Jaké léčivé účinky má mrkvová šťáva? Budeš překvapená!

Mrkev je velmi zdravá zelenina plná vitamínů a minerálů. Mnoho lidí ji má zařazenou do kategorie polévkové zeleniny a čerstvou ji konzumuje málokdo.

Z mrkve se však vyrábí i jeden úžasný nápoj, který v sobě skrývá množství benefitů pro zdraví člověka. Mluvíme o kvalitní mrkvové šťávě, která představuje ideální formu zdroje několika tělu prospěšných látek.

 Tento nápoj, kromě jiného, podporuje imunitní systém a snižuje vysoký krevní tlak. Přečtěte si, co všechno dokáže poskytnout našemu tělu mrkvová šťáva! Proč je pití mrkvové šťávy pro nás prospěšné? Jaké má účinky na zdraví a zdravotní výhody? Jaké důležité živiny obsahuje? Máme mnoho dobrých důvodů, proč ji pít! 

Pozri také: Co se stane s tvým tělem, když vypiješ tento nápoj z kurkumy?

Klasická mrkev prospěšná pro zdraví – jaké jsou její blahodárné účinky? 

Mrkev obecná je dvouletá rostlina z čeledi miříkovité. Je to zemědělská kulturní plodina, která se vyskytuje především v Evropě a Severní Americe, ale pěstuje se již téměř po celém světě. Pravděpodobně však pochází z jižní Asie, kde stále přežívá jako divoce rostoucí rostlina. 

Pro mrkev obecnou jsou charakteristické silně stříhané listy, které mají velmi příjemnou aromu a její oranžový až červený kořen určený ke konzumaci. Různě ve světě můžeme objevit kořeny mrkve i žluté, nebo dokonce bílé nebo černé barvy.

Podzemní část rostliny má typický kuželovitý tvar, který může být zkroucený. Mrkev je zdrojem mnoha minerálních látek, stopových prvků a vitamínů. Je bohatá zejména na betakaroten, který v těle působí jako antioxidant.

Patří mezi druhy zeleniny, které se až tak často nekonzumují syrové. Vařená forma však zajišťuje, že karotenoidy v mrkvi se do celého lidského organismu mnohem snáze vstřebávají.

Doporučujeme: Jak správně konzumovat kaki? Takto podpoříš jeho dozrávání!

MrkevDepositphotos

Výživné složky – proč pít mrkvovou šťávu? 

Zjistili jsme, že vařená mrkev má v něčem navrch oproti syrové. Nicméně i pečlivě připravená kvalitní mrkvová šťáva má své nepřekonatelné výhody. Představte si, že pár deci mrkvové šťávy vám doplní tělu prospěšné látky z několika kusů této zeleniny. Vypít sklenici chutného nápoje se zdá být tedy mnohem snazší.

  • Šťáva vám přitom zajistí přísun důležité vlákniny, omega 3 a 6 mastných kyselin, luteinu a kyseliny listové i pantotenové. 
  • Má vysoký obsah vitaminů, je zdrojem vitaminu A, C, K i E. 
  • Ukrývá několik minerálů a stopových prvků – zdroj železa, draslíku, hořčíku, zinku, vápníku či fosforu. 

Užitečné vlastnosti mrkvové šťávy 

Pití kvalitní mrkvové šťávy zajistí silnou podporu obranyschopnosti. Pro odolnější imunitní systém vám přitom stačí 2 deci nápoje denně. Šťáva z mrkve je prevencí proti rozšířeným civilizačním a kardiovaskulárním onemocněním či chřipce.

Zlepšuje trávení, působí na krevní tlak 

Známé jsou i další účinky mrkvové šťávy. Chrání buňky před volnými radikály a detoxikuje tělo od škodlivin. Mrkvová šťáva zlepšuje hladinu krevního tlaku a cholesterolu (prevence srdečně-cévních onemocnění). Pozitivní vliv má na pokožku, ledviny i trávicí soustavu.

Mrkvová šťáva podporuje metabolismus, zdravé trávení a pravidelné vyprazdňování. Mrkvovou šťávu je ideální konzumovat ráno nalačno, protože je tehdy pro tělo nejsnáze stravitelná.

Vliv mrkvové šťávy na pokožku 

Mrkvová šťáva také posiluje zdraví pokožky. Její pravidelné pití má blahodárný vliv na pleť. V případě, že toužíte po zářivé pokožce, vyplatí se zařadit do jídelníčka mrkvovou šťávu. Ta čistí játra a detoxikuje organismus, což má vliv i na naši pokožku. Tedy, pokud se zbavíte toxinů, vaše pokožka bude čistější a zdravější.

Mrkev je také bohatá na vitamin A, který pokožku hydratuje a chrání před poškozením. Takže má anti-aging účinek. Díky tomu bude mít vaše pleť mladistvější vzhled.

Doporučujeme: Vitamínová bomba v podobě černého granátu – ostružiny!domácí mrkvový džusDepositphotos

Recept na domácí mrkvový džus 

Pokud hledáte mrkvovou šťávu v obchodě, dávejte pozor na to, aby měla co nejmenší obsah přidaného cukru. Stále však může obsahovat i konzervační či další nevhodné látky. Ideální je proto si připravit čerstvou domácí mrkvovou šťávu s menším množstvím cukru, přičemž budete přesně znát její složení.

Na domácí šťávu z mrkve budete potřebovat:

  • 0,5 kg oranžové zeleniny,
  • 1 pomeranč, 
  • 250 g cukru, 
  • 10 g kyseliny citronové, 
  • 1,5 litru vody. 

Jak se připravuje sladká mrkvová šťáva 

Mrkev umyjte, očistěte, nakrájejte na menší kousky, vhoďte do hrnce s vodou a dejte vařit přibližně na 20 minut Poté si oloupejte pomeranč a umyjte ho pod teplou tekoucí vodou.

Následně ho nakrájejte na několik částí a přidejte vařit k mrkvi na dalších 20 minut. Po dovarení celou směs rozmixujte na jednotnou hmotu tyčovým mixérem.

Ve druhém hrnci si ještě musíte připravit sirup z vody, kyseliny citronové a cukru, ideálně třtinového. Když začne hustnout, přidejte ho do mrkve. Na závěr vše spolu ještě jednou vymixujte a můžete podávat sklenici mrkvové šťávy.

Skladování mrkvové šťávy: V lednici vám tato mrkvová šťáva vydrží 5 dní. Na dlouhodobé uskladnění ji nezapomeňte sterilizovat.

TIP: Ideální kombinací je také mrkev a jablko. Proto při přípravě domácí mrkvové šťávy vyzkoušejte použít i chutná zdravá jablka. Experimentovat můžete dokonce i se zázvorem.

Jak se připravuje sladká mrkvová šťávaDepositphotos

Vhodné denní množství šťávy z mrkve 

Kolik šťávy denně pít? Doporučené množství mrkvové šťávy na denní konzumaci se může lišit v závislosti na individuálních zdravotních stavech a nutričních potřebách. Obecně se však považuje za vhodné množství přibližně 250 ml (přibližně jeden pohár) mrkvové šťávy denně.

Toto množství poskytuje značnou dávku vitamínu A a dalších živin, aniž byste překročili doporučenou denní dávku nebo způsobili vedlejší účinky spojené s nadměrným příjmem beta-karoténu.

Pokud jde o vitamín A, je důležité si uvědomit, že nadměrný příjem tohoto vitamínu může být toxický, a proto je dobré nekonzumovat příliš mnoho mrkvové šťávy, zvláště pokud užíváte jiné doplňky obsahující vitamín A nebo konzumujete mnoho dalších zdrojů beta-karoténu.

Kontraindikace při pití mrkvové šťávy 

Při pití mrkvové šťávy mohou být některé kontraindikace, které by měly být zváženy zejména při jejím nadměrném konzumování. Mrkvová šťáva je vysoko výživná a obsahuje množství vitamínu A, ale jsou určité situace, kdy by se jí lidé měli vyhýbat nebo ji konzumovat opatrně:

  1. Hyperkarotenémie: Nadměrná konzumace mrkvové šťávy může způsobit hyperkarotenémii, stav, při kterém se kůže zbarví do oranžova kvůli velkému množství beta-karoténu v těle. Tento stav obvykle není nebezpečný, ale může být znepokojivý. 
  2. Problémy s ledvinami: Lidé s onemocněním ledvin by měli být opatrní při konzumaci velkého množství mrkvové šťávy, protože může obsahovat mnoho draslíku, což může být problematické při omezené funkčnosti ledvin. 
  3. Warfarin a další antikoagulanty: Mrkvová šťáva může interagovat s některými léky, včetně warfarinu (antikoagulant).
  4. Diabetes a hyperglykémie: I když mrkvová šťáva obsahuje přirozeně se vyskytující cukry, nadměrné množství může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi. Osoby s diabetem by měly monitorovat jejich příjem a přizpůsobit ho podle potřeby.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE