Jak správně zpracovat a jíst granátové jablko?

jak zpracovat granátové jablko

Ano, uznáváme, pokud se právě nenachází v akci, granátové jablko není v našich končinách zrovna nejlevnější. Do jeho koupě se však přesto vyplatí investovat. Je totiž jedinečným zdrojem antioxidantů a vitamínů. V této podobě je doslova zdravou bombou, která vám dodá energii téměř okamžitě.

Pomůže ulevit při nemoci, dokonce umí uklidnit podrážděnou pleť a zlikvidovat bakterie a bacily. Granátové jablko je také silně protirakovinové, antivirové a posiluje imunitu.

Jak granátové jablko rychle očistit a správně konzumovat? Jaké zdravotní účinky a zdravotní benefity má granátové jablko? Jak koupit granátové jablko, které je zralé? Jak granátové jablko skladovat? Všechny důležité informace se dozvíte v našem článku!

Tip pro vás: Ovesné vločky a hubnutí: Pomohou, nebo kvůli nim přiberete?

Co jste o granátovém jablku možná nevěděli? 

Tento ovocný poklad pochází z oblasti, která zahrnuje moderní Írán až po severní Indii a už tisíciletí je oslavován v mnoha starověkých kulturách za své zdravotní přínosy a symbolický význam. Granátové jablko roste na keři nebo malém stromu, Punica granatum, u nás granátovník púnský, který je cenný pro své sytě červené plody. Každý z těchto plodů obsahuje stovky šťavnatých semínek.

Co možná nevíte, je, že granátové jablko má hluboké kořeny v mytologii a historii. Například v řecké mytologii je spojováno s příběhem Persefony a je symbolem obnovy a plodnosti. V mnoha kulturách je považováno za symbol prosperity a úspěchu.

Díky svým výživovým hodnotám a pozitivním účinkům na zdraví je v současnosti populární po celém světě, nejen v kuchyni, ale i v tradiční medicíně.

Doporučujeme přečíst: Toto prozrazuje barva tvého auta o tvé osobnosti!

Obsah granátového jablka Depositphotos

Obsah granátového jablka – nutriční hodnoty 

Jíst granátové jablko se vyplatí především proto, že je zdrojem mnoha cenných látek, obsahuje různé vitamíny a minerály. Šťavnatá semena granátového jablka nemají vysoký podíl kalorií, stogramová porce neobsahuje ani 100 kalorií. Sladké granátové jablko obsahuje látky jako:

  • vláknina,
  • bílkoviny,
  • sacharidy,
  • vitamín C,
  • různé vitamíny skupiny B,
  • vitamín K,
  • draslík, železo, vápník a jiné minerály,
  • antioxidanty.

Proč je granátové jablko užitečné pro zdraví?

Protože je čerstvé granátové jablko plné cenných látek a živin, má různé léčivé účinky. Pozitivní účinky granátového jablka zahrnují především podporu trávení. Vysoký obsah vlákniny v granátovém jablku přispívá k lepšímu trávení a může pomoci při prevenci stavů jako je zácpa a jiné gastrointestinální problémy.

Granátové jablko obsahuje vysoké množství antioxidantů. Tyto látky pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály v těle, čímž snižují oxidační stres a přispívají k ochraně buněk před poškozením (prevence civilizačních onemocnění, prevence rakoviny).

Některé studie naznačují, že pravidelná konzumace granátového jablka nebo jeho extraktů může pomoci snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny, včetně rakoviny prostaty a prsu. Jeho antioxidační vlastnosti mohou pomáhat inhibovat růst rakovinných buněk.

Další zdravotní účinky granátového jablka:

  • Podpora srdečního zdraví – antioxidanty v granátovém jablku mohou přispět k lepšímu zdraví srdce tím, že zlepšují cholesterolový profil (zvyšují HDL, snižují LDL) a snižují krevní tlak. Pomáhají také snižovat tvorbu plaků v arteriích a mohou zlepšit průtok krve v srdci. Konzumovat granátové jablko se proto rozhodně vyplatí jedincům, kterým ve vyšší míře hrozí kardiovaskulární onemocnění.
  • Protizánětlivé účinky – zánět je klíčovým faktorem mnoha chronických onemocnění, včetně artritidy, srdečních onemocnění a rakoviny. Antioxidanty v granátovém jablku mohou pomáhat snižovat zánět v těle.
  • Podpora imunitního systému – díky vysokému obsahu vitamínu C a dalších imunitu posilujících živin granátové jablko může pomoci posílit imunitní systém a zvýšit odolnost organismu proti infekcím.
  • Podpora zdraví kůže – antioxidanty v granátovém jablku mohou přispět k zdravější a mladší vypadající pokožce tím, že zlepšují regeneraci buněk a pomáhají v boji proti poškození kůže způsobenému UV zářením.
  • Zlepšení paměti a kognitivních funkcí – některé studie naznačují, že konzumace granátového jablka může zlepšit paměť a ochránit neurologické funkce, zejména u starších dospělých.

Doporučujeme přečíst: Jaké léčivé účinky má mrkvová šťáva? Budeš překvapená!

zdravotní účinky granátového jablka Depositphotos

Jak v obchodě poznat zralé granátové jablko?

Při výběru zralého granátového jablka v obchodě existuje několik klíčových znaků, na které byste měli dbát, abyste si byli jisti, že odcházíte s kvalitním a chutným kusem ovoce.

  • Hledejte granátové jablko s hlubokou, jednolitou červenou až tmavě červenou barvou. Zelené nebo velmi světlé místa mohou naznačovat, že ovoce není zcela zralé.
  • Povrch by měl být hladký a bez výrazných poškození nebo skvrn. Malé škrábance nejsou nutně znakem špatné kvality, ale velké skvrny nebo měkká místa mohou naznačovat poškození nebo začínající hnilobu.
  • Zralé granátové jablko by mělo být na dotek pevné a těžké pro svou velikost. Ovoce, které je těžké, obvykle obsahuje více šťávy. Ovoce by mělo mít také mírně ploché konce a kulatý, ale ne dokonale hladký tvar, což naznačuje, že semena uvnitř jsou plná a šťavnatá.
  • Zralé granátové jablko by mělo být pevné s minimální měkkostí. Pokud je ovoce příliš měkké, může to znamenat, že začíná kazit. Povrch by měl být pevný, ale mírně pružný pod jemným tlakem.

Jak granátové jablko skladovat?

Granátová jablka můžete ponechat při pokojové teplotě na suchém místě mimo přímé sluneční záření. V těchto podmínkách vydrží čerstvá asi týden nebo dva. Pro delší životnost umístěte celá granátová jablka do plastového sáčku s uzávěrem a skladujte v ledničce. V ledničce mohou vydržet čerstvá až jeden měsíc.

Vybraná semena granátového jablka uložte do vzduchotěsné nádoby. V ledničce mohou vydržet čerstvá 5 až 7 dní. Pro dlouhodobější skladování můžete semena granátového jablka zmrazit. Rozložte je na plech v jedné vrstvě, aby se zabránilo slepení a zmrazte. Po zmražení je přeložte do vzduchotěsné mrazničkové nádoby nebo sáčku. V mrazničce vydrží až 6 měsíců bez významné ztráty chuti nebo textury.

Jak oloupat granátové jablko?

Čištění granátového jablka se mnohým může zdát komplikované a zdlouhavé. Jeho skvělá chuť a úžasné vlastnosti za to však určitě stojí. Jak tedy na to?

  1. Připravte si vedle prkénka velkou mísu s vodou. Připravte si ostrý nůž a prkénko.
  2. Odřízněte přibližně 1,5 cm z vrchní části granátového jablka, kde je korunka. Odhalíte tak vnitřní sekce oddělené bílými membránami.
  3. Pozorně si prohlédněte odhalený vnitřek a všimněte si, jak jsou semena rozdělena bílými membránami na sekce.
  4. Podél těchto bílých membrán jemně naznačte řezy do vnější kůže jablka, ale nezacházejte hluboko dovnitř.
  5. Granátové jablko opatrně roztáhněte rukama podle předříznutých linií. Pokud je to nutné, můžete použít nůž na jemné pomáhání, ale snažte se to dělat hlavně rukama, abyste poškodili co nejméně semen.
  6. Celé granátové jablko ponořte do velké mísy s vodou. Voda pomáhá zmírnit stříkání šťávy a semena snadno klesnou na dno, zatímco bílá membrána plave na povrchu.
  7. Pod vodou jemně odstraňte semena z membrán a oddělte je. Bílá membrána by měla plavat na povrchu, zatímco semena klesnou na dno.
  8. Odstraňte kousky bílé membrány a pak jemně vylijte vodu, abyste nechali jen čistá semena.
  9. Semena vysypte na papírovou utěrku, aby se odstranila přebytečná voda.

Tímto způsobem můžete získat semena granátového jablka bez velkého nepořádku a ztráty šťávy. Semena jsou připravena ke konzumaci samostatně, nebo je můžete přidat do různých jídel a dezertů.

Také na těchto videích si můžete prohlédnout, jak oloupat granátové jablko:

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE