Velká chyba při zpracování kuřecího masa: Může tě dostat až do nemocnice!

chyby při zpracování kuřecího masa

O své zdraví a zdraví rodiny se staráme neomezeně. Snažíme se vařit co nejzdravěji a především nejopatrněji. A jelikož se v dnešní době médii šíří různé informace o nákazách z jídla, my hospodyně jsme prostě ve střehu a dbáme na hygienu.

Tip pro vás: Jak se používají jednotlivé strany alobalu? Budeš překvapená!

Nákazy z jídla, nazývané také alimentární nákazy, jsou způsobeny konzumací potravin kontaminovaných bakteriemi, viry nebo parazity. Mezi nejčastější příčiny patří nesprávná manipulace s potravinami, nedostatečná tepelná úprava a křížová kontaminace. Symptomy zahrnují nevolnost, zvracení, průjem a bolesti břicha, přičemž některé případy mohou být vážné a vyžadovat lékařskou péči.

Proto je třeba při přípravě a manipulaci s jídlem dbát na opatrnost. Ale kdy nám může například přehnaná hygiena uškodit? Je to při zpracování masa, konkrétně kuřecího (drůbeží maso). Výzkumy zjistily, jaká je zásadní chyba při zpracování kuřecího masa, které bychom se měli ve zájmu vlastního zdraví vyhnout. Je potřeba oplachovat syrové kuře? Nebo umývat syrové kuřecí maso je prostě riskantní a neměli bychom to už nikdy dělat?

Inspiruj se: Jak zachránit přesolené jídlo? Máme mnoho osvědčených tipů!

Neumývejte syrové maso
Depositphotos

Boj proti kontaminaci

Co uděláte s drůbeží před tím, než ji začnete tepelně upravovat? Drtivá většina z nás maso omyje pod vodou a následně ho osuší papírovými ubrousky. Takto zpracované syrové kuřecí maso je podle nás čistší a zbavené nástrah v podobě bakterií, které by mohly v našem organismu způsobit potíže.

Asi vás překvapí, že nejnovější výzkumy tvrdí, že tímto způsobem jen riziko nákazy zvyšujeme. Většina kuřecího masa se k vám skutečně dostane s určitými kmeny bakterií, které mohou v konečném důsledku způsobit střevní obtíže nebo onemocnění, jako je například salmonelóza, kterou způsobují bakterie salmonely.

Kromě toho se na povrchu kuřecího masa mohou nacházet i jiné nebezpečné bakterie, jako například listerie či kampylobakter. Ten je údajně nejčastější příčinou průjmových onemocnění, které vás mohou dostat až do nemocnice. Kromě průjmu, který je zpočátku vodnatý a později s přítomností hlenu a krve, mezi typické příznaky nákazy touto bakterií patří i:

  • bolest břicha (křeče),
  • zvýšená tělesná teplota,
  • bolest svalů,
  • bolest hlavy,
  • malátnost a únava.

Kuřecí maso tepelně upravte, vodou se bakterií nezbavíte

Neumývejte syrové maso, pokud nechcete zvyšovat riziko infekce. Odpovědí pro prevenci nákaz z jídla není omytí bakterií vodou, které může jen přispět k rozmnožení bakterií po celé kuchyni a k následné kontaminaci organismu, ale ve správné tepelné úpravě.

Tepelná úprava na dostatečně vysokou teplotu je klíčová pro zničení škodlivých bakterií, jako jsou Salmonella a Campylobacter, které se často nachází v syrovém kuřecím mase. Vnitřní teplota kuřecího masa by měla dosáhnout minimálně 70 °C, aby bylo bezpečné na konzumaci. Voda bakterie na povrchu masa nezničí, proto je mytí syrového kuřecího masa s tímto cílem kontraproduktivní.

Při mytí kuřecího masa se mohou bakterie, jako jsou Salmonella a Campylobacter, rozšířit na kuchyňské povrchy, nástroje a další potraviny. Voda může rozšířit bakterie na vzdálenost až 90 cm od místa mytí, čímž se zvyšuje riziko kontaminace celé kuchyně.

Zaujme tě: Je opětovné zmrazování masa v pořádku? Ano, ale má to háček!

používání teploměru určeného do masa
Depositphotos

Na co si ještě dávat pozor při zpracování kuřecího masa?

Choroby pocházející z jídla ročně zabijí stovky tisíc lidí. Je proto důležité šířit osvětu o tom, jak se mají potraviny zpracovávat tím správným, tedy bezpečným způsobem. To platí o maso několikanásobně. Na oplachování syrového masa zapomeňte.

Se syrovým masem bychom měli zacházet v rukavicích, a to doslova. Používání gumových rukavic při zpracování syrového masa výrazně snižuje riziko přenosu a šíření nebezpečných bakterií. Pokud však používáte rukavice, nezapomínejte ani na pravidelné mytí rukou.

Dalším pravidlem je používání samostatné prkénko na krájení masa a samostatné prkénko na krájení ostatních surovin, například zeleniny. Důležité je i udržování nožů v čistotě, tedy jejich důkladné umytí po krájení masa. Také si nezapomínejte po manipulaci s masem umýt ruce mýdlem.

Opatrnost se vyplácí i při skladování masa. V lednici si dejte pozor, aby šťáva z masa nekapala na čerstvé potraviny a nikdy ho nepoužívejte po datu spotřeby. Doporučuje se i používání teploměru určeného do masa – kuřecí maso je důkladně uvařené a zbavené všech bakterií při 70 °C.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE