TOP pomazánky na bagetky – na svačinu, rychlou večeři i pohoštění pro hosty

pomazánky na bagetky

Pomazánky na bagety patří k těm receptům, které nikdy nezklamou – ať už chystáte rychlou večeři, víkendové pohoštění pro návštěvu nebo chcete potěšit sebe něčím chutným a jednoduchým. Kombinace jemného pečiva a krémové pomazánky má prostě něco do sebe – výsledek je rychlý, variabilní a vždy vítaný.

V tomto článku vám přinášíme výběr 15 nejchutnějších pomazánek, které si zamilujete už po prvním soustu. Každá z nich má svou jedinečnou chuť – od pikantní přes svěží až po sytou a tradiční. Stačí si vybrat podle nálady nebo obsahu ledničky.

Reklama

Recepty na nejchutnější pomazánky na bagety:

1. Brynzová pomazánka

Ingredience:

  • 200 g jemné brynzy

  • 100 g másla (měkkého)

  • 1 malá červená cibule (jemně nakrájená)

  • 1 ČL mleté sladké papriky

  • ½ ČL mleté kmínu

  • 1 PL smetany na zjemnění (volitelné)

  • čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)

  • pažitka nebo jarní cibulka na posypání

Postup: Brynzu a máslo nechte chvíli při pokojové teplotě, aby se dobře spojily. Poté je v misce vymíchejte dohladka ručně nebo mixérem. Přidejte sladkou papriku, kmín, jemně nakrájenou cibulku a případně smetanu, pokud chcete pomazánku jemnější. Dochutíme čerstvě mletým černým pepřem. Před podáváním nechte alespoň 30 minut odstát v lednici, chutě se tak krásně prolnou. Podávejte s čerstvými bagetkami a posypte nasekanou pažitkou.

2. Avokádová pomazánka s jalapeno papričkami

Ingredience:

  • 2 zralé avokáda

  • 1 menší červená cibule

  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)

  • 1 PL limetkové nebo citronové šťávy

  • 1 menší jalapeño paprička (bez semínek, nasekaná nadrobno)

  • 2 PL nasekaného koriandru (nebo petrželové natě)

  • 1 PL olivového oleje

  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup: Avokáda rozkrojte, vyberte dužinu a rozmačkejte vidličkou. Přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, česnek, limetkovou šťávu, nasekanou jalapeño a koriandr. Vše dobře promíchejte a zjemněte olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem. Pomazánku ihned podávejte nebo ji skladujte přikrytou fólií (tak, aby se fólie dotýkala povrchu), aby nezhnědla. Ideální na křupavé bagetky nebo jako dip k zelenině.

Vajíčková pomazánka
Freepik

3. Vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • 5 vajec natvrdo

  • 100 g měkkého másla

  • 1 ČL plnotučné hořčice

  • 2 PL majonézy (nebo bílého jogurtu)

  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

  • pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu

Postup: Uvařená vajíčka oloupejte a nastrouhejte najemno nebo rozmačkejte vidličkou. Přidejte máslo, hořčici a majonézu. Dobře promíchejte, aby vznikla hladká a krémová konzistence. Dochutíme solí a pepřem. Před podáváním pomazánku nechte chvíli odležet v lednici, aby se chutě propojily. Podávejte na čerstvém pečivu a ozdobte sekanou pažitkou.

4. Tvarohová pomazánka se sušenými rajčaty

Ingredience:

  • 250 g jemného tvarohu (ideálně hrudkovitého)

  • 50 g sušených rajčat v oleji (nasekané nadrobno)

  • 1–2 PL olivového oleje (z rajčat)

  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)

  • hrst čerstvé bazalky nebo rukoly (nasekané)

  • sůl, černý pepř podle chuti

Postup: Tvaroh dejte do misky a promíchejte s olivovým olejem, aby byl krémovější. Přidejte nadrobno nasekaná sušená rajčata, česnek, bylinky a promíchejte. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Tvarohová pomazánka je výborná k křupavé bagetě, ale hodí se i jako náplň do wrapů nebo jako dip ke grilované zelenině.

Reklama

5. Tuňáková pomazánka s olivami

Ingredience:

  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (nebo v oleji), dobře scezená

  • 100 g krémového sýra (např. Lučina, Philadelphia)

  • 1 PL majonézy (volitelné, pro bohatší chuť)

  • 8–10 zelených nebo černých oliv (nasekaných nadrobno)

  • 1 menší šalotka nebo červená cibule (jemně)

  • 1 ČL citronové šťávy

  • čerstvě mletý pepř, případně bylinky (např. petržel)

Postup: Tuňáka důkladně sceďte a rozmíchejte s krémovým sýrem a majonézou do hladké pomazánky. Přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, olivy, citronovou šťávu a dochuťte pepřem. Promíchejte a nechte před podáváním chvíli odstát. Skvěle chutná na celozrnných bagetkách, ozdobená lístkem rukoly či kolečkem okurky.

Česneková pomazánka
Freepik

6. Česneková pomazánka

Ingredience:

  • 150 g majonézy nebo řeckého jogurtu

  • 100 g strouhaného tvrdého sýra (např. eidam, gouda)

  • 2–3 stroužky česneku (nebo podle chuti)

  • špetka soli a mletý černý pepř

  • volitelně: 1 natvrdo uvařené vejce (pro zjemnění)

  • čerstvá pažitka na ozdobu

Postup: Tvrdý sýr nastrouhejte najemno. V misce ho smíchejte s majonézou nebo jogurtem a přidejte prolisovaný česnek. Dochutíme solí a pepřem, podle potřeby i vajíčkem rozmačkaným vidličkou. Dobře promíchejte a nechte odstát v chladu alespoň 30 minut. Podávejte s bagetkou, čerstvým chlebem nebo jako přílohu ke grilovaným masům.

7. Řepná pomazánka s krémovým sýrem

Ingredience:

  • 1 menší uvařená nebo pečená řepa (cca 150 g)

  • 150 g krémového sýra (např. Lučina, Philadelphia)

  • 1 ČL křenu (volitelné, pro pikantnost)

  • 1 PL citronové šťávy

  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup: Řepu nastrouhejte najemno (nebo rozmixujte) a smíchejte s krémovým sýrem. Přidejte citronovou šťávu a podle chuti trochu křenu, který krásně zvýrazní chuť řepy. Dochutíme solí a pepřem. Tato pomazánka má nejen krásnou sytě růžovou barvu, ale i svěží chuť – ideální je k celozrnné bagetce nebo jako základ pod plátky sýra či vajíčka.

8. Mrkvová pomazánka s uzeným sýrem

Ingredience:

  • 2 větší mrkve (nastrouhané a jemně podušené nebo uvařené do měkka)

  • 100 g nastrouhaného uzeného sýra (např. oštiepok)

  • 2 PL másla nebo olivového oleje

  • 1 ČL hořčice

  • sůl, pepř podle chuti

  • volitelně: špetka muškátového oříšku nebo kurkumy

Postup: Mrkev krátce poduste na másle nebo uvařte, aby byla měkká, ale ne rozvařená. Po vychladnutí ji nastrouhejte nebo rozmačkejte. Přidejte strouhaný uzený sýr, hořčici, trochu pepře a vše promíchejte do hladké pomazánky. Výborně chutná teplá i studená, ozdobená semínky nebo lístky petržele.

Nivová pomazánka
Depositphotos

9. Nivová pomazánka

Ingredience:

  • 100 g nivy nebo jiného modrého sýra s ušlechtilou plísní

  • 100 g másla pokojové teploty

  • 100 g smetanového sýra (např. Lučina nebo Philadelphia)

  • 1–2 stroužky česneku (volitelné)

  • čerstvě mletý černý pepř

  • trochu smetany na zjemnění (pokud je pomazánka příliš hustá)

Postup: Nivu rozdrobte a spojte s máslem a smetanovým sýrem – ideálně mixérem nebo vidličkou. Dochutíme pepřem a případně prolisovaným česnekem, který dodá pikantnost. Můžete přidat trochu smetany, aby byla pomazánka snáze roztíratelná. Podávejte s hrozny, ořechy nebo opečenými bagetkami – ideální na večerní pohoštění.

10. Škvarková pomazánka

Ingredience:

  • 200 g jemně mletých domácích škvarků

  • 1 menší cibule

  • 1 vejce natvrdo

  • 1 PL plnotučné hořčice

  • 1/2 ČL sušeného majoránu

  • špetka uzené papriky (volitelně)

  • 1 PL vepřového sádla (pokud je potřeba upravit konzistenci)

  • čerstvý mletý černý pepř

  • kapka citronové šťávy na oživení chuti

Postup: Cibuli nasekejte nadrobno a krátce orestujte na sucho – jen dokud neztratí ostrost. Vajíčko nastrouhejte najemno a promíchejte s mletými škvarky. Přidejte hořčici, provonějte směs majoránkou, jemně zabarvěte uzenou paprikou a vše spojte. Pro svěžejší nádech můžete zakápnout citronem, který zároveň zjemní mastnou chuť. Konzistenci doladíte sádlem – pomazánka má být vláčná, ne příliš tuhá. Nechte v chladu odležet alespoň 30 minut, aby se chutě propojily.

11. Salámová pomazánka

Ingredience:

  • 150 g kvalitního suchého salámu

  • 80 g másla pokojové teploty

  • 2 PL taveného sýra nebo smetanového sýra (např. Lučina, Cream Cheese)

  • 1 PL plnotučné hořčice

  • 1/2 ČL mleté sladké papriky

  • špetka mletého černého pepře

  • 1 menší stroužek česneku (volitelně)

Postup: Salám nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru spolu s máslem, taveným sýrem a hořčicí. Mixujte do hladké konzistence – pokud je směs příliš hustá, můžete přidat ještě trochu másla nebo lžičku smetany. Přidejte koření a česnek podle chuti a ještě krátce promixujte, aby se vše rovnoměrně spojilo.

Pomazánku nechte v lednici odležet alespoň 30 minut, aby se chutě rozvinuly. Podávejte ji jako hladký, jemný krém – skvělý na bagetky, jednohubky i toastové chleby.

12. Cottage cheese pomazánka

Ingredience:

  • 200 g cottage cheese (hrudkovitý tvaroh)

  • 1 PL řeckého jogurtu nebo kyselé smetany

  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)

  • 1/2 okurky nastrouhané nahrubo

  • 1/2 ČL sušeného kopru nebo čerstvý nasekaný

  • špetka soli

  • čerstvě mletý pepř

  • pár kapek citronové šťávy

Postup: Okurku nechte chvíli odstát a vymačkejte z ní přebytečnou šťávu. Cottage cheese promíchejte s jogurtem a česnekem, přidejte okurku, kopr, pepř a citronovou šťávu. Dochutíme podle sebe a dobře promíchejte. Servírujte vychlazené – ideálně na celozrnné bagetky nebo krekry.

Křenová pomazánka
Freepik

13. Křenová pomazánka

Ingredience:

  • 200 g jemného smetanového sýra (např. Lučina, Philadelphia)

  • 2–3 PL strouhaného sterilizovaného křenu (nebo čerstvého – podle intenzity)

  • 1 menší kyselá smetana (cca 150 g)

  • 1 ČL plnotučné hořčice

  • sůl a bílý pepř podle chuti

  • pár kapek citronové šťávy

Postup: V misce smíchejte smetanový sýr se smetanou, přidejte hořčici, křen a dobře promíchejte. Ochutnejte – podle chuti osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou, která zvýrazní celkovou svěžest. Pomazánku nechte alespoň 20 minut odstát v chladu, aby se chutě spojily. Výborně se hodí na tmavý chléb či bagetky a ladí i s vajíčkem navrchu.

14. Lososová pomazánka z uzeného lososa s koprem

Ingredience:

  • 150 g uzeného lososa

  • 100 g smetanového sýra (cream cheese)

  • 1–2 PL kyselé smetany nebo řeckého jogurtu

  • čerstvě mletý černý pepř

  • hrst nasekaného čerstvého kopru

  • pár kapek citronové šťávy

Postup: Lososa nakrájejte na menší kousky a spolu s ostatními surovinami vložte do mixéru. Mixujte do krémova – v závislosti na chuti můžete nechat pár kousků lososa i nahrubo. Dochutíme pepřem a citronovou šťávou, přimíchejte kopr a nechte v chladu chvíli odležet. Tato pomazánka je elegantní volbou i na slavnostnější příležitosti – podávaná na toastech nebo mini bagetkách.

15. Lilková pomazánka

Ingredience:

  • 1 velký lilek

  • 2 stroužky česneku

  • 2 PL olivového oleje

  • 1 PL tahini pasty (nebo bílého sezamu) – volitelně

  • 1 ČL citronové šťávy

  • mletý černý pepř

  • sůl

  • špetka římského kmínu (volitelně)

Postup: Lilek propíchejte vidličkou a pečte v troubě na 200 °C asi 30 minut, dokud nezměkne a jeho slupka se nezvrásní. Nechte trochu vychladnout, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji spolu s česnekem, olivovým olejem, citronovou šťávou a dochucovadly. Pokud použijete tahini, pomazánka získá autentický „baba ghanoush“ nádech. Výborně chutná namazaná na pita chlebu nebo opečené bagetce.

Reklama

Kreativně, chutně a bez zbytečné námahy

Ať už dáváte přednost tradičním surovinám nebo rádi zkoušíte nové chutě, pomazánky nabízejí nekonečné možnosti, jak si pochutnat jednoduše a bez stresu. Stačí pár čerstvých ingrediencí a pár minut v kuchyni – výsledek potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči. Hrajte si s kombinacemi, dolaďte chutě podle sebe a proměňte i obyčejné bagetky na skvělý zážitek. Protože dobré jídlo patří ke každému dni – bez ohledu na příležitost.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE