Předpoklad, že cukrovka patří mezi moderní civilizační choroby, je mylný. Pro první zprávy o ní musíme sáhnout hodně hluboko do minulosti. Ve starověkém Egyptě tuto nemoc znali už v době kolem roku 1500 př. n. l. Ovšem cesta k jejímu poznání, léčení a předcházení byla trnitá a zdlouhavá. Jak cukrovce předcházet a je to vůbec v našich silách?
Zaujme vás: Psychologové radí: Zde jsou tipy, jak skoncovat s přejídáním se
Dva typy cukrovky
Především musíme na úvod upozornit, že existuje cukrovka (diabetes) 1. a 2. typu. V případě 1. typu se o předcházení vlastně hovořit nedá. Tímto typem cukrovky mohou trpět už malé děti či mladí lidé a stojí za ní nefunkčnost slinivky břišní, která může mít celou řadu příčin od genetiky až po autoimunitní reakce. V zásadě jediným způsobem, jak se s tímto typem cukrovky vypořádat, je podávat nemocnému v pravidelných dávkách hormon inzulín a nahrazovat tak činnost slinivky. V případě cukrovky 2. typu se ale dá o předcházení hovořit, protože vzniká až v dospělosti. Rizikem je v tomto případě obezita. Spouštěcí mechanismus tohoto typu cukrovky spočívá v tom, že sice slinivka vyrobí dost inzulínu, ale buňky lidského těla už ho nedokážou reagovat - vytvoří se inzulínová rezistence.
Zkuste: Nejlepší nápoj proti cukrovce: Změny uvidíš už za pár dní!
Konzumujte maximálně 55 % sacharidů
Inzulínová rezistence je stav, kdy slinivka inzulín sice vyrobí, ale tělo už ho neumí zpracovat. Pak se glukóza shromažďuje v krvi a neodbourává se. Máte tedy v krvi jak hodně inzulinu, tak i hodně cukru, ale zpracování cukru už nefunguje. Cukr se nedostane do buněk, aby jim dodal potřebnou energii, a sama slinivka se vyčerpá nadměrnou výrobou inzulínu.
Jak tomuto stavu čelit? Pravidelným pohybem a udržováním optimální tělesné hmotnosti. Každodenní fyzická aktivita totiž znamená spalování sacharidů. Jídelníček s pestrou stravou zaměřený na dostatek vlákniny a snížení podílu jednoduchých cukrů a nasycených tuků potom přinese stabilní váhu. Běžná strava by měla obsahovat maximálně 55 % sacharidů. Máte-li ve stravě jejich vyšší podíl, je pravděpodobné, že přiberete, protože energetický příjem je vyšší než výdej. S trvalým vyšším příjmem sacharidů potom roste riziko cukrovky.
Odporučujem: Nauč se diagnostikovat nemoci podle stavu jazyka! Které příznaky neignorovat?
Dietní opatření odstartují změnu
Obvykle se nejdříve zvyšuje hladinu cukru mírně a později stoupá konstantně. Tento stav může probíhat i několik let a není problém ho zvrátit změnou životního stylu. Především se více hýbat, protože pohybem spalujete glukózu. Dále změnit stravování - jednoduché sacharidy (sladkosti, bílé pečivo) nahradit komplexními (celozrnnými potravinami). Jíst pravidelně po menších dávkách a zařadit dostatek zeleniny a ovoce.
Vsadit na potraviny s obsahem omega 3 mastných kyselin (ryby), díky tomu snížíte hladinu cholesterolu. Přestat kouřit. Zbavit se břišního tuku. Kromě zmíněných opatření patří mezi dobré pomocníky v boji proti inzulínové rezistenci i medicinální houby reishi a shiitake. Navázáním volných radikálů snižují oxidační stres buněk a tím zmírňují následky pramenící z vysokého příjmu sacharidů a snižují také hladinu cukru v krvi.
Zdroj úvodnej fotky: Pixabay.com, Bigstock.com