů i květů dobromysli obecné, jak se jinak oregano nazývá.

Oreganový olej má prokazatelně silný antibiotický účinek. Působí antibakteriálně, antimykoticky, protizánětlivě, antioxidačně i protirakovinně. Hlavními účinnými látkami, pro které je oregano tak zdraví prospěšné, jsou zejména karvakrol a thymol. Kromě toho však obsahuje i množství dalších látek, jako jsou hořčiny, třísloviny, ale také vitamíny (A, C, E) a mnoho minerálů (např. vápník, železo, měď).

Podívej se také na: Recepty na výborné zeleninové a ovocné šťávy

Oreganový olej
Depositphotos

Kde sehnat oreganový olej? 

Oreganový olej samozřejmě dostanete ve specializovaných prodejnách se zdravými potravinami nebo na internetu, ale 30 ml balení vás může vyjít od 15 až do 30 eur. Vy si však můžete vyrobit vlastní oreganový olej, i když s nižší koncentrací účinných látek.

Oreganový olej se při různých neduzích, například s trávením, dýchacími cestami nebo parazity, používá i vnitřně. Ale vlastnoručně vyrobený oreganový olej (jelikož obsah účinných látek může být různý a je těžké odhadnout přesné dávkování), využívejte jen na problémy zvenčí.

Jaké má oregano léčivé účinky? 

  • Uleví při štípancích od různého hmyzu, potlačuje svědění pokožky.
  • Je účinným pomocníkem v boji proti bradavicím a kuřím okám.
  • Efektivně pomáhá nehtům i pokožce napadené plísní.
  • Promasírování spánků s troškou oreganového oleje na prstech tlumí bolest hlavy.
  • Zatočí s akné a také s jinými typy zánětu kůže, například s ekzémem.
  • Obsahuje cenné antioxidanty, které chrání buňky těla před volnými radikály. Mají také protizánětlivé účinky.
  • Olej v kombinaci s vodou je ideální kloktadlo na dezinfekci ústní dutiny, ale zároveň dokáže zmírnit bolest zubů či eliminovat bolestivé afty.
  • Pár kapek oreganového oleje vetřených do okolí uší pomáhá léčit zánět uší.

Doporučujeme: TOP eko produkty, kterými pomůžeš planetě: Přidej i ty ruku k dílu!

Oreganový čaj
Depositphotos

Návod na výrobu oreganového oleje 

Budete potřebovat v poměru 1:1 oregano v sušené nebo čerstvé podobě a panenský olivový nebo slunečnicový olej. K tomu ještě dobře uzavíratelnou skleněnou nádobu, do které dáte obě ingredience. Pokud máte čerstvé oregano, tak ho předtím důkladně umyjte, nechte oschnout a nakrájejte. Sušené bylinky oregana bude třeba rozdrtit.

Je podstatné, aby bylo oregano v nádobě pod hladinou oleje, bez problémů ho můžete i trochu přitlačit. Potom nádobu umístěte do teplé lázně – nechte vařit vodu v hrnci, odstavte a po mírném ochlazení do ní jednoduše nádobu na cca 10 minut vložte, čímž se z bylinky lépe uvolní účinné látky. Následně je třeba nádobu vzduchotěsně uzavřít a nechat ingredience působit na tmavém místě zhruba dva týdny, přičemž každý den byste měli nádobou alespoň jednou zatřepat.

Po této době olej sceďte, dobře uzavřete a skladujte na tmavém místě. Benefity svého oreganového oleje můžete od doby uskladnění využívat rok. Po této době byste si měli připravit nový. A to vám garantujeme, že si ho budete chtít znovu připravit, jakmile vyzkoušíte na vlastní kůži jeho léčivou sílu.

Možné nežádoucí účinky oreganového oleje 

Oreganový olej se často používá jako přírodní lék na různé zdravotní problémy. Navzdory jeho mnoha potenciálním přínosům může mít i nežádoucí účinky. Někteří lidé mohou být alergičtí na oregano nebo na jiné rostliny z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), do které oregano patří. Alergické reakce mohou zahrnovat vyrážky, svědění, otok nebo dýchací potíže.

U některých lidí může oreganový olej způsobit trávicí problémy, jako jsou nevolnost, průjem, bolest břicha nebo pálení žáhy. Oreganový olej může interagovat s určitými léky, například s antikoagulancii (léky na ředění krve) nebo s léky na diabetes. Před použitím oreganového oleje by se měli lidé poradit se svým lékařem, pokud užívají jakékoliv léky.

Oreganový čaj – ideální na podzimní kašel a virózy 

Antibakteriální a antivirové působení oregana lze využít i v podobě čaje, a to zejména při bolesti v krku, při kašli či zánětu dutin. Doporučuje se však i při horečce, zánětu mandlí a různorodých infekcích. Tento čaj také zmírňuje nadýmání a trávicí problémy.

Kořenitá silná chuť oreganového čaje asi nebude patřit mezi nejoblíbenější chutě většiny lidí, ale jeho účinky, a to zejména v tomto sychravém podzimním období, kdy na nás číhají různé virózy, určitě ocení každý. Pozor však, těhotné či kojící ženy se musí oregana vzdát a stejně tak i lidé, kteří jsou přecitlivělí na složky v něm obsažené.

Samotný čaj si připravíte celkem jednoduše. Můžete využít i čerstvé lístky z oregana, které vám bez problémů poroste i uvnitř v květináči na parapetu. Lístky je třeba před přípravou opláchnout a nakrájet. Na čaj můžete využít také oregano, které se prodává jako klasické sušené koření. Jedna lžička oregana by vám měla stačit na šálek plnohodnotného oreganového čaje.

Po zalití horkou vodou nechte oreganové lístky louhovat cca 5 minut a pak sceďte. Určitě si nezapomeňte čaj osladit, ideální na to bude med. Jde o to, abyste přebili silnou kořenitou chuť a čaj bez problémů dopili. Výsledný efekt určitě stojí za to!

Na posílení zdraví, na podporu léčby různých zdravotních problémů, ba dokonce jako prevence proti rakovině se však doporučuje nezapomínat na tuto silnou bylinku i v kuchyni. Dobře poslouží nejen při receptech italské kuchyně, přidejte ji bez problémů i do různých salátů, pomazánek, omáček či polévek. Jak se však říká – všeho s mírou.

Oreganová tinktura 

Bylinky se využívají různými způsoby. Nejčastěji saháme po bylinkových čajích, a to v případě, že pociťujeme nějaký zdravotní problém. Kromě čaje se však vyplatí sáhnout i po tinkturách. Tinktura z oregana se dá připravit macerací jakékoliv jeho části v alkoholu. Při zdravotních problémech se užívá 15 až 20 kapek tinktury, a to 1 až 3krát denně. Tinkturu je možné užívat i preventivně, na předcházení problémům s plynatostí, podporu trávení apod.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE