Plísnivý chléb: Víte, co s ním? Pouze jedno řešení je správné!

Víte o tom, že plísnivý chléb je pro lidské tělo velmi nebezpečný? Mnozí z nás plíseň na chlebu či pečivu podceňují a tyto potraviny konzumují i tehdy, když se tam objeví i v co nejmenším množství.

Otázka zní – co se může stát, pokud sníme krajíc chleba s malou plísní? A odpověď je – může to velmi vážně ohrozit zdravotní stav a v některých případech dokonce i život. Proč?

 

I tehdy, když se plíseň ukrývá pouze na samém okraji kousku chleba, což si někdy ani nemusíme všimnout, může jeho konzumace ohrozit naše zdraví. Jakmile se i ten nejmenší kousek plísnivého chleba dostane do lidského těla, plíseň ztrácí přístup ke kyslíku, a tedy i možnost reprodukce. Do té doby však bude mít dostatek času na to, aby se zachytila na stěnách žaludku.

Tip pro vás: Co je to epsomská sůl? Zázrak, který ti pomůže s mnoha neduhy!

Plísnivý chléb Depositphotos

Plísnivý chléb rozhodně nezachraňujte! 

Když koupíme čerstvý chléb, přirozeně chceme, aby nám vydržel co nejdéle. Bohužel, někdy už za den – dva rychle zatuchne, případně se na něm objeví bílý nebo zelený povlak. A tehdy bychom už chléb konzumovat rozhodně neměli! Pokud totiž zpozorujeme jakoukoli co nejmenší změnu na chlebu, může to naznačovat, že škodlivé bakterie se už dostaly do celého chleba.

Upozorňujeme na to, že mykotoxiny spojené s výskytem plísní jsou pro lidský organismus nejen škodlivé, ale také toxické a jedovaté.

Nezachraňujte proto váš chléb odříznutím té části, na které se objeví plíseň. Zbavte se ho, abyste sebe i své blízké ochránili před nežádoucími účinky.

Doporučujeme: Je opětovné zmrazování masa v pořádku? Ano, ale má to háček!

 

Jak nám může uškodit plísnivý chléb?

  • Už jeden krajíc chleba, na kterém se vyskytuje i jen minimální plíseň, může vést k akumulaci velkého množství mykotoxinů v našem organismu. 
  • Pokud je mykotoxin v malých množstvích, játra ho dokážou zvládnout, avšak příliš velké zatížení vede dokonce k cirhóze jater. Všechno to začíná silnou otravou, která je doprovázena průjmem a dehydratací organismu. 
  • Případná jakákoli další akumulace mykotoxinů vyvolává v těle buněčnou mutaci. Ta vede v lidském organismu k zánětlivým procesům, ale i k onkologickým onemocněním. 
  • Při konzumaci plísně v co nejmenším množství, například na chlebu, se pravděpodobně nevyhnete ani alergické reakci. Pokud se totiž plísnivý chléb dostane do lidského těla, je téměř zaručeno, že způsobí alergickou reakci, v ojedinělých případech i anafylaktický šok a Quinckeho edém. 
  • V těchto případech je velmi pravděpodobné, že budete muset vyhledat lékařskou pomoc. 
  • Drobné částice plísní se mohou dokonce přes dýchací cesty dostat až do plic. 
  • A právě jejich nežádoucí „pobyt" v plicích je pro plísně ideální prostředí pro jejich reprodukci, přičemž hrozí i vývoj bronchiálního astmatu.

Nepřehlédněte: Námraza v lednici: S tímto trikem ji odstraníš jednou provždy!

Plísnivý chléb Depositphotos

Jak předejít výskytu plísní na chlebu? 

Abyste předešli výskytu plísní na vašem chlebu, dbejte především na správné skladování. Chléb by měl být skladován ve vhodných podmínkách.

Pokud je chléb uložen v uzavřených plastových sáčcích, kazí se rychleji. Na vině je nedostatečný přístup vzduchu, přičemž právě v takových podmínkách dochází k rychlejšímu množení toxických látek. Ideální proto je, pokud budete chléb skladovat na tmavém a chladném místě.

Doporučujeme: Jak využít citron v domácnosti: Vyzkoušej těchto 12 skvělých tipů

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE