Nauč se diagnostikovat nemoci podle stavu jazyka! Které příznaky neignorovat?

nemoci podle stavu jazyka

Lidský jazyk je jedním z nejkomplexnějších a nejdůležitějších nástrojů v těle člověka. Primárně slouží ke komunikaci, artikulaci a chuti. Pomáhá nám vytvářet zvuky potřebné pro řeč, což je základem pro mezilidskou komunikaci. Kromě toho jazyk obsahuje chuťové pohárky, které umožňují rozpoznávání různých chutí, čímž přispívá k naší schopnosti vychutnat si jídlo a vnímat různé chuťové podněty.

Změny na jazyku mohou být často indikátorem různých zdravotních problémů. Například bílý povlak na jazyku může naznačovat přítomnost kandidózy, což je infekce způsobená kvasinkami. Suchost a praskliny na jazyku mohou být příznakem dehydratace nebo nedostatku vitamínu B. A je toho mnohem více.

Lékaři často používají vyšetření jazyka jako součást diagnostických postupů. Při prohlídce jazyka mohou identifikovat různé abnormality, jako jsou změny barvy, textury nebo povrchové struktury. Tímto způsobem může být jednoduché vyšetření jazyka klíčovým nástrojem při včasné diagnostice různých onemocnění. Jaké příznaky na jazyku sledovat a neignorovat? Co znamená bílý povlak na jazyku a které příznaky mohou poukazovat na zánět jazyka nebo rakovinu ústní dutiny?

Diagnostika zdravotních problémů z jazyka – na co si dávat pozor?

  • Osvětlení: Nejlépe se zkoumá jazyk na slunečním světle. Světlo ukáže skutečný stav.
  • Poloha: Jazyk by se měl při vyplazení prodloužit v uvolněném způsobu a neměl by se natahovat na mnohem delší délku, než obvykle.
  • Jídlo a pití: Nezapomínejme, že před naším „samovyšetřením“ bychom neměli pít nápoje jako například káva, zelený čaj a jíst potraviny, které mohou změnit barvu jazyka, například bonbóny.
  • Kartáčování jazyka: Během čištění zubů někteří z vás kartáčují svůj jazyk, aby dosáhli lepší dech. Avšak, před vyšetřením jazyka se doporučuje mít alespoň dva dny neočištěný jazyk.
  • Roční období: V létě může být větší vlhkost v obale jazyka, právě proto může být trochu hrubší a na světle žlutavý. Na podzim může být jazyk tenčí s povlakem, který je sušší. V zimě může být jazyk také vlhký a hrubší. Na jaře by měl být jazyk normální.
  • Čas dne: Povlak jazyka se od rána k večeru ztenšuje, přičemž jeho barva se stává červenější a lesklejší.

Jak stav jazyka může ovlivňovat věk či hmotnost?

Stav jazyka může být ovlivněn několika faktory, včetně věku a hmotnosti jednotlivce. Jak lidé stárnou, může dojít k různým změnám v ústní dutině, včetně jazyka. U starších lidí se často pozoruje snížená produkce slin, což vede k suchosti v ústech a může způsobovat praskliny či citlivá místa na jazyku. Navíc chuťové pohárky mohou s věkem ztrácet svou citlivost, což může ovlivnit schopnost vnímat chutě.

Hmotnost člověka také může ovlivnit stav jazyka. Obezita je často spojena s různými zdravotními problémy, včetně syndromu spánkové apnoe, kde se mohou objevit změny na jazyku jako je otok nebo zhrubnutí.

Obezita může také zvýšit riziko vzniku cukrovky, která může vést k různým komplikacím v ústní dutině, včetně infekcí a suchosti jazyka. Naopak, podvýživa může způsobit nedostatek živin, což může mít za následek změny na jazyku, jako jsou atrofie chuťových pohárků nebo změny v jeho barvě a textuře.

Doporučujeme přečíst: Bílé skvrny na nehtech – proč vznikají a co znamenají?

Problémy s jazykem
Depositphotos

Jak je jazyk propojený s vnitřními orgány?

Lidský jazyk může být v některých tradičních diagnostických metodách považován za mapu těla, kde různé oblasti jazyka korelují s vnitřními orgány. Toto konceptuální uspořádání je často používáno v tradiční čínské medicíně k diagnostice a monitorování zdravotního stavu. Které části jazyka a vnitřní orgány jsou podle tradiční medicíny propojené?

  • Ledviny, močový měchýř, střeva: jsou soustředěny v kořeni jazyka
  • Slezina, slinivka, žaludek: se soustředí ve středu jazyka
  • Játra, žlučník: jsou koncentrovány na levé a pravé straně jazyka
  • Srdce: je soustředěno na úplné špičce jazyka
  • Plíce: jsou orientovány hned mezi špičkou a středem jazyka

Nejčastější příznaky jazyka – bílý povlak nebo abnormální barva jazyka, malinový jazyk 

  • Bílé skvrny na jazyku - leukoplakie je nutné sledovat, mohou se zvrhnout v rakovinu jazyka.
  • Povlak na jazyku různé barvy a vzhledu - setkáte se s ním při infekčních onemocněních a také při poruše orgánů žaludečně-střevního traktu.
  • Bílý povlak na špičce jazyka signalizuje zánět sliznice žaludku.
  • Malinový jazyk (hladký, červený lesklý jazyk) – může to být šarlach, Kawasakiho nemoc, zánět jazyka.
  • Bílý povlak uprostřed značí onemocnění dvanácterníku.
  • Žlutý povlak signalizuje zánět jater nebo cirhózu.
  • Hnědý povlak signalizuje onemocnění žlučníku.
  • Modravost jazyka vzniká při srdečně-cévních příhodách.
  • Tmavočervený jazyk signalizuje životu nebezpečný zánět plic, infekční onemocnění, poruchy ledvin, otravu krve.
  • Žlutá barva v zadní části jazyka, pokud ho zvedneme k patru, může být jedním z příznaků žloutenky.
  • Suchost jazyka předpovídá velkou ztrátu tekutin v organismu, pozorujeme ji často při cukrovce. Suchý a vyhlazený jazyk může být příznakem chudokrevnosti.
  • Suchý a hluboce rýhovaný jazyk značí cukrovku.
  • Bezkrvný (bledý) jazyk poukazuje na náhlou slabost a anémii.
  • Červené bradavičky na pravé straně jazyka svědčí o poruše funkce levé části jater.

Doporučujeme přečíst: Metličkové žilky na nohách: Jak a proč vznikají?

Příznaky na jazyku
Depositphotos

Hladké jazykové papily mohou naznačovat nedostatek vitamínů i onemocnění

Hladké jazykové papily mohou naznačovat několik zdravotních problémů nebo stavů. Normálně má jazyk hrubou texturu díky přítomnosti malých výběžků nazývaných papily, které obsahují chuťové pohárky. Pokud jsou tyto papily hladké nebo snížené, může to být příznakem různých zdravotních potíží:

  1. Nedostatek vitamínů: Hladký jazyk může být příznakem nedostatku některých vitamínů, zejména vitamínů B komplexu (např. B12, riboflavin) a železa. Tento stav se často označuje jako glositida a může být doprovázen bolestí nebo pálením.
  2. Anémie: Nedostatek železa nebo vitamínu B12 může vést k anémii, která se může projevit hladkým a bledým jazykem. Anémie způsobuje snížení počtu červených krvinek, což může ovlivnit vzhled jazyka.
  3. Infekce a záněty: Některé infekce, jako například kandidóza (kvasinková infekce), mohou způsobovat změny ve struktuře papil na jazyku, což vede k hladkému povrchu. Zánětlivá onemocnění, jako je například lichen planus, mohou také způsobit změny na povrchu jazyka.
  4. Autoimunitní onemocnění: Některá autoimunitní onemocnění, jako je Sjögrenův syndrom nebo lupus, mohou postihovat slinné žlázy a jiné části ústní dutiny, což může vést k hladkému jazyku.
  5. Hormonální změny: Hormonální změny, například během těhotenství nebo menopauzy, mohou ovlivnit vzhled a texturu jazyka.

Co může způsobovat bolest jazyka?

Nejčastější příčinou bolesti jazyka jsou drobná poranění, jako jsou kousnutí do jazyka, popáleniny způsobené horkým jídlem nebo nápoji, či podráždění ostrými hranami zubů nebo protéz. Avšak, za bolestí mohou být také infekce, vředy na jazyku, zánět jazyka či nádorové onemocnění. Případně může být bolest vedlejším účinkem léků nebo léčby.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE