Víš, jak dlouho vydrží uvařené vejce? Inspiruj se, jak ho využít.

jak dlouho vydrží uvařené vejce

Jak dlouho vydrží potraviny v lednici poté, co je otevřeme nebo uvaříme, je vždy záhadou. Kdo by si pamatoval doporučenou spotřebu různých druhů potravin? Někdy se však stává, že se jaksi zapomeneme a necháme některé zpracované potraviny v lednici déle, než je dobré pro ně i pro nás.

Jiné je to s potravinami, jako je zelenina či ovoce, případně s mléčnými výrobky, jako jsou sýry či jogurty, které obvykle vydrží déle, než označuje jejich datum spotřeby. Víte však, kolik vydrží uvařené vejce? My vám na to dáme odpověď a inspirujeme vás, jak vejce natvrdo využít, když vám jednoduše zůstanou „na ocet“.

Po kolika dnech v lednici je vařené vejce jedlé? Je možné, že v lednici uskladněná vejce vydrží několik dní?

Tip pro vás: Nemůžete odolat chipsům? Vyzkoušejte tyto recepty na zdravé chipsy

Neošlupané vejce natvrdo vydrží déle než oloupané

Pamatujte, že pokud mluvíme o skladování uvařeného vejce, rozhoduje jeden důležitý faktor, a to, zda jste ho před skladováním oloupali ze skořápky nebo ne.

Je logické, že oloupané vejce vydrží o něco kratší dobu, než to, které má ještě ochranu ve formě skořápky.

Proto, pokud můžete, raději oloupejte vejce na pomazánku nebo na chlebíčky méně, než více. V případě potřeby pak můžete doloupat o jedno vejce navíc, pokud se vám stane, že vám bude chybět.

Podívejte se také: Banánovo-ovesné lívance – zdravý a chutný start do nového dne

Jak dlouho uchovávat vejce natvrdo?
Depositphotos

Doba skladování vajec – jak dlouho uchovávat vejce natvrdo?

A teď k věci. Kolik tedy můžeme v chladu skladovat uvařené vejce? Jaký je čas použitelnosti vařených vajec? Se skořápkou ho můžete klidně nechat odpočívat ve vaší lednici týden až týden a půl. Pokud do té doby vejce nevyužijete, určitě ho vyhoďte, abyste si nezpůsobili nějakou střevní chorobu (jako je např. infekce salmonelou).

Nezapomeňte však vejce odložit do chladu do dvou hodin od uvaření a nejlépe uděláte, pokud ho budete skladovat v uzavřené nádobě.

Pravidlo zchladit uvařené vejce platí i pro variantu bez skořápky. Jak skladovat oloupaná vejce? Oloupané vejce však zabalte do potravinové folie a uskladněte v uzavřené nádobě. Takto chráněné vejce vydrží 3 dny, ale maximálně 5 dní. Potom se stává odpadem.

Jak využít vejce natvrdo?

Pokud se stane i ve vaší kuchyni, že uvaříte příliš mnoho vajec, ale nevíte, co s nimi, nechte se inspirovat těmito radami! Vejce natvrdo totiž nemusíte jíst jen k snídani nebo s ním zdobit chlebíčky.

Co takhle udělat v neděli sekanou nebo španělské ptáčky a vejce použít jako náplň? Vejce můžete použít i do salátu. Zamíchejte si do něj svou oblíbenou zeleninu, zmíněné vejce na čtvrtky a dochuťte plátkem vyškvarkované slaniny.

Je to delikatesa a salátek dostane úplně nový rozměr. Pokud přece jen preferujete vejce využít na snídani, dejte mu novou podobu. Například ho nastrouhejte, přidejte jogurt, trochu majonézy a pažitku a máte svěží pomazánku na tmavý chléb. Vařená vejce jsou také skvělou volbou k přílohám – bramborovému, fazolovému, cuketovému, dýňovému a podobně.

Recepty, ve kterých uplatníte vařená vejce natvrdo:

1. Vajíčková pomazánka se čočkou – TOP způsob, jak využít vařené vejce 

Ingredience:

  • 100 g červené čočky 
  • 1 vejce 
  • 1 stroužek česneku 
  • 1 PL olivového oleje 
  • sůl 
  • 1/2 ČL mleté sladké papriky 
  • mletý černý pepř 
  • 1 ČL sušeného koriandru 

Postup: Propláchnutou čočku uvaříme ve vodě do měkka (asi 10 až 12 minut). Vejce si také uvaříme natvrdo. K uvařené čočce přidáme prolisovaný česnek, olivový olej, sůl, pepř, mletou papriku a koriandr.

Mixérem důkladně rozmixujeme na kaši. Poté do směsi přidáme nastrouhané vejce jemně. Podáváme na křupavém pečivu.

Doporučujeme: Dokonalá avokádová pomazánka 5x jinak: Každá stojí za vyzkoušení!

Vajíčková pomazánka
Depositphotos

2. Majonézový vaječný salát se stonkovým celerem

  • 6 natvrdo uvařených vajec 
  • 1/4 šálku majonézy 
  • 2 lžíce plnotučného jogurtu 
  • 1 malá cibule 
  • 1 střední okurka 
  • 1 stonek celeru 
  • 2 lžičky hořčice 
  • sůl, černý pepř, čerstvé bylinky (pažitka, petržel)

Postup: Vejce oloupejte. Oloupané vejce nastrouhejte na hrubém struhadle nebo je ručně nasekejte. Dejte je do velké mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, okurku a celer do mísy s vejci. V menší míse smíchejte majonézu, jogurt, hořčici, sůl a pepř. Pokud máte rádi bylinky, můžete je také přidat.

Směs nalijte na vejce a zeleninu a jemně promíchejte, aby se vše dobře spojilo. Chuť si zkontrolujte a případně dochuťte solí nebo kořením. Před podáváním nechte salát alespoň hodinu v lednici, aby se chutě spojily.

3. Plněná vejce s avokádem

  • 6x čerstvá vejce vařená natvrdo 
  • 1 velké zralé avokádo 
  • 1 malá cibule 
  • 1 malé rajče 
  • 1/4 čajové lžičky mleté kůry z limetky (nebo citronu) 
  • čerstvá petrželová nať 
  • sůl 
  • 1/2 čajové lžičky mleté červené papriky

Postup: V míse smíchejte měkké avokádo, nakrájenou cibuli, nakrájené rajče, mletou kůru z limetky nebo citronu, sůl, černý pepř a podle chuti mleté koření nebo červenou papriku. Pomocí vidličky rozmíchejte ingredience, až získáte hladkou náplň.

Oloupejte vařená vejce a opatrně je rozřízněte na poloviny. Vyberte žloutky a dejte je do mísy, primíchejte k náplni. Bílky umístěte na talíř nebo do podávací mísy. Do každé poloviny vejce dejte lžičku náplně. Můžete náplň aplikovat jednoduše lžičkou nebo ji umístit do sáčku na zdobení a vytlačit ji do vajec pro krásně zdobený vzhled.

Na vrch každého plněného vejce můžete přidat malý kousek čerstvé petrželové nati. Plněná vejce můžete nechat chvíli v lednici, aby se vychladila a náplň se spojila s bílky. Potom je můžete podávat jako součást občerstvení, předkrmu nebo přílohy k hlavnímu jídlu.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE