Jak se používají jednotlivé strany alobalu? Budeš překvapená!

různé strany alobalu

Alobal je v kuchyni nenahraditelný pomocník při manipulaci s jídlem a vařením. Používá se například k zakrytí jídel během pečení, aby se zabránilo jejich vysušení. Také je vhodný na skladování jídla a balení potravin, které chceme uchovat v lednici nebo mrazáku. Díky alobalu dokonce můžeme připravit chutná jídla na grilu, aniž by se jídlo připékalo.

Alobal odráží teplo, což je výhodné při pečení jídel, která potřebují rovnoměrné zahřívání. Alobal se dá snadno tvarovat, což umožňuje vytvářet různé obaly a nádoby přímo podle potřeby. A všimli jste si, že má dvě strany – matnou a lesklou? Určitě ano! A často se setkáváme s otázkou, na kterou mnozí z nás neznají odpověď. Na co a jak se používají jednotlivé strany alobalu? Používá se lesklá nebo matná strana oblíbené hliníkové folie?

Je některá ze stran alobalu škodlivá nebo se mohou používat obě? Tento všestranný pomocník má svá pravidla používání a my vám je objasníme. Podle světových kuchařů existuje rozdíl v používání mezi lesklou a matnou stranou. Hádejte, v čem spočívá to tajemství?

Tip pro vás: Jak předcházet hromadění nečistot v troubě? Základem je prevence

Jak se vyrábí alobal?

Hliníková fólie nebo alobal, jak ho všichni známe, prochází během výroby procesem "frézování". Frézování je proces, při kterém se využívá teplo a napětí k natažení fólie na požadovanou tloušťku. Přitom se navzájem spojují dvě vrstvy současně, protože jinak by se fólie během frézování zlomila.

Tam, kde byla fólie v kontaktu s jinou vrstvou, vznikla matná strana. Lesklá strana alobalu je frézovaná bez toho, aby byla v kontaktu s jiným plechem.

Doporučujeme: Jak zachránit přesolené jídlo? Máme mnoho osvědčených tipů!

jak používat alobal
Depositphotos

Dvě strany alobalu – mají jiné využití?

Z výše uvedeného vyplývá, že účinnost a použití alobalu je stejné, ať použijete jakoukoliv stranu. Samozřejmě to má jednu výjimku. Pouze jedna ze stran je nelepivá, a to konkrétně matná strana. V tomto případě ji tedy otáčejte vždy podle toho, kam by se neměla přilepit.

Můžeme ještě zmínit, že lesklá strana alobalu odráží více tepla a matná strana alobalu naopak absorbuje více tepla. Lesklou stranu tedy využíváme tehdy, když chceme, aby se jídlo rychleji upeklo, ale nepřipálilo. A matnou stranu se vyplatí využít tehdy, když chcete, aby jídlo bylo méně intenzivně zahřívané nebo pokud chcete udržet jídlo teplé, ale ne přehřáté, tedy například i při skladování (aby zůstalo jídlo déle teplé).

Podívej také: Co je to epsomská sůl? Zázrak, který ti pomůže s mnoha neduhy!

Triky, jak používat alobal v domácnosti:

Čištění grilu: Položte alobal na gril a zapněte ho na vysokou teplotu. Po několika minutách alobal odstraňte a gril jednoduše vyčistěte kartáčem.

Ostření nůžek: Složte alobal do několika vrstev a poté ho stříhejte nůžkami. Tento postup pomáhá nůžky ostřit. Je to jednoduchý, ale skvělý trik!

Zabránění nadměrnému hnědnutí: Při pečení koláče nebo masa, pokud začne hnědnout příliš rychle, překryjte ho volně alobalem.

Změkčení hnědého cukru: Pokud se vám hnědý cukr ztvrdl, zabalte ho do alobalu a vložte do trouby předehřáté na 150 °C na 5 minut.

Zabránění zalepení žehličky: Pokud se vám na žehličce zachytává látka, potřete ji alobalem s trochou soli a poté ji přežehejte, abyste odstranili zbytky.

Udržení čistých sporákových plotýnek: Zabalte plotýnky na sporáku alobalem, abyste je chránili před nečistotami a skvrnami. Po vaření alobal odstraňte a vyhoďte.

Vytvoření improvizovaných forem: Pokud nemáte vhodnou formu na pečení, můžete z alobalu vytvořit dočasnou formu podle potřebného tvaru a velikosti.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE