Ovesné vločky a hubnutí: Pomohou, nebo kvůli nim přiberete?

Ovesné vločky a hubnutí

Rozjeďte nový životní styl – začnete pravidelně cvičit, zdravě se stravovat a plní očekávání čekáte na první vážení. Jak velké musí být vaše zklamání, když ani po odmakaném měsíci nezhubnete ani kilo? Opravdu velké. Pak je na místě otázka, kde jste udělali chybu. Víte?

Mnoho lidí, kteří si sami naordinují zdravý životní styl, mají všechny prvotní informace z internetu. Někteří jen vymění tučné a nezdravé jídlo za to, kterému se doteď vyhýbali. Snídaně často sestávají z ovesné kaše a různého ovoce, které je aktuálně dostupné. Je ale ovesná kaše dietní a pomůže nám při hubnutí? Čtěte dál a dozvíte se jedno z velkých dietních tajemství!

Jak správně připravit syrové ovesné vločky? Jak připravovat ovesnou kaši? Kolik kalorií obsahují a jaké živiny skrývají? V jaké formě jsou dobré i při dietě?

Tip pro vás: TOTO je koření, které vám pomůže ZHUBNOUT!

Nutriční hodnoty ovesných vloček – kolik kalorií obsahují? 

Bohužel, mnoho lidí si myslí, že co je zdravé, je automaticky i dietní. Ale u některých potravin to neplatí. Tak to je i u ovesných vloček. Ano, obsahují mnoho minerálů, vitamíny, kyselinu pantotenovou a omega-3 mastné kyseliny. Také obsahují betaglukany, které mají příznivý vliv na imunitu. Navíc se z nich dá připravit opravdu cokoliv.

Ovesné vločky dále obsahují vlákninu a nízký obsah sacharidů, rovněž mají i nízký glykemický index. Právě díky tomu se doporučuje dávat si vločky na snídani, protože se po nich cítíme dlouho sytí, což je velké plus.

Ovesné vločky obsahují ne úplně málo, ale ani ne moc kalorií. Jde asi o 350 kalorií na stogramovou porci. Pokud k nim přidáte mléko, obsah kalorií samozřejmě mírně stoupne, ale i tak to je málo.

Účinky ovesných vloček:

  • Podpora trávení: Vláknina obsažená v ovesných vločkách pomáhá udržovat zdravé trávení a brání zácpě. 
  • Zdraví srdce: Konzumace ovesných vloček může snížit hladinu špatného cholesterolu (LDL) díky obsahu rozpustné vlákniny. To může snížit riziko srdečních onemocnění. 
  • Sytení: Díky obsahu vlákniny jsou ovesné vločky velmi syté a mohou pomoci snížit příjem kalorií tím, že udržují pocit sytosti po delší dobu. 
  • Stabilizace hladiny cukru v krvi: Ovesné vločky mají nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. To pomáhá udržovat stabilní úroveň energie a snižuje riziko vzniku cukrovky typu 2. 
  • Zdraví pokožky: Díky obsahu vitamínů a minerálů mají ovesné vločky hydratační a protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci udržet pokožku zdravou a hydratovanou. Ovesná koupel nebo maska může být účinná při léčbě podrážděné nebo suché pokožky.

Toto jsou tedy jasné důvody, proč je ovesná kaše při hubnutí opravdu výhodná. Tak proč vás od ní chceme odradit?

Zaujme tě: Nejlepší tipy, jak odvodnit tělo. Zbav se prebytečné vody!

ovesná kaše Depositphotos

Snídáte ovesné vločky? Ne každá ovesná kaše je jako kaše! 

Samotný problém nepředstavují ovesné vločky, ale další suroviny, které si do nich přidáváme. Takový cukr nebo med okamžitě pokazí naši vysněnou váhu. Sáhněte raději po skořici, která není až tak sladká, ale je bohatá na antioxidanty a je také cenným pomocníkem při hubnutí.

Dokáže stabilizovat hladinu cukru, podporuje pocit sytosti a také nás dokáže ubránit od chuti na sladké. Kaši si můžete dochutit i ořechy nebo ovocem. Avšak pozor, ořechy mají vysokou energetickou hodnotu, proto je nepřidávejte mnoho. Stejně tak některé druhy ovoce obsahují příliš mnoho cukru, což vám při hubnutí také nepomůže.

Velký problém představuje i instantní ovesná kaše, kterou stačí zalít mlékem nebo vodou. Ta je ze všech nejhorší, protože je uměle dochucená a tím pádem i vysoko kalorická. Je proto lepší si vždy připravit vlastní kaši. Na internetu dnes najdete mnoho skvělých tipů, jak si kaši dochutit a nepřibrat ani kilo. Toto je ten náš!

Doporučujeme: Potraviny s obsahem železa – jsou rostlinné zdroje bohatší než maso?

Recept: Ovesná kaše, která nezabrání vysněné postavě

Ovesné vločky skvěle chutnají například s jablky, ořechy a skořicí. Na jednu porci budete potřebovat:

  • 30 g nepražených ovesných vloček
  • 0,2 l mléka (nízkotučného nebo polotučného) 
  • 10 g nasekaných vlašských ořechů 
  • 50 g nastrouhaného či nakrájeného jablka 
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup: Ovesné vločky smícháme s mlékem a vaříme přibližně 4 minuty – do té doby, než budou vločky měkké. Potom přidáme jablko a ořechy, posypeme skořicí a vynikající snídaně je na světě.

Tip: Pokud si chcete ušetřit další kalorie, tak místo mléka použijte čistou vodu. Ta na chuti ovesné kaše určitě neubere. Navíc, pokud přidáte i zdravější sladidlo (např. agávový sirup, datlový sirup a pod.) kaše bude o něco chutnější.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE