TOP eko produkty, kterými pomůžeš planetě: Přidej i ty ruku k dílu!

eko produkty

Způsob života, který jako populace vedeme, je neudržitelný. I proto se ekologie a udržitelnost skloňují čím dál častěji a něco změnit musí alespoň trochu každý z nás. Víme, že ze dne na den se ze všech nestanou vegetariáni ani vegani a také víme, že vaše domácnost nebude zero waste z minuty na minutu.

Zkusit však můžete dělat opravdu malé krůčky, například vyměnit klasické pomůcky a nástroje za eko produkty, respektive udržitelnější alternativy. Které z EKO vychytávek se vyplatí pořídit si do domácnosti?

Tip pro vás: Rada z lékárny: Jak si vybrat opalovací přípravek na míru

Sbohem, všechno jednorázové 

Mnozí si myslí, že přejít na udržitelnější život je náročné, a proto to vzdají ještě dříve, než se změnou vůbec začnou. Odborníci však upozorňují na to, že i malá změna k lepšímu se počítá, a i takováto pro někoho možná bezvýznamná změna životnímu prostředí z dlouhodobého hlediska určitě pomůže.

Kde tedy v moři informací o udržitelnosti najít startovací bod? Zkuste ze svého života vyřadit vše, co je jednorázové. Udržitelnější život vám pomohou zajistit ekologické certifikáty na jednotlivých produktech a skvělým krokem vpřed je také používání recyklovatelných materiálů.

Doporučujeme: Jak dosáhnout hladších a plnějších rtů bez injekcí?

eko domácí potřeby
Depositphotos

Tipy na eko domácí potřeby:

1. Recyklovaný toaletní papír 

Pokud byste chtěli být zcela zero waste, jednorázový toaletní papír byste používat nemohli. Existuje však udržitelnější verze toaletního papíru, která není tak drastická jako například utírání se hadříky a jejich následné praní. Jde o papír, který je 100 % z recyklovaného materiálu. Na trhu najdete i recyklované papírové kapesníky a ty kuchyňské. Recyklovaný papír má zkrátka zelenou!

2. Včelí obaly 

Alobal či potravinová fólie? To jsou kuchyňští pomocníci, kteří by měli být v udržitelné domácnosti minulostí. Nahradit by je měly omyvatelné a znovu použitelné obaly vyrobené z včelího vosku (včelobal). Proč jsou včelí obaly skvělé? Mají množství benefitů! Zachovají čerstvost a dají se použít na zabalení svačiny do školy, ale i přikrytí nádob. Včelí vosk je přirozeně antibakteriální. Pokud jste takový obal ještě nezkusili, tato rozumná ekologická alternativa vás nadchne.

3. Ekologické slámky – kovové slámky nebo bambusové slámky 

Které z dalších eko pomůcek jsou vítané v našich domácnostech? A co tak kovové slámky? Jelikož na udržitelnější verzi plastových slámek přešla už i většina kaváren či restaurací, v běžných domácnostech by už neměly figurovat vůbec.

Ještě lepší alternativou k těm papírovým, které se také ve výsledku vyhodí po jednom použití, jsou slámky kovové, případně bambusové. Pokud se obáváte jejich čištění, starosti klidně hoďte za hlavu. Dostanete k nim i praktický kartáček. Pokud se vám takové opakovaně použitelné produkty nezamlouvají, volte alespoň ty papírové, kompostovatelné.

4. Udržitelné zubní kartáčky 

Ačkoliv si to neuvědomujeme, ze zubních kartáčků je mnoho plastového odpadu. I proto můžete na stojanech v drogerii vidět čím dál častěji verze ze dřeva či bambusu. Zkuste i tuto alternativu, je to opět malý krůček k cílové čáře, na které vás čeká udržitelná domácnost. Bambusové zubní kartáčky na čištění zubů jsou dnes už všude dostupné.

Doporučujeme ti: Tápeš, jak si vybrat brýle? Zkus to podle typu obličeje!

EKO kosmetika
Depositphotos

5. EKO kosmetika 

Při kosmetice jako takové se musíme při udržitelnosti zamýšlet hned nad několika jejími rozměry. Prvním je její obal, který už mnohé značky vyměnily za udržitelnější formy, tedy sklo či jiný ekologičtější materiál. Druhým rozměrem je samotné složení, které může a nemusí obsahovat škodlivé látky vůči životnímu prostředí, a posledním rozměrem je praktickost produktu. Udržitelnější formou jsou například šampon a kondicionér 2v1 nebo mýdlo, které používáte na ruce, obličej i štětce na make-up.

Tipy na další eko produkty do domácnosti:

  • Opakovaně použitelné nákupní tašky: Vyhněte se plastovým taškám a používejte tašky z textilu nebo jiných ekologických materiálů. Ekologická domácnost žádné plastové tašky a jednorázové plastové sáčky nezná. Dobrou pomůckou, například při nákupu zeleniny, je látkové opakovaně použitelné sáčky.

  • Skleněné nebo nerezové láhve na vodu: Snížíte spotřebu plastových lahví a přispějete k redukci odpadu.

  • Opakovaně použitelné odličovací tampony: Nahradí jednorázové vatové tampony a mohou se prát a používat znovu.

  • Ekologické houbičky na nádobí: Poohlédněte se po houbičkách z rostliny lufa, nebo houbičkách z bambusu či kokosových vláken. Existují také recyklovatelné houbičky. Je to rozumná ekologická alternativa.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE