Znáte výhody konzumace manga? Sladké mango je exotické ovoce, které díky vysokému obsahu antioxidantů posiluje naši imunitu. Obsahuje důležité vitamíny jako B, C, E a také minerály draslík, vlákninu, měď a hořčík. Mango má skvělý vliv na trávení, zrak, pokožku i srdce.
Mango se konzumuje podélným rozkrojením a následným nakrájením dužiny, která má velmi sladkou chuť. Skvěle chutná i čerstvé, ale také ho můžete použít do mnoha dezertů či salátů. Nebo si s oblibou vychutnáte mangové smoothie?
Pokud patříte k milovníkům manga, máme pro vás různé mangové recepty, které stojí za vyzkoušení. Vyzkoušeli byste nějaké mango dezerty nebo třeba mangovou salsu? Všechny mangové recepty, které najdete níže, stojí za vyzkoušení!
TOP recepty s mangem:
1. Ananasovo-mangový sorbet
- 1 mango
- ½ ananasu
- 2 polévkové lžíce kokosového mléka
- 1 polévková lžíce limetové šťávy
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
POSTUP: Jako první očistíme a nakrájíme na drobné kostky mango a ananas. Potom všechno ovoce vložíme do mixéru, přidáme kokosové mléko, limetovou šťávu, cukr a dobře rozmixujeme. Ovocnou masu dáme do mrazáku alespoň na 5 hodin.
Doporučujeme přečíst: Nejlepší recept na jahodové tiramisu!
2. Nepečený mango cheesecake v poháru
- 200 g máslových sušenek
- 1 zralé mango
- 250 g sýra mascarpone
- 250 g kysané smetany
- 3 polévkové lžíce medu
POSTUP: Máslové sušenky rozdrtíme a dáme na dno pohárů. Potom očistíme mango a rozmixujeme ho na pyré. V misce smícháme mascarpone, smetanu a med, které budeme vrstvit do pohárů. Nejprve vložíme do poháru polévkovou lžíci sýrové směsi, potom pyré a opakujeme několikrát.
Takovýto nepečený cheesecake v poháru potom vložíme do lednice na 2 hodiny. Následně můžeme podávat.
3. Mangová salsa
- 3 zralá manga
- 1 středně velká červená paprika
- 1 červená cibule
- lístky čerstvého koriandru
- šťáva z ½ citronu
- sůl a mleté černé koření
POSTUP: Mango očistíme a nakrájíme na menší kostky. Červenou papriku, cibuli a lístky koriandru nakrájíme na drobné kousky a smícháme s mangem. Poté přidáme citronovou šťávu a nakonec osolíme a opepříme podle chuti. Mangová omáčka se skvěle hodí například k tortillám.
Doporučujeme přečíst: Jahodové galetky z listového těsta: S vanilkovým krémem i zmrzlinou jsou TOP
4. Mangová pěna
- 1 čajová lžička práškové želatiny
- voda
- 125 g mangového pyré
- 2 lžíce krystalového cukru
- 125 ml smetany ke šlehání
POSTUP: Jako první připravíme želatinu podle návodu na obalu. Když je hotová, přidáme ji k mangovému pyré a dobře vmícháme, aby se ingredience spojily. Potom přimícháme cukr a smetanu ke šlehání, která směs zjemní. Vše dobře rozmixujeme a nalijeme do pohárů. Dáme minimálně na 2 hodiny do lednice.
5. Mango řezy s citronem
Těsto:
- ½ šálky rozpuštěného másla
- 1 šálka hladké mouky
- 2 čajové lžičky citronové šťávy
- 1 polévková lžíce krystalového cukru
- špetka soli
Náplň:
- 1 zralé mango
- šťáva z 1 citronu
- 3 polévkové lžíce krystalového cukru
- 4 vejce
- 2 žloutky
POSTUP: Nejprve připravíme těsto. Ve mísce smícháme hladkou mouku, máslo, citronovou šťávu, cukr a špetku soli. Vznikne tuhá hmota, kterou rozetřeme na papírem vyložený plech na pečení. Dáme péct při teplotě 175 stupňů na přibližně 10 minut. Mezitím připravíme náplň.
Vejce, žloutky a cukr vyšleháme do pěny, potom přidáme mangové pyré, které jednoduše uděláme rozmixováním zralého manga. Nakonec přidáme citronovou šťávu a vylejeme na upečený, vychladlý korpus. Dáme péct při teplotě 175 stupňů na dalších 10 – 15 minut a následně necháme vychladnout a vložíme na 2 hodiny do lednice.
Doporučujeme přečíst: Recept na domácí pribináček z tvarohu a smetany – chutí ani cenou se mu ten z obchodu nevyrovná!
6. Mangová limonáda
- 1 zralé mango (oloupané a nakrájené)
- šťáva ze 4 citronů
- 3-4 lžíce medu (nebo jiné sladidlo)
- 4 šálky vody
- led
- máta a plátky citronu na ozdobu
POSTUP: Rozmixujte mango do hladka. Přidejte trochu vody, pokud je to potřeba, aby vzniklo husté pyré. V karafě nebo džbánu smíchejte mangové pyré, citronovou šťávu a med. Přidejte vodu a dobře promíchejte. Přizpůsobte sladkost podle chuti. Naplňte sklenice ledem, nalijte limonádu a ozdobte mátou a citronem.