Listové těsto patří mezi ty suroviny, které by se měly mít stále po ruce. Je univerzální, snadno dostupné a díky své struktuře dokáže vyčarovat sladké i slané dobroty, které působí, jako byste jim věnovali hodiny práce.
Ve skutečnosti však stačí pár minut, abyste z obyčejného těsta vytvořili nadýchané, křupavé a efektní koláčky, které nejen zasytí, ale i potěší oko. Ať už z něj připravíte elegantní chuťovky pro hosty nebo rychlý dezert k odpolednímu čaji, vždy budete mít jistotu, že výsledek bude působit promyšleně a stylově.
Právě proto jsou rychlé ovocné koláčky z listového těsta takovým oblíbeným receptem. Stačí základní těsto, trochu fantazie a ovoce, které máte doma – jablka, hrušky, broskve nebo borůvky.
Netřeba se držet striktních pravidel, kombinovat se dá podle sezóny i podle toho, na co máte chuť. Výsledkem je vždy jemný, křupavý trojúhelníček se sladkou vůní skořice, který zpříjemní chvíle u šálku čaje nebo kávy a promění obyčejný den na malý svátek.
Rychlé ovocné koláčky z listového těsta
Pokud máte chuť na sladké, ale nechce se vám trávit hodiny v kuchyni, tyto ovocné koláčky z listového těsta jsou ideální volbou. Jsou jednoduché, rychle hotové a dají se připravit s jakýmkoli sezónním ovocem, které máte právě po ruce. Výsledkem jsou nadýchané, křupavé trojúhelníčky se sladkou vůní skořice, které se rozplývají na jazyku a potěší každého u šálku čaje nebo kávy.
Ingredience na ovocné listové koláčky
500 g listového těsta bez droždí (podle počtu ks)
oblíbené ovoce nebo bobule
cukr podle chuti
skořice podle chuti
1 žloutek
Jak připravit listové koláčky plněné ovocem
Listové těsto si rozválejte a pomocí formičky nebo misky vykrojte kruhy (s průměrem cca 15 až 20 cm). Každý kruh z jedné strany nařezejte až do středu. Povrch těsta posypte cukrem smíchaným se skořicí a na vrch pokládejte tenké plátky ovoce. Mohou to být banány, broskve, fíky, nektarinky, hrušky, jahody nebo i jablka.
Koláčky potom třikrát složte (vzniknou vám trojúhelníčky), potřete rozšlehaným žloutkem a ještě jednou posypte skořicovým cukrem pro krásnou barvu i vůni. Vložte je do předehřáté trouby a pečte při 190 °C přibližně 20 až 25 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Podávejte ještě teplé – k šálku čaje nebo kávy chutnají naprosto dokonale.
instagram.com/nasti_kitchenJak plněné koláčky podávat?
Nejlépe chutnají ještě teplé, když je těsto krásně nadýchané a křupavé. Můžete je posypat práškovým cukrem nebo jemně polít čokoládovou polevou. Takto připravené koláčky jsou ideální k odpolednímu čaji či kávě.
Pokud je chcete proměnit na dezert pro hosty, podávejte je s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky. Pro ještě lepší dojem je naaranžujte na tácek a ozdobte čerstvými lístky máty či kousky ovoce, které jste použili v náplni.
Tipy na obměny receptu
S džemem nebo marmeládou: pod kousky ovoce přidejte lžičku oblíbeného džemu – malinový, meruňkový či švestkový dodá koláčkům ještě šťavnatější chuť.
S oříšky a semínky: před pečením posypte koláčky mandlovými lupínky, nasekanými ořechy nebo semínky, které dodají křupavost.
Tvarohová verze: místo ovoce nebo spolu s ním přidejte tvarohovou náplň oslazenou medem – vznikne tak lehká alternativa cheesecake-u.
Slané variace: zkuste sýrovou náplň, šunku nebo špenát – stejný postup, ale úplně jiná chuť, ideální jako rychlé občerstvení.
Čokoládová lahůdka: k ovoci přidejte kousky hořké čokolády, která se při pečení rozteče a spojí chutě do dokonalé kombinace.
Sladká radost bez námahy
Rychlé ovocné koláčky z listového těsta jsou důkazem, že na chutný dezert netřeba hodiny v kuchyni. Stačí pár surovin, trocha kreativity a za krátkou chvíli máte hotovou sladkou pochoutku, která potěší celou rodinu. Navíc jsou univerzální – podle sezóny i podle nálady je můžete připravit na sladko či na slano.
Pokud hledáte jednoduchý, ale efektní recept, který se vždy podaří, právě jste ho našli. Tyto koláčky jsou nejen rychlé a variabilní, ale i krásné na pohled, takže snadno promění obyčejné posezení u čaje na malý svátek.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/nasti_kitchen