Recept na zdravé cuketové placky, které chutnají jako od babičky

cuketové placky

Čerstvá cuketa je oblíbená zelenina, kterou si vychutnáváme zejména v létě. Kromě slaných jídel z ní můžeme upéct i různé sladké pochoutky. Cuketa obsahuje hodně vody, proto koláčům dodá šťavnatost. Je to také výborná surovina na přípravu zdravých jídel a vhodná je i při hubnutí.

Cuketa je velmi nízkokalorická zelenina, což znamená, že ji můžete jíst ve velkém množství bez obav o přírůstek hmotnosti. Obsahuje hodně vody a vlákniny, což může také přispět k pocitu sytosti. Cuketa je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, vitamínu K, vitamínu B6, hořčíku a draslíku. Tyto živiny jsou důležité pro správné fungování imunitního systému, kostí, svalů a dalších tělesných funkcí.

Máme pro vás inspiraci na zdravý oběd z cukety. Vyzkoušejte náš recept na cuketové placky! Jejich příprava je opravdu jednoduchá, dobře vás zasytí a ještě si pochutnáte. V případě, že trpíte intolerancí lepku, na zahuštění použijte bezlepkový variant mouky a tuto pochoutku si můžete vychutnat i vy. Zkusíte tyto cuketové placky?

Podívej také: Máš doma starý chléb? Vyzkoušej 7 výborných receptů, jak ho využít!

Ingredience na křupavé cuketové placky:

  • 1 menší cuketa (asi 600 g)
  • 2 středně velké brambory
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku (podle chuti)
  • 2 vajíčka
  • 100 g tvrdého sýra
  • mouka podle potřeby (pokud chcete bez mouky, přidejte ovesné vločky)
  • sůl a pepř
  • sušená petrželová nať
  • sušený majorán

Jak připravit cuketovo-bramborové placky:

1. Pojďme si spolu připravit zdravé cuketové placky. Cuketu oloupeme a odřízneme oba konce. Nastrouháme ji na širší straně struhadla a dobře vymačkáme veškerou přebytečnou šťávu. Brambory nastrouháme najemno a přidáme k cuketě.

Cibuli oloupeme a také nastrouháme na stejné straně struhadla jako cuketu. Kromě cibule přidáme k cuketě i prolisovaný česnek.

Doporučujeme přečíst: Dokonalá avokádová pomazánka 5x jinak: Každá stojí za vyzkoušení!

cuketové placky Barbora Vizváryová

2. K tomuto základu přidáme vajíčka, která směs spojí, a všechny dochucovací ingredience – sůl, pepř, majoránku a petrželovou nať. Chuť placek výborně doplní strouhaný sýr (nastrouháme najemno).

Aby byla směs na placky hutnější, zahustíme ji moukou. Já jsem použila hladkou pšeničnou mouku, ale můžete zvolit například i pomleté ovesné vločky a placky tak budou ještě výživnější.

Doporučujeme přečíst: Domácí krabí salát jen ze 4 surovin (videorecept)

cuketové placky Barbora Vizváryová

3. Když je směs dostatečně hustá, budeme z ní tvarovat placky. Připravíme si plech a vyložíme ho pečicím papírem. Lžící nabíráme cuketovou směs a tvoříme přiměřeně silná kolečka. Pečeme je na 180 °C.

Délka pečení závisí i na tom, zda chcete placky jemné nebo spíše křupavější. Já jsem pekla 15 minut z jedné strany a asi 10 minut z druhé. A zdravé a chutné zeleninové placky jsou hotové.

Doporučujeme přečíst: Nejlepší recept na jahodové tiramisu!

cuketové placky Barbora Vizváryová

Jak podávat fitness cuketové placky?

Hotové pečené cuketové placky podáváme s vařenými brambory a oblíbeným dressingem. Pokud máte rádi spíše klasiku a pečeným plackám nedůvěřujete, můžete je samozřejmě osmažit na oleji.

Toto je však varianta i pro ty, kteří se stravují zdravěji nebo kvůli zdravotním problémům nemohou ani pomyslet na smažená jídla. Vynikající cuketové placky jsou vhodné na oběd, večeři nebo svačinu.

Tip redakce: Vylepšete chuť již tak dokonalých cuketových placek a přidejte do nich bylinky a různé koření. Doporučujeme čerstvou nasekanou petrželovou nať, bazalku, kopr, mletou červenou papriku, kurkumu nebo kari.

Pokud chcete cuketové placky ještě více vylepšit, můžete je podávat s různými dipy nebo omáčkami. Například čerstvý jogurtový dip, tzatziki nebo rajčatová omáčka s bylinkami mohou být skvělými doplňky.

TIP: Zkuste i bramborové placky s vyšším obsahem bílkovin

  • 2 středně velké cukety
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 1 šálek vařeného cizrny
  • 1/2 šálku strouhaného tvrdého sýra
  • 2 vejce
  • 1/4 šálku ovesných vloček
  • sůl a pepř

POSTUP: Nastrouháme dvě středně velké cukety a cibuli a jemně nakrájíme dva stroužky česneku. Potom do misky smícháme nastrouhané cukety, nasekanou cibuli, česnek, vlašské ořechy (nasekané) a okapanou cizrnu.

Přidáme šálek strouhaného sýra. Do směsi přidáme dvě vejce a čtvrt šálku ovesných vloček a důkladně promícháme. Pokud je směs příliš tekutá, přidáme více vloček, aby dosáhla požadované konzistence.

Osolíme a opepříme podle chuti. Na rozehřáté pánvi s trochou oleje vytvoříme malé placky z cuketové směsi a pečeme je po obou stranách, dokud nejsou zlatohnědé a dobře propečené. Servírujeme je teplé s oblíbenou omáčkou, jogurtovou omáčkou nebo jen tak, jak jsou.

Patříte k milovníkům cukety? Tak v tom případě doporučujeme i tento recept: 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE