Vyzkoušej ty nejlepší recepty z bezu

Květen je čas lásky, ale také sezóna černého bezu, jehož květy se obvykle objevují právě v tomto období. V přírodě ho poznáte velmi snadno – černý bez má květy typicky zbarvené do bíla nebo bílo-žlutě, jsou malé a rostou ve svazečcích, které na pohled tvoří kytičky. V přírodě je určitě nepřehlédnete ani díky jejich vůni, která je sladká.

Bez černý roste téměř všude, proto není problém ho v přírodě najít. Stačí se jen vydat na zdravotní procházku, vzít s sebou košík a nasbírat květy, které mají všestranné využití.

Právě zmiňované květy obsahují množství živin, díky kterým má černý bez léčivé účinky. Pozor si však musíte dávat na plody, které jsou v syrovém stavu jedovaté, stejně jako samotné květy. Milujete i vy domácí bezový sirup? A co třeba usmažit květy bezu? Nebo z nich něco upéct či připravit alkoholický nápoj? Více receptů najdete níže!

Doporučujeme: Co se stane s tvým tělem, když vypiješ tento nápoj z kurkumy?

Účinky černého bezu

Černý bez obsahuje několik vitamínů skupiny B, stejně jako vitamín C, antioxidanty, flavonoidy a éterické oleje. I díky nim mezi jeho účinky můžeme zařadit:

  • protizánětlivé účinky, 
  • antioxidační účinky, 
  • podpora dýchání a čištění dýchacích cest, 
  • bez snižuje hladinu cukru v krvi, 
  • zmírňuje stres a napětí, 
  • pomoc při onemocněních dýchacích cest, 
  • chrání před viry i bakteriemi.

Jeho účinky jsou nesporné, ale neztrácí se ani v kuchyni. Z bezu se totiž připravuje množství receptů, které stojí za to vyzkoušet.

TOP recepty z černého bezu:

1. Čaj z květů bezu – lahodný bezový nápoj 

Pokud se rozhodnete vyzkoušet bezový čaj, nejlépe bude, když sáhnete po sušených bezových květech. Ty si můžete buď sami usušit nebo koupit přímo sušený bez v obchodě. Nemusíte se bát ani čerstvého bezu, avšak v tomto případě platí, že se nesmí konzumovat v syrovém stavu.

Bezový čaj následně připravíte tak, že hrst čerstvých květů (nebo sušené bezové květy) zalijete ½ litrem převařené vody. Nechte louhovat 10 minut, sceďte a popíjejte.

Bezový čaj můžete vylepšit i zázvorem, citronem nebo smíchat s jinými bylinkami, například s lípovými květy.

TIP – Jak sušit bezové květy? Na sušení bezových květů je nejprve důkladně očistíme a rozložíme na čistou látku nebo papír v jedné vrstvě, aby se vzduch mohl volně pohybovat kolem každého květu. Květy necháme na suchém, větraném místě bez přímého slunečního záření, kde budou sušit několik dní, dokud nebudou úplně suché a křehké. Po úplném vysušení je jemně sbíráme a ukládáme do uzavřené nádoby, aby si zachovaly aromu a byly chráněné před vlhkostí a světlem.

Doporučujeme: Majoránka: Co všechno dokáže? Připrav si čaj nebo olej a sleduj!

Čaj z květů bezuDepositphotos

2. Domácí bezový med 

  • 1 kg bezových květů (čerstvé bezové květy) 
  • 1 litr studené vody 
  • 1 kg cukru 
  • 1 bio citron

POSTUP: Květy si opláchneme pod studenou vodou, zbavíme je stopkách a necháme vyschnout. Citron si nakrájíme na kostky a spolu s bezovými květy ho vložíme do hrnce. Přilejeme vodu a dáme vařit. Vaříme přibližně 15 minut, poté odstavíme a necháme 24 hodin odstát.

Druhý den směs přecedíme přes plátno nebo gázu. Do šťávy přidáme cukr a dáme vařit. Vaříme, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs nezhustne. Hotovým medem naplníme připravené skleněné nádoby a dobře uzavřeme.

3. Bezový džem

  • 1 kg očištěných plodů černého bezu 
  • 500 g krystalového cukru 
  • 1 gelfix 
  • 1 PL citronové šťávy 

POSTUP: Plody černého bezu si očistíme, umyjeme a necháme odkapat. Když oschnou, přeložíme je do hrnce a povaříme přibližně 10 minut. Vzniklou hmotu propasírujeme přes síto, čímž získáme čistou šťávu. Nezapomeňte plody pořádně „vyždímat“, abyste z nich získali co nejvíce směsi.

Směs přelejte do hrnce, přidejte gelfix, cukr a citronovou šťávu. Džem opět povařte a po dovaření jím naplňte připravené skleněné poháry. Poháry uzavřete, obrátíte na chvíli dnem vzhůru a následně nechte vychladnout. Hotový džem skladujte v chladném prostoru.

Podívejte se také: Proč jíst sušené švestky? Nejen chutnají, ale i léčí. Zjisti více!Bezový džemDepositphotos

4. Domácí bezový likér z květů 

  • přibližně 20 ks květů černého bezu 
  • 750 ml alkoholu (ideálně čistý alkohol – vodka) 
  • 3 plátky citronu 
  • 100 ml medu

POSTUP: Bezové květy opláchneme pod vodou, abychom se zbavili všech much a případné pavučiny. Necháme pořádně vyschnout a zbavíme hrubých stonků. Takto připravené bezové květy přeložíme do skleněné uzavíratelné nádoby, přidáme plátky citronu a zalejeme alkoholem. Nádobu uzavřeme a necháme 3 až 4 týdny odležet na tmavém místě. Po měsíci přecedíme, primícháme med a vychutnáváme si lahodný bezový likér.

5. Bezovica 

Není bezovica jako bezovica. Někdo za bezovicu považuje alkoholický likér a jiný nealko koktejl, který se nechává louhovat na slunci. Na nealko bezovicu potřebujete:

  • 10 ks bezových květů 
  • 2 litry vody 
  • 50 dkg cukru 
  • citron

POSTUP: Do vody dáme cukr a vaříme do té doby, dokud se cukr úplně nerozpustí. Cukrovou vodu necháme vychladnout a přelijeme do skleněného poháru. Přidáme bezové květy, na kolečka nakrájený citron (i s kůrou, proto volte bio citron) a nádobu přikryjeme celofánem, do kterého uděláme dírky.

Bezovicu necháme týden na slunci louhovat. Po týdnu přelijeme do lahví a vychutnáváme si chutnou limonádu, kterou je ideální skladovat v chladu.

6. Bezové víno 

  • 20 velkých květů černého bezu 
  • 4 litry vody 
  • Šťáva a kůra z 1 citronu 
  • Šťáva a kůra z 1 pomeranče 
  • 1 kilogram cukru 
  • 1 balíček vinných kvasinek 

POSTUP: Nejprve najdeme a posbíráme přibližně 20 velkých květů černého bezu. Ujistíme se, že jsou čerstvé a bez hmyzu. Květy vložíme do velké nádoby a přidáme 4 litry vody. Přidáme šťávu a kůru z jednoho citronu a jednoho pomeranče, přičemž se ujistíme, že kůra není hořká.

Přidáme 1 kilogram cukru a důkladně zamícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nakonec přidáme 1 balíček vinných kvasinek, které urychlí fermentační proces. Nádobu zakryjeme čistou utěrkou nebo pokličkou s malým otvorem, aby mohl unikat oxid uhličitý.

Necháme stát na teplém místě asi týden, přičemž každý den promícháme. Po týdnu směs přecedíme přes jemné sítko a přelijeme do čistých lahví. Lahve uzavřeme a necháme zrát alespoň tři měsíce na chladném a tmavém místě.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE