Kardamom – koření, které tě vyléčí. Jak?!

Kardamom koření které léčí

Ani pálivý, ani sladký, ani do koláčů, ani do masa. Kardamom patří mezi ta nejzajímavější koření, která vám zamotají nejen hlavu, ale i chuťové pohárky. V kuchyni má nekonečné využití – momentálně se nejvíce používá při pečení koláčů, ale přidat ho můžete i do špaget, masa s omáčkou, do čaje nebo do kávy.

Toto zajímavé koření dnes patří, po šafránu a vanilce, mezi ta nejdražší koření. Jeho původ sahá až do Indie a Nepálu, kde byl součástí klasické ájurvédy. Mimo Asii byl známý i u Řeků či Římanů, kteří ho žvýkali, aby měli čisté zuby a svěží dech. Představujeme vám „orientální královnu koření“ (králem je černý pepř) s jejími nejvýraznějšími účinky. Jaké má kardamom použití a hlavně, jaké má kardamom účinky?

Tip pro vás: Ochutnej kapary – netradiční lahůdku i pomocníka pro zdraví!

Všestranně využité koření kardamom

Hovorově se mu také říká kardamon. Rozeznáváme dva typy – pravý, zelený a nepálský, hnědý. Právě ten pravý kardamom je žádanější, protože nepálský obsahuje mnohem méně účinných látek a používá se jen jako „náhrada". V našich končinách je kardamom znám spíše jako součást kari koření a koření garam masala.

Jak bylo zmíněno, využití kardamomu je opravdu rozsáhlé. Používá se k dochucení sladkých i slaných jídel, ale i do kávy a čajů. Zajímavostí je, že někteří výrobci žvýkaček převzali jeho starodávné využití a začali ho přidávat do žvýkaček na osvěžení dechu. Také se používá ke zlepšení chuti některých léků a využití má i v alternativní medicíně.

Co by to bylo za koření, kdyby se k němu nevázala pověra. Věří se, že žena, která přidá muži do kávy špetku kardamomu, ho navždy okouzlí.

Jaké má kardamom účinky a co obsahuje?

Kromě toho, že léčba přírodními bylinami či kořením je momentálně velmi populární, je také účinná. Výsledky nenastupují okamžitě jako u farmakologicky vyrobených léků, ale u většiny přírodních léčiv určitě nenajdete nežádoucí vedlejší účinky. Proto se vám kardamom určitě zalíbí!

Kardamom máme rádi proto, že obsahuje mnoho zdravých tuků, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny, vitamín B a C, draslík, vápník, fosfor a mnohé další minerální látky. Z éterických olejů obsahuje hlavně gingerol, pinen a cineol, které se nacházejí i v zázvoru. V podstatě je to typ rostliny, která je velmi podobná zázvoru.

Zaujme tě: Recepty na výborné zeleninové a ovocné šťávy

Jaké má kardamom účinky
Canva

Zdravotní účinky kardamomu – pomoc pro střeva i zdravé srdce 

Mezi nejčastější zhoubné nádory patří nádor tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom). Právě kardamom má velmi dobré výsledky při prevenci jeho vzniku. Jedním z účinků, které za to mohou, je jeho schopnost chránit buňky před volnými radikály. Pomáhá také uvolnit žaludeční křeče, chrání žaludeční stěnu a zmírňuje pálení žáhy. Zvyšuje chuť k jídlu a používá se při zácpě či nadýmání.

Pozitivně ovlivňuje i kardiovaskulární systém, tedy srdce a cévy. Pomáhá regulovat krevní tlak a udržovat pravidelný srdeční rytmus. Proto se používá při léčbě problémů se srdcem a zvýšeným tlakem a jako preventivní ochrana před jejich vznikem. Platí to i při infarktu, kterému pomáhá předcházet.

Aromaterapie s kardamomem

Kardamom dobře působí na nervový systém, podporuje funkci mozku a zlepšuje paměť. Na uklidnění se doporučuje žvýkat pár semínek. Pokud trpíte změnami nálad či depresemi, určitě využijte kardamomový olej při aromaterapii. Ta pomůže dokonce při léčbě plicních onemocnění i při problémech se žaludkem.

Aromaterapie se doporučuje i lidem, kteří trpí astmatem nebo bronchitidou, protože obsahuje až 8 % různých éterických olejů, které jsou jeho mocnou zbraní! Pozitivní účinky kardamomu na průdušky a průdušinky byly již několikrát prokázány. Pomáhá zlepšovat cirkulaci krve v plicích. Po určitém čase se objeví výsledky ve formě průchodnějších dýchacích cest, takže pokud jste astmatik, určitě kardamom vyzkoušejte.

Další pozitiva a léčivé účinky kardamomu

  • Pomáhá při hubnutí, protože zlepšuje funkci trávicí soustavy.
  • Pomáhá při nevolnosti a bolestech hlavy.
  • Má protizánětlivé vlastnosti.
  • Používá se při léčbě některých kožních problémů.
  • Při bolestech krku se doporučuje kloktat.
  • Má mírné močopudné účinky – zlepšuje funkci ledvin.
  • Zlepšuje zrak.

Využití kardamomu pro zdraví

Pokud vás kardamom svými vlastnostmi zaujal stejně jako nás, udělejte si hned čaj a zlepšete svou fyzickou i psychickou pohodu. V poháru (3 dcl) zalijte lžičku koření a louhujte 15 minut. Doporučuje se pít třikrát denně před jídlem. Pozor by si měly dát těhotné ženy, lidé s žaludečními vředy a onemocněním žlučníku, u kterých se konzumace kardamomu nedoporučuje.

Musíš vidět: Psychologický test: Způsob, jakým křížíš prsty, o tobě mnoho napoví

Využití kardamomu
Canva

Kulinární použití kardamomu

Jaké využití má kardamom v kuchyni? V indické kuchyni je nepostradatelný, zejména v kari směsích jako garam masala a v rýžových jídlech typu biryani. Používá se také v dezertech, jako jsou gulab jamun a halva, kde dodává hloubku a komplexní chuť. Kromě toho je základní ingrediencí v nápojích, jako jsou masala chai latte a různé bylinkové čaje.

Středovýchodní kuchyně také hojně využívá kardamom. Kvalitní koření se přidává do kávy (qahwa) a čajů, což jim dodává výraznou aroma. V pečivu, jako je baklava, a v různých druzích sušenek, kardamom přispívá k jedinečné chuti, která je pro tuto kuchyni charakteristická.

I v severských zemích, jako jsou Švédsko a Finsko, je kardamom oblíbený. Používá se v tradičním pečivu, jako jsou kardamomové rolky a chléb, a často se přidává do sladkých koláčů a sušenek. V asijské kuchyni, zejména v Thajsku, je kardamom součástí kari směsí, které dodávají jídlům bohatou a exotickou chuť. V masových jídlech se přidává do marinád a omáček pro zvýraznění chuti.

Kromě toho, kardamom najdeme i v dezertech a zmrzlinách, kde poskytuje jemnou a exotickou chuť. V současnosti se stále více využívá v moderních kuchyních při přípravě detoxikačních nápojů a smoothies díky jeho zdravotním přínosům a osvěžující aroma.

Bezpečnost a vedlejší účinky kardamomu

Kardamom je obecně považován za bezpečný, když se používá v běžných množstvích jako koření. Avšak při nadměrné konzumaci nebo v případě individuální citlivosti mohou vzniknout určité vedlejší účinky. Ty mohou zahrnovat alergické reakce, jako jsou vyrážky, dýchací problémy nebo nevolnost. Osoby s alergií na zázvor nebo podobné koření by měly být opatrné.

Konzumace velkého množství kardamomu může také způsobit zažívací problémy, jako jsou žaludeční potíže nebo průjem. Rovněž se doporučuje opatrnost při jeho užívání během těhotenství a kojení, protože nejsou dostatečné důkazy o jeho bezpečnosti v těchto obdobích. Při užívání kardamomu jako doplňku stravy nebo v léčebných dávkách je vhodné konzultovat se s lékařem, zejména pokud máte jakékoliv zdravotní problémy nebo užíváte léky.

Zdroj úvodnej fotky: Canva

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE