Dýně je symbolem podzimu, ale nemusí sloužit pouze jako dekorace na Halloween. V kuchyni má široké využití. Jedním z nejchutnějších a nejzdravějších způsobů, jak dýni zpracovat, je uvařit z ní přívarek. Dýňové přívarky jsou výživné, plné vitamínů a minerálů, a co je nejlepší – můžete je připravit na různé způsoby. Určitě si je zamilujete.
Klasický krémový dýňový přívarek
Tento recept patří mezi základní. Přívarek se dá podávat k masu (fašírky, perkelt) nebo jako samostatný hlavní chod.
Ingredience:
- 1 středně velká dýně
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 500 ml mléka (můžete použít i rostlinné mléko)
- 100 ml smetany na vaření
- sůl, černý pepř
- muškátový oříšek
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa (podle chuti)
Postup: Dýni oloupejte (hokkaido můžete nechat se slupkou), zbavte semínek a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a krátce orestujte. Do hrnce přidejte dýni, zalijte ji mlékem a vařte, dokud dýně nezměkne (přibližně 15-20 minut).
Dýni jemně rozmixujte ponorným mixérem, ale můžete ponechat i kousky, které příjemně překvapí na talíři. Přidejte smetanu, dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a podle chuti octem. Pokud je přívarek příliš řídký, zahustěte ho lžící hladké mouky rozmíchané v troše vody.
Podávejte s vařenými bramborami nebo čerstvým chlebem. Výborně se hodí i k masu či fašírkám.
Doporučujeme: Recept na dýňové muffiny z ovesných vloček: Budete je milovat!
Dýňový přívarek s kokosovým mlékem a kari
Tento exotický variant dýňového přívarku je plný orientálních chutí. Kokosové mléko a kari dodají jídlu zajímavou chuť, která potěší vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 1 menší máslová dýně
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kari koření
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- 500 ml zeleninového vývaru
- sůl, černý pepř
- citrónová šťáva (na dochucení)
- koriandr (na ozdobení)
Postup: Oloupejte dýni a nakrájejte na malé kousky. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte trochu oleje a přidejte cibuli. Když je opečená, do hrnce přidejte česnek a kari koření. Krátce opečte, aby se uvolnila vůně koření. Přidejte kousky dýně, zalijte zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem. Vařte, dokud dýně nezměkne (asi 15 minut).
Dýni jemně rozmixujte, ale pár kousků můžete ponechat i v celku. Přívarek dochuťte solí, pepřem a šťávou z citrónu. Před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem. Tento přívarek je výborný s jasmínovou rýží nebo čerstvým chlebem.
Doporučujeme: Dýně hokkaido a její léčivé účinky – proč ji zařadit do jídelníčku?
DepositphotosDýňovo-bramborový přívarek
Kombinace dýně a brambor je klasika, která nikdy nezklame. Tento přívarek je hustý, sytý a vhodný jako hlavní jídlo.
Ingredience:
- 400 g dýně
- 300 g brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- 1 bobkový list
- sůl, černý pepř
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce másla nebo oleje
Postup: Dýni a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a orestujte dozlatova. Přidejte dýni a brambory, zalijte mlékem a vhoďte bobkový list. Vařte, dokud vše nezměkne. Potom vyberte bobkový list a přívarek rozmixujte. Pokud máte rádi hustší konzistenci, část brambor nerozmixujte. Přívarek dochuťte solí, pepřem a octem podle chuti. Podávejte s chlebem nebo pečenou klobásou.
DepositphotosDýňový přívarek s mrkví a zázvorem
Pokud máte rádi sladko-pikantní kombinace, můžete do přívarku přidat mrkev a zázvor. Tento recept je skvělý na chladné podzimní dny, protože vás příjemně zahřeje.
Ingredience:
- 1 středně velká dýně (hokkaido nebo máslová)
- 3 větší mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- sůl, černý pepř
- citrónová šťáva (podle chuti)
Postup: Dýni a mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci na oleji orestujte cibuli dozlatova, přidejte česnek a zázvor a chvíli smažte, aby se uvolnila jejich aróma. Přidejte mrkev a dýni, zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud zelenina nezměkne. Směs rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou. Přívarek je výborný s pečivem, případně ho můžete podávat i s vařenými bramborami.
Doporučujeme: Nejlepší dezerty z dýně – tyto recepty stojí za vyzkoušení!
Dýňovo-čočkový přívarek
Pokud hledáte výživnější recept, přidejte do dýňového přívarku červenou čočku. Tato kombinace je ideální pro vegetariány.
Ingredience:
- 1 středně velká dýně
- 200 g červené čočky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sůl, černý pepř
- koření podle chuti (kari, římský kmín)
Postup: Dýni oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli nasekejte nadrobno a orestujte ji na oleji spolu s česnekem. Přidejte rajčatový protlak, čočku a dýni. Zalijte vývarem a vařte, dokud čočka a dýně nezměknou. Podle chuti přidejte koření, sůl a pepř. Pokud přidáte i kari nebo římský kmín, jídlo získá exotickou chuť. Můžete podávat i s pečivem.
Nasýtíte se i bez polévky
Dýňové přívarky jsou skvělým způsobem, jak využít podzimní úrodu dýní a připravit z nich rozmanitá, chutná a zdravá jídla. Ať už se rozhodnete pro klasiku, nebo přidáte trochu exotických chutí, určitě si pochutnáte na výživném jídle, které zahřeje tělo. Na přípravě přívarků je navíc skvělá ještě jedna věc – že si v ten den můžete dovolit vykašlat se na polévku.