Také si s radostí pochutnáváte na tradičních slovenských dobrotách? Tak dnes tu pro vás mám recept na domácí závin.
Tradiční recept od mé kmotřičky, která ho s mou maminkou připravuje každý rok. Tak jsem se rozhodla asistovat při posledním pečení a přinést vám recept. Rozpis surovin je na 4 rolády.
Podívejte se také: Nejlepší recept na jahodové tiramisu!
Na těsto budeme potřebovat:
- 600 g hladké mouky
- 250 g másla
- 10 g čerstvého droždí
- 1 celé vejce + 2 žloutky
- 1 žloutek na potření
- trochu smetany na šlehání
Postup přípravy těsta:
Připravíme si velkou mísu, do které prosijeme mouku a droždí rozdrobíme do těsta. Přidáme ostatní suroviny a zpracujeme na těsto – přidáme tolik smetany na šlehání, aby bylo těsto dobře zpracovatelné. Rozdělíme na 4 části. Každou část ihned také vyválíme a naplníme náplněmi.
Suroviny na makovou náplň:
- 300 g mletého máku
- 300 g Sweet family krystalového cukru
- 200 ml horké vody
Suroviny na ořechovou náplň:
- 300 g mletých ořechů
- 300 g Sweet family krystalového cukru
- 200 ml horkého mléka
Doporučujeme: Rychlé občerstvení: Vyzkoušejte tyto lahodné jednohubky!
Postup přípravy:
Na makovou náplň si smícháme mletý mák s cukrem a zalijeme horkou vodou, pořádně promícháme a necháme vychladnout. Ořechovou náplň připravíme stejně. Vychladlé náplně naneseme na vyválené těsto a srolujeme. Necháme takto odpočívat asi 4 až 5 hodin.
Poté vrch závinů potřeme vyšlehaným žloutkem. Uložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme prvních 15 minut na 200 °C a potom snížíme na 180 °C a ještě pečeme asi 25 minut. Po vychladnutí můžeme nakrájet. Dobrou chuť!