Recept na citronové brownies – ten nejvíc svěží letní moučník na víkend!

citronové brownies

Citronové brownies, známé také jako „lemonies“, jsou sladkým pokušením, které spojuje svěžest citrusů s jemnou vláčností a lahodnou strukturou. Tento koláček je jako stvořený na letní víkend – osvěží, potěší a dodá vám energii i během horkých dnů. Jeho krásná žlutá barva a jemná vůně citronů vám vykouzlí úsměv už při prvním pohledu, a když ochutnáte, zjistíte, že jde o dokonalou rovnováhu mezi sladkým a kyselým.

Díky jednoduché přípravě a dostupným ingrediencím si lemonies zvládnete připravit kdykoli, když vás přepadne chuť na něco svěžího. Jsou vláčné, jemné a doslova se rozpouštějí na jazyku. Stačí k nim sklenice ledového čaje, limonády nebo jen dobrá káva a máte dezert, který si zamiluje celá rodina.

Recept na svěží letní lemonies

Pokud hledáte dezert, který osvěží i potěší chuťové pohárky, toto citronové brownies je přesně tím pravým. Jemně kyselá chuť čerstvého citronu ve spojení se sladkou a hladkou polevou vytváří harmonii, která vám připomene letní den, ať je venku jakékoli počasí. Příprava je jednoduchá, ale výsledek působí, jako byste strávili hodiny v kuchyni – proto neváhejte, připravte si ho a vychutnejte každý lahodný kousek.  

Ingredience na citronové brownies

NA CITRONOVÉ KOSTKY (Lemonies):

  • 250 g krystalového cukru (1 ¼ šálky)

  • 3 velká vejce, pokojové teploty

  • 2 polévkové lžíce čerstvé citronové kůry

  • 3 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy

  • 175 g nesoleného másla, rozpuštěného a vychladlého (¾ šálky)

  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

  • 260 g hladké mouky, odměřené lžící a zarovnané (2 šálky)

  • ½ čajové lžičky soli

NA POLEVU:

  • 130 g práškového cukru (1 šálka)

  • 1–2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy

  • citronová kůra (na posypání)

Postup přípravy citronového brownies

Troubu si předehřejte na 175 °C. Menší čtvercový plech s rozměry přibližně 20 × 20 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení tak, aby přesahoval i po stranách – koláč se vám pak bude snadno vyjímat.

Ve větší míse vyšlehejte krystalový cukr s vejci a nastrouhanou citronovou kůrou, dokud se cukr téměř nerozpustí a směs nebude nadýchaná. Za stálého míchání tenkým proudem přilévejte citronovou šťávu, následně rozpuštěné a vychladlé máslo a vanilkový extrakt. Nakonec vmíchejte hladkou mouku se solí, dokud nevznikne hladké těsto.

Těsto nalijte do připravené formy a pečte přibližně 28 – 32 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde s několika vlhkými, ale ne syrovými drobky. Hotové brownies nechte úplně vychladnout přímo ve formě při pokojové teplotě.

Příprava citronové polevy: V střední míse smíchejte práškový cukr s jednou lžící čerstvé citronové šťávy a metličkou vymíchejte dohladka. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte ještě trochu šťávy, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Polevu rovnoměrně přelijte přes vychladlé brownies a posypte je čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou.

Koláč můžete nakrájet ihned, ale pokud chcete mít dokonale čisté řezy, nechte polevu ztuhnout alespoň hodinu – pak se vám kousky budou krájet i servírovat bez nepořádku.

lemonies
instagram.com/eatsdelightfulblog

Tipy na obměnu receptu:

  • Nahraďte citronovou kůru a šťávu za limetkovou – získáte svěží, jemně exotickou chuť.

  • Do těsta můžete přidat hrstku čerstvých borůvek, které během pečení pustí šťávu a dodají koláči ovocný akcent.

  • Pro extra vláčnost vmíchejte do těsta 2 lžíce kysané smetany nebo řeckého jogurtu.

  • Pokud chcete intenzivnější citrusovou chuť, přidejte do polevy i špetku citronového extraktu.

  • Polevu můžete obohatit o lžíci bílé čokolády rozpuštěné v citronové šťávě – výsledek bude jemnější a krémovější.

Sladká tečka plná svěžesti

Citronové brownies jsou důkazem, že i klasický koláč se dá připravit v netradiční a svěží verzi. Jejich lahodná kombinace jemně kyselé chuti citronu a sladké polevy vás okamžitě naladí na letní vlnu, ať už je podáváte ke kávě, nebo jako lehký dezert po večeři. Díky jednoduchému postupu a dostupným surovinám se tento recept rychle stane stálicí ve vaší kuchyni.

Nebojte se experimentovat s příchutěmi a doplňky – koláč snese ovoce, čokoládu i zajímavé koření, jako například kardamom či mletý zázvor. A co je nejlepší, výsledek vždy potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči, protože krásný citronový odstín a voňavá poleva z něj dělají dezert, který jednoduše láká k ochutnání.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/eatsdelightfulblog

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE