Čerstvá cuketa je oblíbená zelenina, kterou si vychutnáváme zejména v létě. Kromě slaných jídel z ní můžeme upéct i různé sladké pochoutky. Cuketa obsahuje hodně vody, proto koláčům dodá šťavnatost. Je to také výborná surovina na přípravu zdravých jídel a vhodná je i při hubnutí.
Cuketa je velmi nízkokalorická zelenina, což znamená, že ji můžete jíst ve velkém množství bez obav o přírůstek hmotnosti. Obsahuje hodně vody a vlákniny, což může také přispět k pocitu sytosti. Cuketa je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, vitamínu K, vitamínu B6, hořčíku a draslíku. Tyto živiny jsou důležité pro správné fungování imunitního systému, kostí, svalů a dalších tělesných funkcí.
Máme pro vás inspiraci na zdravý oběd z cukety. Vyzkoušejte náš recept na cuketové placky! Jejich příprava je opravdu jednoduchá, dobře vás zasytí a ještě si pochutnáte. V případě, že trpíte intolerancí lepku, na zahuštění použijte bezlepkový variant mouky a tuto pochoutku si můžete vychutnat i vy. Zkusíte tyto cuketové placky?
Podívej také: Máš doma starý chléb? Vyzkoušej 7 výborných receptů, jak ho využít!
Ingredience na křupavé cuketové placky:
- 1 menší cuketa (asi 600 g)
- 2 středně velké brambory
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku (podle chuti)
- 2 vajíčka
- 100 g tvrdého sýra
- mouka podle potřeby (pokud chcete bez mouky, přidejte ovesné vločky)
- sůl a pepř
- sušená petrželová nať
- sušený majorán
Jak připravit cuketovo-bramborové placky:
1. Pojďme si spolu připravit zdravé cuketové placky. Cuketu oloupeme a odřízneme oba konce. Nastrouháme ji na širší straně struhadla a dobře vymačkáme veškerou přebytečnou šťávu. Brambory nastrouháme najemno a přidáme k cuketě.
Cibuli oloupeme a také nastrouháme na stejné straně struhadla jako cuketu. Kromě cibule přidáme k cuketě i prolisovaný česnek.
Doporučujeme přečíst: Dokonalá avokádová pomazánka 5x jinak: Každá stojí za vyzkoušení!
2. K tomuto základu přidáme vajíčka, která směs spojí, a všechny dochucovací ingredience – sůl, pepř, majoránku a petrželovou nať. Chuť placek výborně doplní strouhaný sýr (nastrouháme najemno).
Aby byla směs na placky hutnější, zahustíme ji moukou. Já jsem použila hladkou pšeničnou mouku, ale můžete zvolit například i pomleté ovesné vločky a placky tak budou ještě výživnější.
Doporučujeme přečíst: Domácí krabí salát jen ze 4 surovin (videorecept)
3. Když je směs dostatečně hustá, budeme z ní tvarovat placky. Připravíme si plech a vyložíme ho pečicím papírem. Lžící nabíráme cuketovou směs a tvoříme přiměřeně silná kolečka. Pečeme je na 180 °C.
Délka pečení závisí i na tom, zda chcete placky jemné nebo spíše křupavější. Já jsem pekla 15 minut z jedné strany a asi 10 minut z druhé. A zdravé a chutné zeleninové placky jsou hotové.
Doporučujeme přečíst: Nejlepší recept na jahodové tiramisu!
Jak podávat fitness cuketové placky?
Hotové pečené cuketové placky podáváme s vařenými brambory a oblíbeným dressingem. Pokud máte rádi spíše klasiku a pečeným plackám nedůvěřujete, můžete je samozřejmě osmažit na oleji.
Toto je však varianta i pro ty, kteří se stravují zdravěji nebo kvůli zdravotním problémům nemohou ani pomyslet na smažená jídla. Vynikající cuketové placky jsou vhodné na oběd, večeři nebo svačinu.
Tip redakce: Vylepšete chuť již tak dokonalých cuketových placek a přidejte do nich bylinky a různé koření. Doporučujeme čerstvou nasekanou petrželovou nať, bazalku, kopr, mletou červenou papriku, kurkumu nebo kari.
Pokud chcete cuketové placky ještě více vylepšit, můžete je podávat s různými dipy nebo omáčkami. Například čerstvý jogurtový dip, tzatziki nebo rajčatová omáčka s bylinkami mohou být skvělými doplňky.
TIP: Zkuste i bramborové placky s vyšším obsahem bílkovin
- 2 středně velké cukety
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 šálek vlašských ořechů
- 1 šálek vařeného cizrny
- 1/2 šálku strouhaného tvrdého sýra
- 2 vejce
- 1/4 šálku ovesných vloček
- sůl a pepř
POSTUP: Nastrouháme dvě středně velké cukety a cibuli a jemně nakrájíme dva stroužky česneku. Potom do misky smícháme nastrouhané cukety, nasekanou cibuli, česnek, vlašské ořechy (nasekané) a okapanou cizrnu.
Přidáme šálek strouhaného sýra. Do směsi přidáme dvě vejce a čtvrt šálku ovesných vloček a důkladně promícháme. Pokud je směs příliš tekutá, přidáme více vloček, aby dosáhla požadované konzistence.
Osolíme a opepříme podle chuti. Na rozehřáté pánvi s trochou oleje vytvoříme malé placky z cuketové směsi a pečeme je po obou stranách, dokud nejsou zlatohnědé a dobře propečené. Servírujeme je teplé s oblíbenou omáčkou, jogurtovou omáčkou nebo jen tak, jak jsou.