Máš opuchlé prsty na rukou? Víme, co za tím může být

opuchlé prsty na rukou

Určitě jste to už někdy zažili – vaše prsty na rukou najednou připomínají spíše malé klobásky a prsteny z nich nejdou dolů. Poté musíte přistupovat k nejrůznějším, až krkolomným opatřením, pomocí kterých sundáte zaseknuté šperky z prstů. Pokud máte opuchlé prsty na rukou jen příležitostně, zřejmě se není čeho obávat.

Pokud se však tento problém opakuje, dokonce zhoršuje, měli byste s tím něco dělat. Vždy je nejdůležitější konzultovat problém s lékařem, který určí, zda za problémem není vážnější příčina. Co všechno může způsobit opuch ruky a prstů?

Tip pro vás: Rutin – zázrak pro cévní systém. V kterých potravinách ho hledat?

Možné příčiny opuchlých prstů a rukou:

1. Opuch ruky z tepla 

Většina příčin, proč opuch prstů na rukou vlastně vzniká, je zcela neškodných a naličení vašich prstů pravděpodobně brzy pomine. Daktylitida, jak se takovýto opuch způsobený zánětem nazývá odborně, však může pramenit i z vážnějších problémů.

Pokud se bavíme o těch neškodnějších příčinách, většinou jde o opuch kvůli extrémním horkům, což lze snadno zmírnit ledovým obkladem. Opuch však způsobuje i příliš mnoho soli, kterou jste přijali do svého organismu prostřednictvím potravy. Slaná jídla zadržují v těle více vody, což se může projevit právě jako takzvané klobáskové prsty. V tomto případě stačí, pokud si budete příjem sodíku pozorně hlídat – příliš mnoho soli totiž škodí, a to nejen prstům, ale i ledvinám a celkově našemu tělu.

Podívej také: Jak léčit ječné zrno a chalazion? Poznejte ingredience, které pomohou

otok ruky Depositphotos

2. Zadržování tekutin v těle 

Tento problém může být způsoben širokou škálou různorodých příčin, a to například změnou hormonů, vysokým příjmem soli, sedavým životním stylem, nebo to může být vedlejší účinek některých léků. Pokud za ukládáním vody v těle nestojí žádné onemocnění, často pomůže změna životního stylu či podpůrná terapie bylinnými přípravky.

3. Zranění ruky 

Po poranění ruky není ničím výjimečným, pokud se kromě modřin či bolesti rukou objeví i otoky. Například vyvrtnutí, zlomeniny nebo jiná poškození ruky či zápěstí mohou způsobit otok v důsledku zánětlivé reakce těla. Otoky prstů mohou klidně poukazovat na zlomený prst, zejména v případě výskytu velké bolesti a omezené hybnosti.

4. Opuchlé prsty v těhotenství

Opuchlé prsty jsou typické nejen pro starší lidi, ale i pro těhotné ženy. Nalévání prstů  může totiž souviset s diagnózou známou jako preeklampsie, která může být v nejhorším případě smrtelná jak pro matku, tak pro dítě.

Toto onemocnění těhotných žen souvisí s neustálým a nekontrolovatelným zvyšováním krevního tlaku, který doprovázejí otoky rukou a nohou a také bílkovina v moči. Budoucí maminka, která má podezření, že by mohla mít preeklampsii, by měla neodkladně navštívit lékaře.

Otestuj: Poznejte své tělo: Vaginální zápach – na těchto 6 si dejte pozor!

Opuchlé prsty v těhotenství Depositphotos

5. Degenerace kloubů nebo zánět kloubů ruky

Opuchnutí prstů může postihovat i starší pacienty s artrózou, což je poměrně bolestivé onemocnění kloubů související s vyšším věkem. Pokud jde o tuto příčinu, k opuchnutí dochází většinou hned zrána. Přidává se může i ztuhlost prstů a rukou. Jde o degenerativní onemocnění kloubů.

Dalším důvodem, proč vaše prsty opuchají, může být diagnóza jménem revmatoidní artritida, která může na rozdíl od předchozího onemocnění postihnout lidi v jakémkoli věku. Jde o zánětlivé onemocnění kloubů. Toto bolestivé onemocnění kloubů netřeba podceňovat, protože může skončit až životem na invalidním vozíku.

6. Syndrom karpálního tunelu

Kromě artrózy a artritidy bývá opuchnutí prstů častým projevem syndromu karpálního tunelu. Toto onemocnění se neprojevuje jen opuchem, ale i bolestí, necitlivostí, ztuhlostí či nepříjemným svěděním.

Doporučujeme: Nejčastější příčiny vzniku kuřího oka: Proč se nevyplatí léčbu zanedbávat?

7. Onemocnění ledvin

Při opuchách různých částí těla, zejména rukou, prstů a kotníků, musíme zmínit i možné selhání ledvin, což je velmi vážná diagnóza, při které dochází k masivnímu zavodňování organismu a tvorbě edémů.

8. Selhání jiných orgánů

Kromě toho mohou být opuchlé končetiny znakem selhávání některých dalších orgánů v těle. Hovoříme především o selhávání srdce, plic či jater. Nemoci srdce či jater mohou ovlivnit, jak tělo reguluje tekutiny, což může vést k opuchům nejen rukou, ale i jiných částí těla.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE