Na co je dobrá skořice? Její léčebné účinky jsou neobyčejné!

Účinky skořice

Dávno známé a na první pohled obyčejné koření – skořice. Snad každý z nás si ihned vybaví svařené víno, babiččinu štrúdl nebo Vánoce. Na co je dobrá skořice? Podívejte se, jaké zdravotní účinky v sobě skrývá.

Skořice je koření, které určitě najde doma každá hospodyňka. Její léčebné účinky jsou mnohem rozsáhlejší. Pokud si vezmete na pomoc med, který smícháte s lžičkou skořice a horkou vodou, vytvoříte si nápoj, který vám pomůže při dalších problémech.

Nabízíme několik dobrých rad, jak se skořicí naložit. Jaké jsou vlastnosti skořice, jaké hlavní typy skořice známe a jaké problémy může naopak způsobit nadměrné užívání skořice?

Tip pro vás: Bolestivé afti v ústech: Triky, které zabírají během 24 hodin!

Léčivé účinky skořice:

  • pomáhá zlepšovat trávení,
  • známé jsou antimikrobiální účinky skořice,
  • má antioxidační účinky,
  • má protizánětlivé účinky,
  • pomáhá při nevolnosti,
  • je užitečná proti nachlazení,
  • napomáhá odstraňovat bolesti svalů a kloubů,
  • snižuje projevy revmatismu,
  • skořice pomáhá v boji proti infekci,
  • pomáhá v boji proti celulitidě,
  • snižuje špatný cholesterol (ten příznivý ponechává),
  • podporuje zdravé srdce (snižuje riziko srdečních onemocnění),
  • používání skořice podporuje apetit,
  • zmírňuje menstruační obtíže,
  • skořice obsahuje různé antioxidanty, polyfenoly, flavonoidy, vitamíny, minerály, vlákninu.

Rozlišujeme dva hlavní druhy skořice:

  • cejlonská skořice (ceylonská skořice) – je to pravá skořice, je kvalitní a drahá,
  • skořice cassia – je běžně dostupná a nejčastěji prodávaná pod označením skořice.

Podívejte se také: Česnekový čaj a jeho účinky: Neuvěřitelné, co všechno dokáže!

užívání skořice
Depositphotos

Proč a jak je užívání skořice pro nás prospěšné?

1. Skořice a choroby srdce

Smíchejte med a mletou skořici, natřete na chléb místo džemu nebo marmelády a jezte pravidelně k snídani. Snižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem. Ti, kteří už infarkt prodělali a dopřejí si toto denně, se budou držet míle daleko od dalšího infarktu.

2. Skořice a rakovina

Nedávné výzkumy prováděné v Japonsku a Austrálii dokázaly, že i pokročilá rakovina kostí, žaludku a střev může být úspěšně léčena. Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice měsíc 3krát denně.

3. Skořice a chronická únava

Cukr obsažený v medu nejvíce pomáhá při regeneraci tělesných sil. Senioři užívající med a skořici v poměru 1:1 jsou čilejší a pružnější. 1 lžíce medu a malá lžička skořice smíchaná s vodou a užívaná několikrát denně (hlavně kolem třetí hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná vitalita) obnoví do týdne vitalitu těla.

4. Skořice a nachlazení 

Ti, kteří trpí častým nachlazením, by měli užívat 3krát denně 1 lžíci vlažného medu s 1/4 lžičky skořice po dobu 3 dnů. Tím se vyléčí nachlazení, chronický kašel a pročistí se průdušky.

5. Skořice a problémy se žaludkem

Med se skořicí úspěšně léčí bolesti žaludku a chrání žaludek před vznikem žaludečních vředů.

6. Skořice a tlusté střevo a nadýmání

Skořice v kombinaci s medem je bezpochyby výborným zdrojem vápníku, vlákniny a různých druhů minerálů. Z těch nejdůležitějších je to hlavně mangan. Vápník a vláknina pomáhají z těla vylučovat nadměrné množství soli a škodlivin. Díky pravidelné stolici tak působí preventivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva. Je vhodná, pokud vás trápí plynatost, zácpa nebo průjem.

7. Skořice a posílení imunitního systému

Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitu, chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí. Vědci zjistili, že med obsahuje obrovské množství železa a vitamínů. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v jejich boji s viry a bakteriemi.

8. Skořice a zápach z úst

Lidé v Jižní Africe už odedávna kloktají ráno 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchanou s horkou vodou. Jejich dech tak zůstává svěží po celý den.

Doporučujeme: Neuvěříš, co dokáže voda z vařené rýže: Odteď ji už nevylévej!

Med se skořicí
Depositphotos

Skořice však působí i bez medu, a to například jako:

  • Přírodní repelent – získáte smícháním s rostlinným nebo olivovým olejem a aplikujete na zápěstí, spánky, za uši nebo do podkolenních jamek.
  • Životabudič – skořice je lepší než káva. Skořice (především ve formě oleje) se v aromaterapii užívá na podporu soustředění, udržení pozornosti a zrychlení reakcí. Hodí se proto jako interiérová vůně do pracovny nebo do auta.
  • Afrodiziakum – opět jde o aromaterapeutické účinky. Skořicová svíčka nebo skořicový esenciální olej v aromalampě pomáhá odstranit stres, uvolnit mysl a navodit atmosféru tepla a intimity.
  • Proti akné i na vlasy – esenciální olej ze skořice má antibakteriální účinky, takže podporuje hojení akné, pupínků a drobných zánětů. Stačí si připravit masku smícháním pár kapek esenciálního skořicového oleje s kokosovým olejem, nanést na pár minut na pleť a potom smýt vlažnou vodou. V přírodní kosmetice najdete skořici jako přísadu v produktech pro zmírnění akné a ve vlasových produktech, které jsou určené na léčbu padání vlasů. Skořice má i zesvětlující účinky na vlasy – postačí kávová lžička skořice, kterou přidáte do kondicionéru na vlasy po každém umytí.
  • Na hubnutí i jako lék – má silné antibakteriální účinky, které oceníte při nachlazení i žaludečních neurózách (stačí si okořenit jídlo). Také reguluje hladinu inzulinu a zrychluje metabolismus. Hodí se tedy také jako podpůrná ingredience při hubnutí.
  • A kdo by si měl její konzumaci raději rozmyslet? I když je skořice tak vítaným přírodním pomocníkem při zlepšování zdravotního stavu, nedoporučuje se její konzumace těhotným ženám, které by se napokon měly vyvarovat více-méně jakémukoli ostrému koření.

Vedlejší účinky nadměrné konzumace skořice

Konzumace velkého množství skořice může vést k vzniku rakoviny plic, jater a ledvin. Rovněž může způsobit rány v ústech vlivem velkého množství konzumace tohoto koření. A v neposlední řadě může vést k nízké hladině cukru v krvi. Proto při jejím užívání najděte správnou míru.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE