Podsedáky a polštáře na zahradní nábytek: TAKTO prodloužíte jejich životnost


Letní sezóna je v plném proudu a ti, kdo mají zahradu, chatu, chalupu nebo dům s terasou, si již naplno užívají pobyt venku. Žádné grilování či opékání se kromě zahradního krbu nebo grilu neobejde bez kvalitního a pohodlného zahradního nábytku.

Zahradní nábytek je součástí každého venkovního vybavení a umisťuje se ven hned, jakmile se objeví teplé sluneční paprsky. Samozřejmě sezení a odpočívání na zahradních křeslech, židlích, houpačkách, zahradní lavičce nebo ve závěsném křesle by nebylo pohodlné bez polštářů a podsedáků.

Kromě toho, aby vaše sezení na terase nebo balkóně vypadalo stylově, mělo by být pohodlné a určené pro dlouhodobé používání. Stejně jako zahradní nábytek, tak i měkké polštáře a matrace jsou vystaveny vnějším vlivům.

Čím se řídit při výběru polštářů a podsedáků na zahradní nábytek? Jak prát potahy na venkovní posezení a jak se o ně starat?

Nepřehlédni: Našla jsi v květinách mšice? Nevyhazuj je, ale zkus tento trik!

Jak vybírat polštáře a podsedáky na zahradní nábytek?

Mnoho prodejců zahradního nábytku či balkonového sezení nabízí jednotlivé kusy nábytku i s podsedáky a polštáři, které jsou přímo pro ně určeny.

Při výběru a koupi polštářů na zahradní nábytek, podsedáků na židle či polštářků na židle se zaměřte na potahy s praktickým zipem nebo jiným upevněním umožňujícím snadné sundání pro vyprání. Každému se může stát, že něco vyleje nebo vysype a na potazích se objeví nehezká skvrna. Podsedáky či polštáře na venkovním sezení se mohou zašpinit i potením.

Podsedáky bývají vybaveny šňůrkami nebo popruhy proti sklouznutí. Pro náročnější zákazníky jsou k dispozici i voděodolné nebo oboustranné varianty. Většina potahů určených pro zahradní posezení má průmyslovou úpravu na zvýšení odolnosti proti mechanickému opotřebení, vlhkosti a UV záření.

Nepřehlédni: Nejlepší tipy, jak odvodnit tělo. Zbav se prebytečné vody!

vonkajšie vankúše Depositphotos

Jaký materiál zvolit pro podsedáky a polštáře?

Nejběžnějším materiálem používaným pro potahy na zahradní nábytek nebo sezení z palet je polyester. Jeho výhodou je nenáročná údržba, vysoký stupeň vodotěsnosti a jednoduché čištění. Tento materiál ocení i alergici, protože polyester nezachytává pyl z rostlin. Jediným mínusem polyesteru je jeho přehřívání se na slunci.

Velmi komfortním materiálem je bavlna, která však není úplně vhodná do exteriéru. Rychle se špiní, má malou rezistenci na tekutiny včetně potu, proto se na ní často tvoří skvrny. Ty se dají poměrně snadno vyčistit, ale připravte se na to, že to budete muset dělat často. Velkým nepřítelem bavlny v exteriéru je také slunce, které vybírá z tohoto materiálu barvy a látka se působením tepla scvrkává.

Jak prát potahy na zahradní nábytek?

Předtím, než se pustíte do praní potahů, odmetejte a vyklepejte hrubé nečistoty. Následně potah se zipem jednoduše svlékněte z polštáře nebo podsedáku a vložte do pračky. Prát by se mělo na 30 stupňů bez aviváže, aby se zachovala impregnace. Doporučuje se i praní s impregnačním přípravkem, podobně jako u outdoorového oblečení.

Na odepínatelných potazích můžete také najít instrukce od výrobce. Některé skládací pěnové polštáře můžete prát i s výplní, o tom se však přesvědčte na etiketě.

Potahy navlékejte na polštáře a podsedáky ještě vlhké. Půjde vám to snáze.

Pozri aj: Jak odstranit plíseň? Jedině kvalitním přípravkem

Vankúše Depositphotos

Jak odstranit skvrny na potazích na zahradním nábytku?

Určitě se i vám stalo, že jste našli na sedacím polštáři či podsedácích "pozdrav" od ptáků v podobě exkrementů. K jejich odstranění použijte kuchyňský saponát zředěný v poměru jedna čajová lžička na dva decilitry vody. Následně nechte roztok působit několik minut, otřete mikrovláknovým hadříkem a podle potřeby dočistěte.

S fleky od potu si snadno poradí citronová šťáva a s pachy zatočí vlažná octová voda. Mastnotu z jídel, repelentů či opalovacích krémů posypte dětským pudrem, který vyniká svými absorpčními vlastnostmi. Následně vzniklý rosol opatrně odstraňte nožem.

Mějte na paměti, že skvrny a nečistoty na polštářích či podsedácích je nejlepší odstranit co nejdříve, jinak se jich budete zbavovat velmi obtížně.

Ukládání polštářů a podsedáků na zimu

Podzim svým příchodem zahradnímu nábytku, polštářům, matracím či podsedákům nepřeje, ale dává vám prostor pro jejich očištění a důkladnou péči předtím, než je uložíte.

Potahy očistěte od malých i velkých nečistot, důkladně vysajte a vyperete. Očištěné podsedáky, matrace a polštáře uložte do igelitových sáčků a umístěte na suché místo, čímž si ušetříte práci s opětovným čištěním s příchodem nové sezóny. Na jaře je znovu vysajte. Někteří odborníci dokonce doporučují potahy impregnovat, což vám pomůže ušetřit čas i námahu při jejich čištění, ale zvýší i odolnost materiálu vůči vodě, vlhkosti, špině či prachu, a tak prodlouží jejich životnost.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE