Najít nebo připravit někdy tu správnou přílohu může být náročné. Zvlášť tehdy, pokud nechcete opět vařit rýži nebo brambory. Takže pokud hledáte ideální přílohu na letní grilování, nedělní oběd nebo jen tak k večeři, jste na správném místě.
Zveme vás vyzkoušet jednu z nejchutnějších, nejvoňavějších a nejkřupavějších kombinací, kterou můžete připravit za pár minut a efekt bude dokonalý! Pečená mrkev s fetou a koprem je něco mezi dezertem a zdravou večeří.
Recept na pečenou mrkev s medovou glazurou, fetou a koprem
Tento recept představuje dokonalý mix sladké medové glazury, česneku, bylinek a slaného sýra, který dodá zeleninové klasice nový rozměr. Medové glazé má zázračnou schopnost proměnit obyčejnou zeleninu na něco výjimečného. No a my máme hru s chutěmi rádi.
Když se mrkev upeče do zlatova, některé konce se zkaramelizují a stanou se nebezpečně křupavé (v dobrém slova smyslu). Navíc je to skvělá alternativa k klasickým pečeným bramborám nebo i pečivu. A ačkoliv je to jen příloha, můžete ji sníst i samostatně nebo i jako součást salátu.
Ingredience:
- 5-6 ks mrkve
- 1-2 pl olivového oleje
- 1 pl medu
- 1-2 stroužky česneku
- Sušený nebo čerstvý kopr (nejlépe kombinace obou)
- Sýr feta (rozdrobený)
- Mořská sůl
- Černý pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím si očistěte a podélně rozkrojte mrkve.
- Mrkev dejte do mísy, přidejte olivový olej, med, prolisovaný česnek, kopr, sůl, černý pepř a vše dobře promíchejte.
- Směs dejte na plech s pečicím papírem.
- Pečte přibližně 30-35 minut, dokud mrkev nezačne být zlatavá a na okrajích jemně křupavá.
- Po vyjmutí z trouby posypte fetou a případně ještě čerstvým koprem. Hotovo!
Ptáte se, jak tento recept vylepšit? Pro extra citrusovou chuť přidejte trochu citronové šťávy. Vyzkoušejte i jiné bylinky - petržel, tymián nebo rozmarýn. A pokud nemáte mrkev, dá se krásně doplnit i pečeným batátem. Kromě toho, mrkev si můžete naložit i předem, aby se chuťové profily lépe propojily. Vyzkoušejte!
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @kalefornia_kravings