Co s nasbíraným bezem? Zkuste netradiční recept na bezový cukr!

Sezóna černého bezu se pomalu, ale jistě rozjíždí a mnozí už mají za sebou první sklizně. Někteří prostě nemohou odolat sběru vonných bezových květů. U nás je bez rozšířený, ale vždy vybíráme čisté prostředí pro sběr. Květy je vhodné sbírat ještě před úplným rozvinutím bílých květů, a to za suchého počasí. Poté je možné je usušit a uložit na sklad. Z nich si můžete připravit například bezový čaj, který je skvělý v deštivém počasí a pozitivně ovlivňuje imunitu.

Existuje mnoho dalších receptů z nasbíraných bezových květů. Asi nejtradičnější je lahodný bezový sirup, mnozí také připravují bezový med. Ale stojí za to vyzkoušet i méně tradiční recepty. Skvělá je například smažená baza, kterou můžete připravit sladkou i slanou. A dnes vám přinášíme další recept z bezových květů. Tentokrát to bude voňavý bezový cukr, a to hned ve dvou verzích. Vyzkoušíte ho také?

Radíme také: Bobkový list: S jeho pomocí se zbavíš bolesti i kašle!

Jak na voňavý cukr?

Příprava bezového cukru je úplně jednoduchá. Budeme potřebovat pouze nasbírané bezové květy a krystalový cukr, buď bílý nebo třtinový. Klidně však můžete vyzkoušet i kombinaci s kokosovým cukrem. Z celých květenství je vhodné odstranit případné nečistoty, protože jejich propláchnutím můžeme ztratit krásnou vůni. Postupně z nich otrhneme jednotlivé květy, dáváme pozor, aby se nám mezi ně nezamotaly stonky. Potom už stačí jen přimíchat květy přímo do cukru.

Na celý kilogram cukru můžeme přidat asi 10 polévkových lžic bezových květů. Hotový cukr uložíme do dobře uzavíratelné nádoby. Necháme chvíli odležet a můžeme začít používat při přípravě dezertů nebo nápojů. Tento voňavý cukr jim dodá jedinečnou arómu.

Podívej také: Co se stane s tvým tělem, když vypiješ tento nápoj z kurkumy?

voňavý cukor Depositphotos

A co zkusit něco netradičního? 

Můžete vyzkoušet i trochu odlišný bezový cukr, jehož příprava je trochu pracnější. Budeme potřebovat opět nasbírané bezové květy a třtinový cukr. Držíme se poměru 1:2, tedy například na 100 g bezových květů použijeme 200 g cukru. V kuchyňském robotu nejprve cukr promícháme s přibližně polovinou květů bezu. Poté k této hmotě přidáme i zbylé bezové květy a směs rozprostřeme na plech s pečicím papírem. Vložíme do trouby sušit asi hodinu a půl při teplotě kolem 50 °C až 60 °C. Cukr během tohoto procesu jemně zkaramelizuje. Až je hotový, necháme ho vychladnout. Ukládáme ho do dobře uzavíratelné nádoby. Je vhodný opět k přípravě různých dezertů, můžete ho přidat do domácí granoly, oživí ovocné saláty i palačinky či koláče.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE