Víš, co je dobré na popáleniny? Seznamte se se 7 tipy, které pomáhají!

co je dobré na popáleniny

I když se snažíme, jak umíme, někdy si popáleniny způsobíme a ani nevíme jak. Stačí jemné škrábnutí o zapnutou žehličku a popálenina je na světě. Statistiky uvádějí, že přibližně 1 ze 100 obyvatel každý rok utrpí nějakou popáleninu.

Statistiky také uvádějí, že přibližně 3 % případů je potřeba hospitalizovat v důsledku popálenin vyššího stupně, které vyžadují jiné ošetření. Pokud se tedy budeme bavit o popáleninách, nemáme na mysli hluboké popáleniny, ale především povrchové, na které zabírají různé babiččiny rady.

Stupeň popálenin

Popáleniny, odborně také combutiones, mají několik stupňů, při kterých můžeme mluvit i o různém stupni poškození kůže a tkáně. Popáleniny 1. stupně způsobují začervenání kůže, otok bez puchýře, mírnou bolest a poměrně rychle se hojí.

Popáleniny 2. stupně charakterizuje začervenání, bolest, puchýř a hojí se v průběhu 10 až 15 dní nebo 3 až 4 týdny. Popáleniny třetího a čtvrtého stupně jsou vážnější a vyžadují hospitalizaci, v některých případech také implantaci kůžních štěpů a pod. Jde o vážné poškození kůže.

Příčiny vzniku popálenin

Mezi nejčastější příčiny vzniku popálenin patří slunce, horké předměty, vroucí tekutiny, elektrický proud i chemické látky. Setkat se můžeme také se suchými popáleninami, které vznikají při tření lana o kůži rukou, třením kůže o koberec a pod. Co však pomáhá na povrchové popáleniny, které se poměrně rychle hojí?

Doporučujeme: Jak se zbavit bradavic? O tomto jsi ještě neslyšela!

voda na popáleniny
Depositphotos

7krát domácí léčba drobných popálenin:

1. Voda – nejlepší první pomoc

Samozřejmě jako první každému napadne postižené místo ochladit studenou vodou. Je to nejlepší na zmírnění bolesti a pocitu pálení. Tato první pomoc při popáleninách vždy pomůže a přinese první úlevu. Použít můžete i kostky ledu, avšak pozor, ty je potřebné zabalit do bavlněné utěrky. Postižené místo by se nemělo ochlazovat náhle, ale postupně, abyste si nezpůsobili podchlazení.

2. Brambora

Nastrouhejte syrovou bramboru a zabalte ji do bavlněné utěrky. Takto připravený zábal přiložte na popáleniny alespoň na deset minut. Bolest a rovněž i pálení ustoupí.

Doporučujeme: Bolestivé afti v ústech: Triky, které zabírají během 24 hodin!

cibule na popáleniny
Depositphotos

3. Cibule – skvělý pomocník na ošetření popálenin

Cibule na ošetřování popálenin? Proč ne! Při využití cibule vyzkoušíte svou jemnou motoriku. Z cibule totiž potřebujete její vnitřní tenkou blánu. Tu z cibule opatrně odstraňte, přiložte na popáleninu a nechte působit.

4. Vajíčko

V tomto případě využijete především bílek. Ten smíchejte s lžící kysané smetany a nanesete na popálené místo. Následně obvažte obvazem namočeným ve vodě a nechte působit. Doporučuje se po 2 hodinách postup zopakovat – hlavně v případě, pokud by bolest neustupovala.

5. Heřmánek – rychlá pomoc z přírody

Připravte si z něj nálev, nechte ho vychladnout a použijte na ošetření popálené kůže. Do nálevu namočte gázu a přiložte na postižené místo. Popálenina zmizí rychleji. Heřmánek je skvělý na různé kožní problémy, je skvělý na regeneraci kůže.

Nepřehlédněte: Co způsobuje krvácení mimo menstruační cyklus? Příčiny mohou být vážné!

aloe vera
Depositphotos

6. Aloe vera – podporuje hojení kůže

Rostlina, kterou se vyplatí mít doma, protože má několik skvělých účinků. Pomáhá také regenerovat kůži, proto vás zbaví popálenin rychleji. Stačí si z listu odříznout plátek a přiložit na kůži. Pomůže i gel z Aloe vera. Tato rostlinka je pomocníkem i v případě, že vás trápí sluncem spálená kůže.

7. Ocet

I ocet dokáže být v případě popálenin nápomocný. Namočte do něj gázu a přiložte na menší popáleniny. Kůže se bude hojit rychleji a zároveň vám ocet pomůže předejít vzniku puchýřů.

Péče o popáleniny – co rozhodně nedělat?

Při péči o popáleniny je důležité vědět, co rozhodně nedělat, aby se zabránilo zhoršení stavu. V první řadě nikdy neaplikujte led přímo na popálenou oblast. Led může způsobit další poškození tkání a zhoršit stav popáleniny. Místo toho použijte vlažnou vodu na ochlazení postižené oblasti. Rovněž se vyhněte přímému proudu studené vody, který by mohl způsobit šok.

Druhým důležitým bodem je neaplikovat na popáleninu žádné masti, oleje, máslo. Tyto látky mohou zadržovat teplo v tkáni a zvýšit riziko infekce. Rány je třeba zakrýt čistým, suchým obvazem nebo sterilní gázou. Vyhněte se používání vatových tamponů, které mohou uvíznout v ráně a způsobit další podráždění nebo infekci.

Nakonec, nikdy nepropichujte puchýře, které se mohou vytvořit na popálenině. Puchýře chrání poškozenou kůži před infekcí. Jejich propichování může vést k vážným infekcím a zpomalit proces hojení. Pokud jsou puchýře bolestivé nebo velké, konzultujte jejich léčbu s lékařem, který může poskytnout vhodné ošetření a zajistit správné hojení.

Kdy je nutná lékařská pomoc?

  • Jakékoliv popáleniny 3. stupně, které pronikají skrz všechny vrstvy kůže a mohou zasahovat i tkáně pod kůží, musí vidět lékař. Tyto popáleniny mohou vypadat bíle, spáleně nebo zuhelnatěle. 
  • Pokud popálenina 2. stupně zasahuje velkou plochu těla, zejména na obličeji, rukou, nohou, tříslech, zadech nebo na velkých kloubech, rovněž je třeba vyhledat pomoc. 
  • Popáleniny na obličeji, rukou, nohou, genitáliích, zadech nebo na velkých kloubech (jako jsou kolena, lokty, ramena a kyčle). 
  • Pokud máte podezření, že jste vdechli kouř nebo toxické látky, což může vést k poškození dýchacích cest.
  • Popáleniny způsobené elektrickým proudem nebo chemikáliemi vyžadují okamžitou lékařskou pomoc, protože mohou způsobit vnitřní poškození. 
  • Pokud se popálenina jeví infikovaná (přítomnost hnisu, zvýšená bolest, otok, začervenání nebo zápach). 
  • Pokud se stav popáleniny nebo celkový stav pacienta zhoršuje, včetně horečky, zmatenosti nebo jiných systémových příznaků. Sledujte vývoj popáleniny a pokud se stav nelepší, konzultujte to s lékařem.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE