Nejčastější příčiny vzniku kuřího oka: Proč se nevyplatí léčbu zanedbávat?

Kuří oka představují poměrně častý a zároveň nepříjemný kožní zdravotní problém, který trápí mnohé. Často vznikají v oblasti nohou a někdy k jejich rozvoji přispívá i člověk sám. Ačkoli neohrožují zdravotní stav pacienta nijak zvlášť, jejich léčba by se neměla podceňovat.

Odstranění tohoto malého zdravotního a v podstatě i kosmetického problému může být časem o to těžší. V článku vám prozradíme, jaké jsou příčiny kuřích ok, jak je identifikovat a jaké jsou možnosti léčby.

Jak vypadá kuří oko a jak si ho nepletete s jiným kožním útvarem? Jak poznat bradavici a odlišit ji od kuřího oka? Dá se zabránit tvorbě kuřího oka? A jaká je účinná léčba?

Tip pro vás: Hojení ran: Seznamte se s bylinkami, které zahojí téměř každou ránu!

Povrchové kožní onemocnění – jak rozpoznat kuří oko? 

Pod označením kuří oko, latinsky Clavus, rozumíme kožní onemocnění, při kterém vzniká do žluta zbarvený ohraničený útvar na pokožce. U postiženého se vytvoří kruhovité ložisko zhrublé pokožky, které je mírně vyvýšené a jehož průměr bývá obvykle kolem jednoho centimetru.

Nejčastějším místem výskytu kuřích ok jsou chodidla, a to zejména prsty, ale například i paty. Stejně tak se však mohou vyskytovat i v okolí článků na rukou.

Rizikové faktory vzniku kuřího oka

Jaké má kuří oko příčiny? Tento ohraničený útvar na pokožce vzniká tehdy, když na určité místo na kůži, zejména tedy v oblasti výskytu kosti, působí dlouhotrvající a soustavný tlak. Příčinou rozvoje kuřího oka bývá v mnoha případech právě nevhodná obuv, která tlačí na konkrétní místa na chodidle.

V mnoha případech s tímto zdravotním problémem bojují ženy, a to kvůli nošení ne právě ideální obuvi. Kuří oka však často vznikají i u jedinců s různými ortopedickými problémy a deformitami chodidel.

Hlavní rizikové faktory:

  • špatná obuv,
  • nošení obuvi bez ponožek,
  • vrozené deformace chodidel,
  • hrají na hudebním nástroji,
  • vyšší věk.

Doporučujeme: Infralampa a jej skvělé léčebné účinky, které musíš znát!

První příznaky – jak rozlišit kuří oko? Depositphotos

První příznaky – jak rozlišit kuří oko? 

Kuří oko není mozol ani bradavice. Na rozdíl od obyčejného mozolu bývá na kuřím oku viditelné jakési černé jádříčko, respektive kořen. Pokud tento kuželovitý střed kuřího oka zasáhne vazivový obal kosti, pacient může pociťovat nepříjemnou bolest.

Kuří oko je však před zahájením léčby potřeba odlišit i od bradavice, jejíž povrch je typicky bradavicovitě zbrázděný a hrboľatý. Bradavice má různou barvu a vyskytuje se kdekoliv na těle.

Zásadní rozdíl mezi bradavicí a kuřím okem, který však není viditelný, je ten, že příčinou vzniku bradavice je HPV virus. Kuří oko na rozdíl od toho není infekčně přenosné. Jeho povrch je primárně hladký, ale při jeho škrábání se útvar začne drobit, zdrsní a dokonce výrazně zbelí.

Možnosti léčby – odborná léčba 

Kuří oko způsobuje jedinci obvykle nemalou bolest, a to zejména při chůzi. Je však množství způsobů, jak se ho zbavit, přičemž léčba by se rozhodně neměla zanedbávat. S tímto kožním problémem se můžete obrátit na pedikérku, která má zkušenosti s odstraňováním kuřích ok.

Pokud je však kuří oko příliš velké a bolestivé nebo krvácí, jistě je vhodné navštívit lékaře. Dermatolog vám také může doporučit několik cest, jakými se dá tohoto nepříjemného problému zbavit. Lékařské ošetření je někdy nejlepší cestou. Pokud vás trápí bolestivé kuří oko, návštěvu lékaře neodkládejte.

Účinné bývá například vypálení kuřího oka tekutým dusíkem. Tento proces však může být mírně bolestivý. Další možností jsou volně prodejné přípravky v lékárně, určené na bezpečné ošetření kuřího oka (např. laky, olejíčky nebo náplasti na kuří oka – hydrokoloidní náplasti).

Kdy s kuřím okem vyhledat lékaře:

  • vzhled kuřího oka se výrazně změnil, 
  • kuří oko je zarudlé nebo hnisavé, 
  • kuří oko krvácí, 
  • ošetření volně prodejnými prostředky nepřineslo žádné výsledky, 
  • kuří oko způsobuje bolest, 
  • trpíte cukrovkou (pacient může mít zhoršené hojení ran).

Doporučujeme: 30-minutová hormonální jóga: Skvělý způsob, jak podpořit hormonální rovnováhu!

Možnosti léčby – odborná léčba Depositphotos

Jak léčit kuří oko doma?

Jak odstranit kuří oko doma? Je známo několik domácích triků, jak se zbavit kuřího oka. Nápomocná může být například šťáva z lastovičníku, která se využívá i při domácím odstranění bradavic. Lastovičník lze získat i v lékárně v různých podobách.

Zatímco u některých může být účinná jedna metoda odstranění kuřího oka, u dalšího jedince může zabrat zase druhá. Zbavení se tohoto zdravotního problému je někdy běh na dlouhé trati, ale netřeba se vzdávat. Vždy je možné vyzkoušet několik možností léčby.

Domácí léčba kuřího oka – co nedělat?

Nikdy se nesnažte odstranit kuří oko násilím a s použitím různých přístrojů. Vydlabat kuří oko nebo ho odstřihnout je opravdu špatný postup a navíc riskantní. Hrozí mechanické poškození kůže, vznik infekce a další komplikace.

Jak předcházet kuřímu oku?

Dá se nějak předcházet vzniku kuřího oka? Prevence je do jisté míry možná. Zejména, pokud se u vás vyskytují kuří oka na nohou (opakování kuřího oka bývá běžné), nezapomínejte na prevenci a chodidlům věnujte dostatečnou péči. Jaká je prevence kuřího oka? Riziko vzniku kuřího oka lze snížit následovně:

  • nemělo by se zapomínat na nošení kvalitní obuvi, 
  • pohodlné boty nesmí odírat ani být příliš volné (způsobuje to mechanické tření), 
  • noste boty na nízkém podpatku, 
  • vhodné jsou teplé koupele (dopřejte si relaxační koupel nohou), 
  • pravidelně ošetřujte nohy kvalitním hydratačním krémem (vhodné přípravky s obsahem složek, jako jsou ceramidy nebo urea), 
  • pravidelně ze chodidel odstraňujte zrohovatělou kůži.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE