Určitě se to stalo každé jedné hospodyňce, když si rozmrazila příliš mnoho masa na vaření a kousek jí zbyl. I když by ho ráda znovu zamrazila a použila zase jindy, v hlavě jí okamžitě zasvítí varovná kontrolka.
Je vlastně opětovné zmrazování masa v pořádku? Lidové řeči o něm totiž mluví poměrně negativně, ale jak to je ve skutečnosti? Pro všechny v tomto nerozhodné hospodyňky jsme se odhodlali hledat odpověď!
Je možné mrazit rozmrazené maso?
Řekněme si úplně narovinu – opětovné zmrazování masa není ideálním způsobem jeho skladování, i když samotné mrazení je určitě vhodným způsobem, jak skladovat maso.
Proces rozmrazování a opětovného zmrazování se totiž může podepsat na samotné kvalitě masa, což určitě není chutné ani zdravé. Nejčastěji může maso zapáchat, změnit barvu nebo může ztratit šťavnatost, kterou na mase všichni milujeme.
I proto jsme pátrali po tom, jak již rozmrazené maso zamrazit a přitom ho úplně nezničit.
Za jakých podmínek je možné mrazit již jednou rozmrazené maso?
Myslíme, že teď potěšíme všechny kuchařky, když řekneme, že opětovné zmrazení již jednou rozmrazeného masa je možné, ale jen za určitých podmínek. Potěšíme tím i ty, kteří dbají o zdraví naší planety, protože se tak zabrání poměrně velkému plýtvání jídlem.
Za jakých okolností se tedy může již rozmrazené maso bezpečně zamrazit? Důležité je už to, jak ho rozmrazíte.
Pokud to děláte při pokojové teplotě někde na kuchyňské lince, na opětovné zmrazení raději z bezpečnostních a zdravotních důvodů zapomeňte. Pokud ho však rozmrazíte pomalým, ale o to bezpečnějším způsobem v lednici, stává se vhodným kandidátem na opětovné zmrazení.
Nepřehlédněte: Už více nevyhazuj skořápky z vajec! Podívej se, jak ti pomohou
Zdroj: Depositphotos
Co je důležité při mrazení masa?
Ale to není všechno. Toto maso musí splňovat i další kritéria, například to, že v rozmrazeném stavu nemůže být mimo lednici více než dvě hodiny, a to za předpokladu, že v místnosti není příliš teplé počasí.
Pokud je v ní více než 32 stupňů Celsia a rozmrazené maso je venku z lednice více než jednu hodinu, maso už nemůžete bezpečně zamrazit. Celkově nesmí být maso rozmrazené více než 3, maximálně 4 dny. Pokud se budete držet všech těchto bezpečnostních opatření, opětovné zmrazení masa by nemělo představovat žádná zdravotní rizika.
Samozřejmě, již jednou rozmrazené maso je možné, za určitých podmínek, znovu zmrazit. Mnozí však uvádějí, že opětovným zmrazením maso ztrácí svou šťavnatost a stejně tak i chuť!
Zdroj: Depositphotos
Mleté maso a rozmrazování mletého masa - jak postupovat?
- Vyjměte mleté maso z mrazáku a přemístěte ho do lednice na rozmrazování masa přes noc. Tento způsob je nejbezpečnější, protože pomalý proces rozmrazování v lednici minimalizuje riziko růstu bakterií.
- Pokud máte méně času, můžete rozmrazit maso i ve vodě - jde o rozmrazování masa studenou vodou. Vložte maso zabalené v nepropustném sáčku nebo obalu do studené vody a občas ji vyměňujte, aby se voda neochladila. Tento proces může trvat jen pár hodin.
- Nikdy nerozmrazujte mleté maso při pokojové teplotě, protože to může způsobit nebezpečný růst bakterií.
- Když je mleté maso úplně rozmrazené, použijte ho co nejdříve. Pokud ho necháte ještě nějaký čas, skladování mraženého masa je vhodné v lednici a spotřebujte ho během 1-2 dní. Jinak se může celé maso pokazit.
- Mleté maso nikdy nezmrazujte znovu po rozmrazení, protože to může narušit jeho texturu a chuť. Opětovné zmrazení masa se proto nedoporučuje.
Opětovné zmrazení mletého masa
Zmrazování mletého masa je vhodné pouze v případě, že bylo maso správně rozmrazené – tedy v lednici při teplotě nižší než 5°C. Pokud bylo čerstvé maso rozmrazené při pokojové teplotě nebo na příliš dlouhou dobu, není bezpečné maso znovu zmrazit. V takovém případě by bylo lepší rozmrazené maso raději použít na konzumaci ihned. Bezpečné zmrazení se již nedoporučuje.