Každá lednice v domácnosti funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Občas máme u ní pocit, že je to kouzelná skříňka, která se častým otevíráním sama záhadně naplní. Ale bohužel, takto to nefunguje.
Při častém otevírání a zavírání ji sami poškozujeme. Například, těsnění na dveřích nemusí fungovat tak, jak by mělo. Pokud je poškozená i jen nejmenší oblast těsnění, teplý vzduch z kuchyně se dostává dovnitř, kde rychle kondenzuje a tím vzniká námraza.
To však není vše! Námraza zase vede k tomu, že kompresor pracuje na plné obrátky, což zvyšuje jeho provozní náklady, nebo dokonce dochází k jeho opotřebení. Co s tím? Jak se jednoduše zbavit námrazy a ochránit tak svou lednici?
Tip: U moderních lednic se s námrazou už tolik setkat nemusíte. Nové lednice s funkcí No Frost nebo Total No Frost díky cirkulaci vzduchu v lednici zabrání tvorbě námrazy.
Doporučujeme: Jak na pokazené žaluzie? Některé vady zvládneš opravit i sama
Zdroj: Depositphotos
Námraza v lednici – už nikdy více!
Když se vytvoří led ve vaší lednici, rozmrazování je únavné a časově náročné. Pokud chcete použít náš trik, tak je odmrazení nutné. Nejprve lednici odmrazte, pořádně vyčistěte - doporučujeme octovou vodu, která zabije všechny bakterie. (Pokud vás zajímá celý postup úklidu, prostudujte si článek o čištění lednice.)
Potom stěny lednice potřete olejem. Ano, čtete správně - kuchyňským olejem! Skvělou alternativou je také glycerin, který účinkuje stejně jako olej.
Stačí malé množství oleje nebo glycerinu rozetřít po stěnách lednice a námraza se už tvořit nebude. Proč to funguje? Olej, stejně jako glycerin, je mastný a tedy kluzký, díky čemuž nebude možné, aby se led na stěnách lednice usazoval.
Samozřejmě, nezapomínejte z času na čas lednici vyčistit a opětovně potřít olejem.
Podívej také: Domácí hnojivo na květiny: S tímto ti květiny porostou raz-dva!
Další tipy, jak předejít námraze v lednici:
- Nastavení teploty v lednici – pokud je špatně nastavena teplota v lednici, může dojít k tvorbě námraze. Právě proto se doporučuje nastavit nižší teplotu. Ideální teplota je 4 °C.
- Neotevírejte lednici na dlouhou dobu a příliš často. Předejdete tak oteplování vzduchu v lednici, který může být příčinou námrazy.
- Zkontrolujte těsnění lednice, protože pokud dvířka netěsní správně, může se tvořit námraza.
- Nevkládejte do lednice teplé jídlo, protože může změnit vnitřní teplotu, což vede k tvorbě ledu v lednici.