Jak předejít vzniku inzulínové rezistence a cukrovky? Změňte životní styl a zkuste přírodní pomocníky

Jak předejít vzniku inzulínové rezistence a cukrovky

Předpoklad, že cukrovka patří mezi moderní civilizační choroby, je mylný. Pro první zprávy o ní musíme sáhnout hodně hluboko do minulosti. Ve starověkém Egyptě tuto nemoc znali už v době kolem roku 1500 př. n. l. Ovšem cesta k jejímu poznání, léčení a předcházení byla trnitá a zdlouhavá. Jak cukrovce předcházet a je to vůbec v našich silách? 

Zaujme vás:  Psychologové radí: Zde jsou tipy, jak skoncovat s přejídáním se

Dva typy cukrovky

Především musíme na úvod upozornit, že existuje cukrovka (diabetes) 1. a 2. typu. V případě 1. typu se o předcházení vlastně hovořit nedá. Tímto typem cukrovky mohou trpět už malé děti či mladí lidé a stojí za ní nefunkčnost slinivky břišní, která může mít celou řadu příčin od genetiky až po autoimunitní reakce. V zásadě jediným způsobem, jak se s tímto typem cukrovky vypořádat, je podávat nemocnému v pravidelných dávkách hormon inzulín a nahrazovat tak činnost slinivky. V případě cukrovky 2. typu se ale dá o předcházení hovořit, protože vzniká až v dospělosti. Rizikem je v tomto případě obezita. Spouštěcí mechanismus tohoto typu cukrovky spočívá v tom, že sice slinivka vyrobí dost inzulínu, ale buňky lidského těla už ho nedokážou reagovat - vytvoří se inzulínová rezistence.

Zkuste:  Nejlepší nápoj proti cukrovce: Změny uvidíš už za pár dní!

Pestrá skala zeleniny a ovoce
Pixabay.com, Bigstock.com 

Konzumujte maximálně 55 % sacharidů

Inzulínová rezistence je stav, kdy slinivka inzulín sice vyrobí, ale tělo už ho neumí zpracovat. Pak se glukóza shromažďuje v krvi a neodbourává se. Máte tedy v krvi jak hodně inzulinu, tak i hodně cukru, ale zpracování cukru už nefunguje. Cukr se nedostane do buněk, aby jim dodal potřebnou energii, a sama slinivka se vyčerpá nadměrnou výrobou inzulínu.

Jak tomuto stavu čelit? Pravidelným pohybem a udržováním optimální tělesné hmotnosti. Každodenní fyzická aktivita totiž znamená spalování sacharidů. Jídelníček s pestrou stravou zaměřený na dostatek vlákniny a snížení podílu jednoduchých cukrů a nasycených tuků potom přinese stabilní váhu. Běžná strava by měla obsahovat maximálně 55 % sacharidů. Máte-li ve stravě jejich vyšší podíl, je pravděpodobné, že přiberete, protože energetický příjem je vyšší než výdej. S trvalým vyšším příjmem sacharidů potom roste riziko cukrovky.

Odporučujem:  Nauč se diagnostikovat nemoci podle stavu jazyka! Které příznaky neignorovat?

Vyvážený jídelníček
Pixabay.com, Bigstock.com 

Dietní opatření odstartují změnu

Obvykle se nejdříve zvyšuje hladinu cukru mírně a později stoupá konstantně. Tento stav může probíhat i několik let a není problém ho zvrátit změnou životního stylu. Především se více hýbat, protože pohybem spalujete glukózu. Dále změnit stravování - jednoduché sacharidy (sladkosti, bílé pečivo) nahradit komplexními (celozrnnými potravinami). Jíst pravidelně po menších dávkách a zařadit dostatek zeleniny a ovoce. 

Vsadit na potraviny s obsahem omega 3 mastných kyselin (ryby), díky tomu snížíte hladinu cholesterolu. Přestat kouřit. Zbavit se břišního tuku. Kromě zmíněných opatření patří mezi dobré pomocníky v boji proti inzulínové rezistenci i medicinální houby reishi a shiitake. Navázáním volných radikálů snižují oxidační stres buněk a tím zmírňují následky pramenící z vysokého příjmu sacharidů a snižují také hladinu cukru v krvi.

Zdroj úvodnej fotky: Pixabay.com, Bigstock.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE