Mandlové kameny: Příčina zápachu z úst, o které ví jen málokdo!

Zápach z úst se nejčastěji spojuje s bakteriemi, případně s zubním kazem, nedostatečnou ústní hygienou nebo se stravou. Určitě už víte, že některé potraviny, které konzumujete, mohou způsobit přirozený zápach z úst. A opravdu, v tomto případě můžeme mluvit prioritně o cibuli nebo česneku, které rozhodně nepřispívají k tvorbě svěžího dechu.

Nepříjemným zápachem z úst trpí skutečně nespočetné množství lidí, a přitom ani netuší, jaká je příčina jeho vzniku. Pokud patříte mezi ně i vy a dokonce jste eliminovali všechny možné příčiny zápachu z úst a přesto neustupuje, měli byste vědět, že příčinou mohou být mandlové kameny.

 

Odkud se mandlové kameny berou?

Mandle představují tkáně umístěné v zadní části hrdla. Jejich primární funkcí je zachytávání bakterií a zabraňování šíření infekcí. Jednoduše řečeno, mandle fungují jako síť, která zachytává bakterie a virové částice.

Mandlové kameny představují jakési shluky bakterií, kalcifikovaných zbytků jídel a ztuhlých hlenů. Ty se usazují v zadní části ústní dutiny – v mandlových dutinkách, kde mohou ztuhnout a způsobovat tak nepříjemný zápach z ústní dutiny či přispívat k nepříjemné chuti v ústech. Mandlové kameny nejsou nebezpečné, ale v případě, že "naraštou", mohou způsobovat bolest v krku, případně mohou způsobovat problémy při polykání. Nepříjemné jsou však zejména tehdy, když jsou poměrně velké a vy máte pocit, jako byste měli cizí těleso v zadní části hrdla.

Mandlové kameny (z anglického tonsil stones) jsou bílé a můžete je vidět volným okem. Stačí se postavit před zrcadlo, otevřít ústa a pořádně prozkoumat zadní část své ústní dutiny.

Co však způsobuje jejich vznik není přesně známo, protože na jejich vzniku se nemusí podílet žádné záněty ani jiné běžné nemoci. Často se však mluví o špatné ústní hygieně jako o možné příčině jejich vzniku. Případně lékaři uvádějí, že mandlové kameny mohou vzniknout z důvodu častých chronických zánětů mandlí.

mandlové dutinky

Zdroj: Depositphotos

Jak mandlové kameny odstranit?

Obecně platí, že mandlové kameny dokážou vypadnout samy od sebe. Až jsou dostatečně velké, tak jednoduše z mandlových dutinek vypadnou. V případě, že vám mandlové kameny v ústní dutině vadí a způsobují nepříjemnosti, tak si je můžete vybrat i sami. Stačí prostřednictvím vatové tyčinky (případně fixy, pera,...) zatlačit na mandle a mandlový kámen tak vytlačit ven. Jakmile se mandlového kamene zbavíte, tak vypláchněte ústní dutinu roztokem slané vody, abyste se zbavili všech bakterií.

V případě, že vám je nepříjemné "šťourat" se ve vaší ústní dutině nebo se vám mandlové kameny nepodaří vybrat, tak se obraťte na pomoc lékaře. Ten vám může předepsat antibiotika na léčbu mandlových kamenů případně vám je odstraní již při jedné návštěvě. No v případě, že se vám mandlové kameny obnovují a vytvářejí se vám vždy nové a nové, tak můžete podstoupit i jejich chirurgické odstranění.

mandlový kámen

Zdroj: Depositphotos

Prevence vzniku mandlových kamenů

Bohužel, v tomto případě vás asi zklameme, protože neexistuje žádná bylinka ani žádný trik, který by zabránil jejich vzniku. Jediným řešením je odstranění mandlí, čímž eliminujete riziko vzniku mandlových kamenů. Avšak, tento krok je potřeba dobře zvážit, protože mandle mají svou funkci a nemáme je jen tak „na okrasu“.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE