Podzim je obdobím, kdy příroda rozprostírá před námi ty nejkrásnější chutě a vůně. Zahrady se plní švestkami, jablky a dýněmi, které nabízejí nekonečné možnosti v kuchyni – od sladkých koláčů přes kompoty až po syté polévky. Pokud chcete využít sezónní plody naplno, právě teď je ideální čas experimentovat a dopřát si jídla, která zahřejí tělo i duši.
Švestky se svou typickou sladkokyselou chutí, svěží jablka a jemně ořechová dýně jsou základem tradičních i moderních receptů. Díky nim si můžete doma vytvořit pochoutky, které potěší celou rodinu. Přinášíme vám výběr devíti receptů, které vám ukážou, jak si vychutnat tyto podzimní poklady ve sladké i slané podobě.
Recepty z švestek
Švestkový koláč s drobenkou
Ingredience:
500 g švestek
250 g polohrubé mouky
120 g másla
100 g cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
1 prášek do pečiva
Postup: Švestky umyjte a vypeckujte. Z mouky, másla, cukru, vanilkového cukru, vejce a prášku do pečiva vymíchejte těsto. Vylejte ho na plech vyložený papírem, naskládejte švestky a posypte drobenkou z mouky, másla a cukru. Pečte při 180 °C přibližně 40 minut.
FreepikDomácí švestkový lekvár
Ingredience:
3 kg švestek
300 g cukru
1 lžička mleté skořice
Postup: Švestky zbavte pecek a rozvařte je v hrnci. Přidejte cukr a skořici a míchejte, dokud směs nezhoustne. Lekvár rozdělte do čistých sklenic, dobře uzavřete a sterilizujte 20 minut.
Švestkový kompot s hřebíčkem
Ingredience:
1 kg švestek
500 ml vody
200 g cukru
3 hřebíčky
½ lžičky skořice
Postup: Švestky umyjte, překrojte na poloviny a vložte do sklenic. Z vody, cukru, hřebíčků a skořice připravte nálev, zalijte jím švestky a sklenice sterilizujte 15 minut při 90 °C.
Další recepty z švestek
Švestky se v kuchyni využívají nejen na koláče a lekvár. Skvělé jsou i do domácích švestkových knedlíků, kde se jejich sladká chuť krásně doplňuje s jemným těstem a mákem či opraženou strouhankou.
Zralé švestky můžete použít i do smoothie – v kombinaci s banánem a jogurtem vytvoří výživný nápoj plný vitamínů. Milovníci tradičních chutí ocení i švestkový džem, který se hodí na chléb, palačinky či do vánočního pečiva.
FreepikRecepty z jablek
Jablečný štrůdlový závin
Ingredience:
1 balení listového těsta
4 jablka
60 g rozinek
50 g ořechů
2 lžíce cukru
skořice podle chuti
Postup: Těsto rozválejte, posypte nastrouhanými jablky, přidejte cukr, skořici, rozinky a nasekané ořechy. Zaviňte a pečte při 180 °C asi 35 minut.
Jablečná omáčka k masu
Ingredience:
3 jablka
1 cibule
1 lžíce másla
200 ml vývaru
sůl, černý pepř
Postup: Na másle orestujte cibuli, přidejte nastrouhaná jablka, zalijte vývarem a vařte 15 minut. Rozmixujte dohladka, osolte a opepřete. Skvěle se hodí k vepřovému nebo kachnímu masu.
FreepikPečená jablka s medem a ořechy
Ingredience:
4 větší jablka
4 lžíce medu
4 lžíce nasekaných vlašských ořechů
špetka skořice
Postup: Jablka zbavte jádřinců, naplňte je ořechy, medem a skořicí. Položte na plech a pečte 25 minut při 180 °C, dokud nezměknou.
Další recepty z jablek
Jablka patří k nejuniverzálnějším plodům podzimu. Kromě štrůdlu či pečených jablek z nich připravíte i osvěžující jablečný cider, který dokáže zahřát i osvěžit podle způsobu podávání. Výborný je i domácí jablečný džem, který můžete dochutit skořicí nebo hřebíčky. Z jablek se dá připravit i chutný jablečný koláč s tvarohem nebo muffiny, které potěší děti i dospělé.
FreepikRecepty z dýně
Krémová dýňová polévka
Ingredience:
600 g dýně hokkaido
1 cibule
1 litr vývaru
100 ml smetany na vaření
olivový olej, sůl, pepř
Postup: Na oleji osmažte cibuli, přidejte nakrájenou dýni a zalijte vývarem. Vařte 20 minut, potom rozmixujte dohladka a přidejte smetanu. Dochutíte solí a pepřem.
Dýňový chléb se semínky
Ingredience:
500 g hladké mouky
250 g dýňového pyré
1 droždí
1 lžička soli
2 lžíce dýňových semínek
Postup: Z mouky, droždí, soli a dýňového pyré vypracujte těsto. Nechte kynout 1 hodinu, vytvarujte bochník, posypte semínky a pečte při 200 °C 35 minut.
FreepikDýňové rizoto s parmezánem
Ingredience:
250 g rýže arborio
300 g dýně
1 cibule
700 ml zeleninového vývaru
50 g parmezánu
olivový olej, máslo
Postup: Na oleji opražte cibuli, přidejte rýži a postupně podlévejte vývarem. Když je rýže téměř měkká, přimíchejte nastrouhanou dýni a povařte ještě 10 minut. Na závěr vmíchejte parmezán a kousek másla.
Další recepty z dýně
Dýně je skutečně všestranná. Kromě polévky a rizota si z ní můžete připravit nadýchaný dýňový cheesecake s jemně kořeněnou příchutí. Oblíbené jsou i dýňové palačinky, které se skvěle hodí na víkendové snídaně. Ve slané kuchyni má místo například dýňové pyré, které je ideální přílohou k pečenému masu nebo rybě. Dýně se výborně kombinuje i s těstovinami – zkuste například smetanovou dýňovou omáčku s parmezánem.
Podzim na talíři – plný chutí a inspirace
Sezónní vaření je cestou, jak si dopřát čerstvé chutě, ušetřit a zároveň vařit udržitelně. Švestky, jablka a dýně jsou suroviny, které vám umožní připravit jídla plná vůní a barev. Ať už sáhnete po tradičním koláči, svěží omáčce nebo lahodném rizotu, výsledek vás určitě nezklame.
Nebojte se experimentovat a spojovat ovoce či zeleninu i v netradičních kombinacích. Právě tyto malé změny přinesou do vaší kuchyně čerstvý vítr a radost ze společného stolování. A pokud vás naše recepty inspirovaly, určitě objevíte ještě desítky dalších možností, jak si vychutnat podzim na talíři.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik