V pohanských kulturách existoval před mnoha staletími mýtus, který vyprávěl o keři života a smrti. Ten měl být branou do podsvětí pro ty, kteří ztratili nit života, a zároveň měl sloužit živým jako spojení se svými blízkými zesnulými během rituálů spojení v magických chvílích rozjímání.
V dobách dávno minulých se nenašel nikdo, kdo by tento keř odřezal, zlomil nebo vykopal. Rostl u obydlí lidí, přežil mnoho generací. A roste dodnes! Tento keř se jmenuje BEZ ČERNÝ (Sambucus nigra), a právě začíná jeho sezóna.
Doporučujeme: Vyzkoušej ty nejlepší recepty z bezu
Sezóna bezu je tady!
Vůně bezu je nezaměnitelná, stejně jako sirup z jeho nádherných květů. Jeho chuť je jedinečná a neodolatelná! Je ideální do osvěžujících limonád během teplých jarních a letních dnů, ale využije se i při pečení různých dobrot. Při jeho přípravě ale nešetřete množstvím – máme pro vás totiž recept, který je zaručeně ten nejlepší.
Recept na bezový sirup
Co budeme potřebovat:
- 30 velkých svazků květů černého bezu,
- 2 velké citrony nebo 4 lžičky kyseliny citronové,
- 2 kg cukru (křišťálový cukr),
- 2 litry převařené vody, již vychladlé.
Postup:
- květy bezu lehce opláchneme vodou a zbavíme je nejsilnějších částí stopek,
- zalijeme je převařenou vodou a přidáme umytý, na kolečka nakrájený citron (případně kyselinu citronovou), poté necháme odstát 24 hodin,
- druhý den sirup přecedíme přes jemné plátno do předem připraveného hrnce,
- následně přidáme cukr, který mícháním důkladně rozpustíme, krátce povaříme a nakonec plníme do lahví.
Takto připravený bezový sirup vydrží v tmavé chladné místnosti i několik měsíců. Po otevření lahve se sirupem ale skladujte raději v lednici, aby se nepokazil a neztratil svou jedinečnou chuť.
Doporučujeme také: Co s nasbíraným bezem? Zkuste netradiční recept na bezový cukr!