Pozor na předávkování ibuprofenem – následky jsou děsivé!

předávkování ibuprofenem

Když se řekne slovo předávkování, automaticky se nám v hlavě vybaví předávkování návykovými látkami. Neuvědomujeme si však, že předávkovat se nemusíme jen drogami, ale také zcela obyčejnými volně prodejnými léky, jako jsou například výživové doplňky, multivitamíny nebo léky proti bolesti.

Říká vám něco zkratka NSAID? Jedním z nejprodávanějších léků proti bolesti je právě Ibuprofen, který patří do skupiny léků známých pod značkou NSAID. Tento lék, patřící mezi nesteroidní protizánětlivé léky, obsahuje účinnou látku ibuprofen. Toto léčivo je populární pro své zázračné účinky v oblasti nejrůznějších, často i každodenních obtíží. I mnoho dalších volně prodejných léků obsahuje právě účinnou látku ibuprofen. Přečtěte si o tom, jak to vypadá, když to s touto látkou opravdu přeženete. A jak bezpečně užívat léky? I na to se podíváme v následujícím článku!

Doporučujeme: Příznaky nedostatku vápníku: Takto nám tělo naznačuje jeho deficit!

Co je ibuprofen? 

Ibuprofen je nesteroidní protizánětlivé léčivo (NSAID), které se běžně používá k úlevě od bolesti, snížení horečky a potlačení zánětu. Je jednou z nejpoužívanějších účinných látek v lécích po celém světě díky své účinnosti a relativně nízkému riziku závažných vedlejších účinků při správném používání.

Ibuprofen je derivát kyseliny propionové. Inhibicí takzvaných COX enzymů ibuprofen snižuje tvorbu prostaglandinů, čímž dochází ke snížení zánětu, bolesti a horečky. Používá se k tlumení bolesti hlavy, menstruačních bolestí, bolestí zubů, svalové a kloubní bolesti a horečky.

Nurofen, Ibalgin a další volně prodejné léky obsahující ibuprofen 

V České republice jsou volně prodejné léky obsahující účinnou látku ibuprofen velmi běžné a dostupné v různých formách a koncentracích. Mezi nejznámější patří:

  • Ibuprofen - tablety, gel, sirup (od různých výrobců), 
  • Brufen - tablety, sirup, 
  • Ibalgin - tablety, gel, 
  • Nurofen - tablety, sirup, čípky, gel, 
  • Ibumax - tablety. 

Zaujme tě: Když bolí klouby na rukou: Jak pomáhá krevní sérum Orthokine

Vysoká dávka ibuprofenu
Depositphotos

Doporučené dávkování ibuprofenu

Dospělý člověk by neměl najednou užít více než 800 miligramů ibuprofenu. Doporučená dávka je 200 miligramů každé 4 až 6 hodin podle potřeby, přičemž byste neměli přijmout více než 3200 miligramů léku za den (a rozhodně ne dlouhodobě). Doporučené dávkování však vždy zkontrolujte v příbalovém letáku konkrétního léku.

Vysoká dávka ibuprofenu

Jak tedy dochází k samotnému předávkování? Existuje několik možností. Předávkování ibuprofenem může nastat, pokud je užita příliš vysoká dávka léku najednou nebo během jednoho dne, případně když tělo není schopno předchozí dávky dostatečně rychle zpracovat a vyloučit.

  • Nárazové užití vysokých dávek: Pokud člověk najednou užije vyšší dávku ibuprofenu, než je doporučeno (například více tablet najednou nebo opakované užívání v krátkých intervalech), může dojít k akutnímu předávkování.
  • Kumulativní předávkování: V případě, že se ibuprofen užívá pravidelně ve vysokých dávkách a tělo nestíhá lék dostatečně rychle zpracovat a vyloučit, může dojít k hromadění léčiva v těle, což také vede k předávkování.
  • Kombinace více léků: Velké riziko představuje i kombinace různých léků, které obsahují ibuprofen nebo jiné NSAID. Mnoho volně prodejných léků na bolest, horečku nebo nachlazení obsahuje ibuprofen jako jednu z účinných látek. Pokud pacient užívá více takových léků současně, může nevědomky překročit maximální denní dávku ibuprofenu, což může vést k předávkování.

Jak vypadá předávkování ibuprofenem?

Pokud se předávkujete ibuprofenem, může se to projevit na vašich orgánech doslova od hlavy až po paty. Mezi příznaky patří rozmazané vidění, bolest hlavy, ospalost, závratě a zvonění v uších – a to jsme ještě jen u hlavy!

Předávkování ibuprofenem se může projevit i na kůži, kde se mohou objevit nevzhledné vyrážky. V některých případech může dojít k obtížnému dýchání, ba dokonce i k trávicím problémům.

V horších případech není vyloučeno ani krvácení do žaludku či střev, problémy s močením a nakonec i problémy s extrémně až nebezpečně nízkým krevním tlakem. I zde platí, že všeho moc škodí, takže to nepřehánějte ani s touto růžovou tabletkou!

Možné následky předávkování ibuprofenem

Příznaky předávkování jsou většinou mírné. Některé studie však prokázaly, že příliš mnoho ibuprofenu může časem způsobit neplodnost u žen i mužů a zvyšuje také riziko srdečních příhod, jako je infarkt. V případě rozsáhlé intoxikace organismu ibuprofenem může dojít až k komatickému stavu či dokonce epileptickým záchvatům.

Tip pro vás: TOP zajímavosti o lidských svalech: Který je nejmenší a který největší?

jak bezpečně užívat léky proti bolesti
Depositphotos

Pozor také na možné interakce ibuprofenu s jinými léky

Ibuprofen, podobně jako jiné léky, může interagovat s různými dalšími léky, což může ovlivnit jejich účinnost nebo zvýšit riziko vedlejších účinků. Zde jsou některé klíčové interakce ibuprofenu s jinými léky:

  • Léky na ředění krve (warfarin, heparin, rivaroxaban, apixaban): Ibuprofen může zvýšit riziko krvácení, pokud se užívá spolu s antikoagulancii, protože oba tyto typy léků mohou ovlivnit schopnost krve srážet se. Ibuprofen snižuje schopnost krevních destiček zhlukovat se, což může zesílit účinek antikoagulancií.
  • Další nesteroidní protizánětlivé léky (aspirin, naproxen, diklofenak): Kombinace ibuprofenu s jinými NSAID zvyšuje riziko žaludečních vředů, krvácení a poškození ledvin. Ačkoli se může zdát, že kombinace různých NSAID zvyšuje účinek proti bolesti, zároveň zvyšuje i riziko vedlejších účinků.
  • Léky na vysoký tlak (např. ACE inhibitory): Ibuprofen může snížit účinnost těchto léků, což může vést ke zvýšení krevního tlaku. Kromě toho může ibuprofen zvýšit riziko poškození ledvin, zejména u starších pacientů nebo u těch, kteří již mají problémy s ledvinami.
  • Léky s lithiem: Ibuprofen může snížit vylučování lithia z těla, což vede k jeho zvýšeným hladinám v krvi. Zvýšené hladiny lithia mohou způsobit toxické účinky, jako je třes, zmatenost a dokonce závažnější neurologické příznaky.
  • Kortikosteroidy (prednison, dexamethason): Kombinace ibuprofenu a kortikosteroidů zvyšuje riziko žaludečních vředů a gastrointestinálního krvácení. Kortikosteroidy také mohou zvýšit riziko vedlejších účinků ibuprofenu.

Ibuprofen a alkohol

Užívání ibuprofenu v kombinaci s alkoholem může představovat významné zdravotní riziko. Obě tyto látky mohou negativně ovlivnit vaše tělo a jejich kombinace může tyto účinky zesílit. Ibuprofen může dráždit žaludeční sliznici, což zvyšuje riziko vzniku žaludečních a dvanáctníkových vředů. Alkohol, zejména pokud je konzumován ve větších množstvích, tento účinek ještě zesiluje.

Společně mohou vést k vážným gastrointestinálním problémům, včetně krvácení, které může být život ohrožující. Dále hrozí problémy s játry nebo ledvinami. Alkohol může rovněž zesílit některé vedlejší účinky ibuprofenu, jako jsou závratě, ospalost nebo potíže se soustředěním.

Tipy, jak bezpečně užívat léky proti bolesti:

  • Před užitím léku, který neznáte, si přečtěte celý příbalový leták.
  • Dodržujte dávkování uvedené v příbalovém letáku.
  • Dodržujte stanovené intervaly mezi dávkami užívaného léku.
  • Nekombinujte najednou více druhů léků proti bolesti a dodržujte doporučený časový rozestup mezi nimi.
  • Neužívejte více léků obsahujících stejnou účinnou látku, například v tomto případě ibuprofen.
  • Pokud se stav po užití léků proti bolesti nezlepší, je nutné navštívit lékaře.
  • Pokud užíváte jiné léky, ověřte si (nejlépe u lékaře nebo lékárníka), zda nevytvářejí nežádoucí interakce s volně prodejnými léky proti bolesti.
  • Užívání analgetik vždy konzultujte s lékařem, pokud užíváte léky na ředění krve či diuretika.
  • Konzultujte užívání analgetik s lékařem, pokud máte onemocnění krve, žaludeční nebo dvanáctníkové vředy, nemocná játra či ledviny nebo střevní zánět.
  • Vhodnost analgetik po infarktu nebo mrtvici konzultujte s lékařem.
  • Neužívejte léky po datu spotřeby.

Zdroj úvodnej fotky: freepik.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE