Citronové brownies, známé také jako „lemonies“, jsou sladkým pokušením, které spojuje svěžest citrusů s jemnou vláčností a lahodnou strukturou. Tento koláček je jako stvořený na letní víkend – osvěží, potěší a dodá vám energii i během horkých dnů. Jeho krásná žlutá barva a jemná vůně citronů vám vykouzlí úsměv už při prvním pohledu, a když ochutnáte, zjistíte, že jde o dokonalou rovnováhu mezi sladkým a kyselým.
Díky jednoduché přípravě a dostupným ingrediencím si lemonies zvládnete připravit kdykoli, když vás přepadne chuť na něco svěžího. Jsou vláčné, jemné a doslova se rozpouštějí na jazyku. Stačí k nim sklenice ledového čaje, limonády nebo jen dobrá káva a máte dezert, který si zamiluje celá rodina.
Recept na svěží letní lemonies
Pokud hledáte dezert, který osvěží i potěší chuťové pohárky, toto citronové brownies je přesně tím pravým. Jemně kyselá chuť čerstvého citronu ve spojení se sladkou a hladkou polevou vytváří harmonii, která vám připomene letní den, ať je venku jakékoli počasí. Příprava je jednoduchá, ale výsledek působí, jako byste strávili hodiny v kuchyni – proto neváhejte, připravte si ho a vychutnejte každý lahodný kousek.
Ingredience na citronové brownies
NA CITRONOVÉ KOSTKY (Lemonies):
250 g krystalového cukru (1 ¼ šálky)
3 velká vejce, pokojové teploty
2 polévkové lžíce čerstvé citronové kůry
3 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
175 g nesoleného másla, rozpuštěného a vychladlého (¾ šálky)
1 čajová lžička vanilkového extraktu
260 g hladké mouky, odměřené lžící a zarovnané (2 šálky)
½ čajové lžičky soli
NA POLEVU:
130 g práškového cukru (1 šálka)
1–2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
citronová kůra (na posypání)
Postup přípravy citronového brownies
Troubu si předehřejte na 175 °C. Menší čtvercový plech s rozměry přibližně 20 × 20 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení tak, aby přesahoval i po stranách – koláč se vám pak bude snadno vyjímat.
Ve větší míse vyšlehejte krystalový cukr s vejci a nastrouhanou citronovou kůrou, dokud se cukr téměř nerozpustí a směs nebude nadýchaná. Za stálého míchání tenkým proudem přilévejte citronovou šťávu, následně rozpuštěné a vychladlé máslo a vanilkový extrakt. Nakonec vmíchejte hladkou mouku se solí, dokud nevznikne hladké těsto.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte přibližně 28 – 32 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde s několika vlhkými, ale ne syrovými drobky. Hotové brownies nechte úplně vychladnout přímo ve formě při pokojové teplotě.
Příprava citronové polevy: V střední míse smíchejte práškový cukr s jednou lžící čerstvé citronové šťávy a metličkou vymíchejte dohladka. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte ještě trochu šťávy, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Polevu rovnoměrně přelijte přes vychladlé brownies a posypte je čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou.
Koláč můžete nakrájet ihned, ale pokud chcete mít dokonale čisté řezy, nechte polevu ztuhnout alespoň hodinu – pak se vám kousky budou krájet i servírovat bez nepořádku.
instagram.com/eatsdelightfulblogTipy na obměnu receptu:
Nahraďte citronovou kůru a šťávu za limetkovou – získáte svěží, jemně exotickou chuť.
Do těsta můžete přidat hrstku čerstvých borůvek, které během pečení pustí šťávu a dodají koláči ovocný akcent.
Pro extra vláčnost vmíchejte do těsta 2 lžíce kysané smetany nebo řeckého jogurtu.
Pokud chcete intenzivnější citrusovou chuť, přidejte do polevy i špetku citronového extraktu.
Polevu můžete obohatit o lžíci bílé čokolády rozpuštěné v citronové šťávě – výsledek bude jemnější a krémovější.
Sladká tečka plná svěžesti
Citronové brownies jsou důkazem, že i klasický koláč se dá připravit v netradiční a svěží verzi. Jejich lahodná kombinace jemně kyselé chuti citronu a sladké polevy vás okamžitě naladí na letní vlnu, ať už je podáváte ke kávě, nebo jako lehký dezert po večeři. Díky jednoduchému postupu a dostupným surovinám se tento recept rychle stane stálicí ve vaší kuchyni.
Nebojte se experimentovat s příchutěmi a doplňky – koláč snese ovoce, čokoládu i zajímavé koření, jako například kardamom či mletý zázvor. A co je nejlepší, výsledek vždy potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči, protože krásný citronový odstín a voňavá poleva z něj dělají dezert, který jednoduše láká k ochutnání.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/eatsdelightfulblog