Skalní růže není jen okrasa, ale i účinný lék! Jak je to možné?

Skalní růže účinky

Věděli jste, že skalní růže není jen typická okrasná rostlina, ale také léčivá rostlina s různými léčivými účinky na zdraví? Kdo by to byl řekl, že i tento sukulent může mít schopnost léčit? A přece... Pokud je tedy roky součástí vaší skalničky v zahradě, vězte, že v ní máte mnohem větší poklad než jen oku lahodící rostlinu.

Skalní růže totiž obsahuje tak vzácné složky, že nevyužít je na některé běžné problémy, které nás trápí, by byl hřích. Které to jsou? Podívejte se s námi, jaké účinky tradiční medicína připisuje skalním růžím. Věděli jste, jaké má skalní růže účinky?

Tip pro vás: Bobkový list: S jeho pomocí se zbavíš bolesti i kašle!

Kráska i léčivka – pěstujete skalní růži? 

Než se vydáte do zahrádky zkontrolovat, zda se vaší skalní růži dobře daří, případně než se vydáte do zahradnictví ji pořídit, přečtěte si, co všechno tato rostlina obsahuje a dokáže. Věříme, že budete překvapeni stejně jako my.

Skalní růže (lat. Sempervivum tectorum) nebo také netřesk střešní (uznáváme, tento název už není tak poetický), si troufá na taková onemocnění, jako je zánět středního ucha, kuří oko, bolest v krku a nachlazení. Jak už napovídá odborný název této rostliny, původně se pěstovala výlučně na střechách.

Otestujte: Ocet jako lék: Nevěříš, s čím vším ti pomohou octové podkolenky!

Skalní růže v lidovém léčitelství Depositphotos

Skalní růže v lidovém léčitelství – jaké jsou její léčivé účinky? 

Když už jsme zmínili, s čím vším vám může skalní růže pomoci, nemůžeme zapomenout ani na různá onemocnění horních dýchacích cest, při kterých se již nejednou ukázala jako silný bojovník. Šťáva ze skalní růže má silný dezinfekční a protizánětlivý účinek.

V případě kožních problémů, například popálenin či štípanců od hmyzu, si dužinu této skalní růže přikládejte na postižené místo. Skalní růže je nejen velmi nápomocná a užitečná, ale také mimořádně nenáročná na pěstování, proto se do ní rozhodně vyplatí investovat více než do drahých léků z lékárny.

Stačí, když najdete skalní růži místo s dostatkem slunce a spíše suchou než vlhkou půdou. Samozřejmě, abyste si tento všelék mohli vypěstovat, nepotřebujete vysloveně zahradu, postačí vám i balkón.

Skalní růže je české Aloe vera  

Skalní růže bývá často srovnávána s Aloe vera a ne náhodou. Díky své šťavnaté dužině můžete skalní růži klidně přidávat do salátů. Stejně jako aloe, i listy skalní růže jsou plné gelu, takže list jen umyjte, nařežte a vychutnávejte si jeho mírně kyselou chuť.

Abyste využili její léčivé vlastnosti, můžete si připravit léčivý čaj, a to tak, že umyté listy skalní růže nakrájíte nadrobno, zalijete vroucí vodou a po 10 minutovém louhování vypijete. Složení listů je tak bohaté na účinné a léčivé látky, že vám postačí jeden takový čaj denně.

Připrav si: Může pití kávy zabíjet? Kolik kávy denně je příliš mnoho?

Uši, hrdlo, zuby – poradí si se vším

Při bolesti a zánětu hrdla kloktejte šťávu z této rostliny, při zánětu ucha si ji zase nakapejte přímo do ucha a například při parodontóze si roztlučenými lístky potírejte zuby.

Tento sukulent se osvědčil i při zánětech mandlí. V tomto případě se doporučuje žvýkat šťavnaté lístky nebo šťávu nakapat do vody a tu využít ke kloktání. Skalní růže není krátká ani na bradavice či kuří oka. Pokud se jich chcete zbavit přírodně, potírejte je šťávou z listu skalní růže, dokud bradavice samy neodpadnou.

Jak vidíte, jde skutečně o všelék, byla by proto velká škoda, kdyby zůstala nepovšimnuta mezi okrasnými rostlinami. Za zmínku také stojí, že skalní růži může konzumovat kdokoli, nezpůsobuje totiž alergické reakce. Odhoďte tedy předsudky a důvěřujte přírodě – dává nám skutečně hodně, proto si naši důvěru a vděk opravdu zaslouží.

Mast ze skalní růže na pohmožděniny i modřiny

Čas od času se nám na těle mohou vytvořit nějaké ty modřinky nebo pohmožděniny, a to hlavně při naší neopatrnosti. Na jejich rychlejší vyléčení však skvěle poslouží mast ze skalní růže.

Lístky skalní růže pomačkáme v rukách nebo v hmoždíři a spolu s vepřovým sádlem (můžete nahradit kokosovým olejem, bambuckým máslem apod.) povaříme. Po uvaření necháme alespoň 24 hodin odstát, aby lístky skalní růže uvolnily veškerou svou sílu. Následující den směs ohřejeme, přecedíme přes gázu a přelijeme do uzavíratelné skleněné nádoby. Necháme ztuhnout a následně skladujeme v ledničce.

Doporučujeme: Mandlové kameny: Příčina zápachu z úst, o které ví jen málokdo!

pěstování skalní růže Depositphotos

Tipy, jak pěstovat skalní růži:

  • Výběr správného místa: Skalní růže potřebuje plné slunce nebo částečný stín. Dlouhé slunečné hodiny pomáhají udržet barvu listů a podporují kvetení. 
  • Půda: Základním předpokladem pro úspěšné pěstování je dobře drenážovaná půda. Skalní růže nesmí stát ve vodě. Ideální je půda s vysokým obsahem písku nebo jiné sukulentní směsi. Preferují neutrální až mírně kyselé půdy. 
  • Zálivka: Zalévání by mělo být mírné, přičemž mezi zaléváním nechte půdu úplně vyschnout. Přebytečná voda může způsobit hnití kořenů. 
  • Hnojení: Skalní růže vyžadují minimální hnojení. Stačí je hnojit jednou za rok na jaře jemným dávkováním hnojiva pro sukulentní rostliny. 
  • Množení: Rostliny se snadno množí dělením. Každá růžice, která vytvoří kořeny, může být oddělena a zasazena samostatně. 
  • Ochrana před mrazem: Ačkoli jsou skalní růže velmi odolné vůči suchu a chladu, v případě extrémních mrazů může být nutné rostliny chránit, zejména mladé sazenice. 
  • Kontrola škůdců a chorob: Skalní růže jsou celkově odolné vůči škůdcům a chorobám, ale mohou být napadeny mšicemi nebo kořenovou hnilobou v důsledku nadměrné vlhkosti. Pravidelná kontrola a udržování sucha může pomoci předejít problémům.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE