Domácí recept na makový a ořechový závin

recept na makový a ořechový závin

Také si s radostí pochutnáváte na tradičních slovenských dobrotách? Tak dnes tu pro vás mám recept na domácí závin.

Tradiční recept od mé kmotřičky, která ho s mou maminkou připravuje každý rok. Tak jsem se rozhodla asistovat při posledním pečení a přinést vám recept. Rozpis surovin je na 4 rolády.

Podívejte se také: Nejlepší recept na jahodové tiramisu!

Na těsto budeme potřebovat: 

  • 600 g hladké mouky 
  • 250 g másla 
  • 10 g čerstvého droždí 
  • 1 celé vejce + 2 žloutky 
  • 1 žloutek na potření 
  • trochu smetany na šlehání

Postup přípravy těsta:

Připravíme si velkou mísu, do které prosijeme mouku a droždí rozdrobíme do těsta. Přidáme ostatní suroviny a zpracujeme na těsto – přidáme tolik smetany na šlehání, aby bylo těsto dobře zpracovatelné. Rozdělíme na 4 části. Každou část ihned také vyválíme a naplníme náplněmi.

Suroviny na makovou náplň:

  • 300 g mletého máku 
  • 300 g Sweet family krystalového cukru 
  • 200 ml horké vody

Suroviny na ořechovou náplň:

  • 300 g mletých ořechů 
  • 300 g Sweet family krystalového cukru 
  • 200 ml horkého mléka

Doporučujeme: Rychlé občerstvení: Vyzkoušejte tyto lahodné jednohubky!

makový závin angiebakes.com

Postup přípravy:

Na makovou náplň si smícháme mletý mák s cukrem a zalijeme horkou vodou, pořádně promícháme a necháme vychladnout. Ořechovou náplň připravíme stejně. Vychladlé náplně naneseme na vyválené těsto a srolujeme. Necháme takto odpočívat asi 4 až 5 hodin.

Poté vrch závinů potřeme vyšlehaným žloutkem. Uložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme prvních 15 minut na 200 °C a potom snížíme na 180 °C a ještě pečeme asi 25 minut. Po vychladnutí můžeme nakrájet. Dobrou chuť!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE