Nejlepší bezový sirup podle našich babiček

V pohanských kulturách existoval před mnoha staletími mýtus, který vyprávěl o keři života a smrti. Ten měl být branou do podsvětí pro ty, kteří ztratili nit života, a zároveň měl sloužit živým jako spojení se svými blízkými zesnulými během rituálů spojení v magických chvílích rozjímání.

V dobách dávno minulých se nenašel nikdo, kdo by tento keř odřezal, zlomil nebo vykopal. Rostl u obydlí lidí, přežil mnoho generací. A roste dodnes! Tento keř se jmenuje BEZ ČERNÝ (Sambucus nigra), a právě začíná jeho sezóna.

Doporučujeme: Vyzkoušej ty nejlepší recepty z bezu

Sezóna bezu je tady! 

Vůně bezu je nezaměnitelná, stejně jako sirup z jeho nádherných květů. Jeho chuť je jedinečná a neodolatelná! Je ideální do osvěžujících limonád během teplých jarních a letních dnů, ale využije se i při pečení různých dobrot. Při jeho přípravě ale nešetřete množstvím – máme pro vás totiž recept, který je zaručeně ten nejlepší.

Recept na bezový sirup
Depositphotos

Recept na bezový sirup

Co budeme potřebovat:

  • 30 velkých svazků květů černého bezu, 
  • 2 velké citrony nebo 4 lžičky kyseliny citronové, 
  • 2 kg cukru (křišťálový cukr), 
  • 2 litry převařené vody, již vychladlé.

Postup:

  • květy bezu lehce opláchneme vodou a zbavíme je nejsilnějších částí stopek,
  • zalijeme je převařenou vodou a přidáme umytý, na kolečka nakrájený citron (případně kyselinu citronovou), poté necháme odstát 24 hodin,
  • druhý den sirup přecedíme přes jemné plátno do předem připraveného hrnce,
  • následně přidáme cukr, který mícháním důkladně rozpustíme, krátce povaříme a nakonec plníme do lahví.

Takto připravený bezový sirup vydrží v tmavé chladné místnosti i několik měsíců. Po otevření lahve se sirupem ale skladujte raději v lednici, aby se nepokazil a neztratil svou jedinečnou chuť.

Doporučujeme také: Co s nasbíraným bezem? Zkuste netradiční recept na bezový cukr!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE